Έντυπη Έκδοση

Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή

Ο Κ. Καραμανλής εγκαταστάθηκε προ δεκαημέρου στο νέο πολιτικό γραφείο του στην οδό Π. Κυριακού, στην πλατεία Μαβίλη, και βρίσκεται καθημερινά εκεί. Απέχει λίγα λεπτά από την Ρηγίλλης, όμως, η πολιτική απόσταση όμως που χωρίζει τον πρώην πρωθυπουργό από τη νέα ηγεσία φαίνεται τεράστια.

Στους δύο μήνες που πέρασαν από την εκλογή του Α. Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε κάθε ανάμειξη στα εσωκομματικά. Σε όλες τις συναντήσεις με βουλευτές και στενούς συνεργάτες του, τόνιζε ότι «ο κύκλος της ενασχόλησης με το κόμμα έχει κλείσει οριστικά». Οπως διαπιστώνει, όμως, ένας από τους τακτικότερους συνομιλητές του, «τίποτε στην πολιτική δεν κλείνει οριστικά».

Τα «καρφιά» που έριξαν στον πρώην πρωθυπουργό οι τομεάρχες Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Κασαπίδης, μετά την αποκάλυψη από την «Κ.Ε.» της ευχαριστήριας επιστολής προς τον Μ. Χριστοφοράκο της Siemens, προκάλεσαν οργή στο περιβάλλον του. Πρώην συνεργάτες του κάνουν λόγο για «ατυχείς δηλώσεις» θέλοντας να υποβαθμίσουν τη σημασία τους. Ωστόσο, η ενόχληση είναι εμφανής. Οπως και ο προβληματισμός για τη στάση της Ρηγίλλης.

Η επίσημη αντίδραση εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, με τη δήλωση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, Μ. Χαρακόπουλου, ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του πρώην πρωθυπουργού». Δήλωση την οποία επανέλαβε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς την Παρασκευή. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις αποστάσεις της νέας ηγεσίας από το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ.

Οι υποθέσεις που τραυμάτισαν τη Ν.Δ. και θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης στη Βουλή είναι η μία όψη του προβλήματος στις σχέσεις Σαμαρά-Καραμανλή. Η άλλη είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας.

Μήνυμα στη Ν.Δ.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει και την παραμικρή αναφορά στις επιλογές του Α. Σαμαρά στα δύο θέματα. Βουλευτές που τον ξέρουν καλά τονίζουν ότι «δεν χρειάζεται κομματική ασπίδα όσες επιθέσεις και αν δεχθεί από την κυβέρνηση». Αυτό διεμήνυσε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της σύστασης των εξεταστικών επιτροπών για το Βατοπέδιο και τη Siemens, στον γενικό διευθυντή της Ν.Δ., Κ. Αρβανιτόπουλο, μέσω του Ευάγγ. Αντώναρου και του Γ. Αγγέλου.

Πώς σχεδιάζει να χειριστεί τις εκκρεμότητες του παρελθόντος; Από τις συσκέψεις που έχει στο πολιτικό του γραφείο, φαίνεται ότι προετοιμάζει μεθοδικά την άμυνά του για τις εξεταστικές. Αν κληθεί, δεν αποκλείεται να πάει αντί να στείλει υπόμνημα.

Καθημερινά ραντεβού

Τον επισκέπτονται καθημερινά οι παλαιοί συνεργάτες του Ευάγγ. Αντώναρος και Γ. Αγγέλου, συνομιλεί τακτικά με τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Γ. Ανδριανό αλλά και με βουλευτές που έχουν θέση στη νέα επιτελική ομάδα της Ν.Δ., όπως ο Χρ. Ζώης και ο Μ. Χαρακόπουλος.

Καλές σχέσεις διατηρεί επίσης με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Λ. Ζαγορίτη, και τον στενό συνεργάτη του Α. Σαμαρά Α. Γεροντόπουλο.

Πρώην υπουργοί του Κ. Καραμανλή θεωρούν εσφαλμένη τη γραμμή που ακολουθεί η νέα ηγεσία της Ν.Δ. στα θέματα αιχμής, όπως η οικονομία και οι εξεταστικές: «Η καταγγελτική ρητορική του Α. Σαμαρά στην κούρσα διαδοχής μπορεί να λειτούργησε καταλυτικά για να εκλεγεί όμως τώρα ενδέχεται να αποβεί διαλυτική για το κόμμα» λένε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της οικονομίας, ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις και εμφανίζεται ανήσυχος. Στην περίπτωση που η κρίση εκτραχυνθεί, θα ξεσπάσει νέος γύρος αντιπαράθεσης για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στη συζήτηση του προϋπολογισμού απέφυγε να απαντήσει στις βολές που δέχθηκε. Εάν όμως συνεχιστεί από πλευράς κυβέρνησης η ίδια τακτική, θα μιλήσει.

Καθοριστική για τις αποφάσεις του ενδέχεται να σταθεί η αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια. Το πρόβλημα για τον πρώην πρωθυπουργό είναι ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες κινδυνεύει να απαξιωθεί συνολικά η κυβερνητική του θητεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται