Έντυπη Έκδοση

Υποτίμησαν τους αντιπάλους

Δύο μεγάλες κρίσεις διαχειρίστηκε στη μέχρι τώρα θητεία της (λιμάνια, αγρότες) η κυβέρνηση, εμφανίζοντας και στις δύο τα ίδια συμπτώματα: υποεκτίμηση της κατάστασης, καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων, πολυγλωσσία σε επίπεδο υπουργών, έλλειμμα αλληλεγγύης.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Τα στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται πως ακολουθούν κατά γράμμα τη συμβουλή του πρωθυπουργού ότι «δεν θα επιβάλει ο χρόνος τις προτεραιότητες, εμείς θα καθορίσουμε τον ρυθμό της πολιτικής δράσης μας».

Ειδικά όμως με την περίπτωση των αγροτών, ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης κι ας είχαν προειδοποιήσει οι συνδικαλιστές τους από καιρό, κι ας γνώριζε το μέγαρο Μαξίμου ότι κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα έχουμε μπλόκα. Με τις δυνάμεις της διαχυμένες σε άλλα μέτωπα και υπολογίζοντας ότι οι πρώτες ρυθμίσεις (αύξηση συντάξεων, επιστροφή ΦΠΑ, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης) θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά, δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία, ενώ δεν περίμενε ότι θα προσχωρούσαν στο κύμα διαμαρτυρίας και οι πράσινοι αγρότες.

Οταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, παρασύρθηκε από τους αριθμούς που της έδωσαν οι κατά τόπους υπηρεσίες της και οδηγήθηκε στην εκτίμηση ότι «τα μπλόκα δεν θ' αντέξουν, πρόκειται για μια διαδικασία τελετουργικού χαρακτήρα για την τιμή των όπλων», όπως πίστευε κορυφαίος υπουργός τις πρώτες μέρες.

Πράγματι, οι αριθμοί έδειχναν να επιβεβαιώνουν την προεκτεθείσα πρόβλεψη. Σύμφωνα με την αστυνομία σ' όλα τα μπλόκα είχαν τοποθετηθεί περίπου 3.000 τρακτέρ, όταν την περίοδο Χατζηγάκη (πέρσι τέτοια εποχή) υπήρχαν περίπου 12.000 αγροτικά μηχανήματα στις εθνικές οδούς, ενώ σ' όλη τη χώρα τα τρακτέρ είναι πάνω από 100.000. Ομως οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε την πραγματικότητα. Τα 3.000 τρακτέρ «κατάφεραν» να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, εμπλέκοντας ξένες κυβερνήσεις αλλά και την Ε.Ε.

Τις πρώτες 15 μέρες το μέτωπο των αγροτών παρέμενε αρραγές, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, τις εκκλήσεις του Γ. Παπανδρέου και το τρομοκρατικό κλίμα που διαμόρφωναν για την οικονομία «τα δελτία των οκτώ». Τη συνοχή τους ενίσχυαν και οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών. Ο πρωθυπουργός και ο Θ. Πάγκαλος τους εγκαλούσαν γιατί κόβουν τη χώρα στα δύο, ενώ ορισμένοι υπουργοί τούς έκλειναν το μάτι λέγοντας ότι «είναι συνταγματικό δικαίωμά τους να επιλέγουν τα μέσα του αγώνα τους»!

Αρχισαν να κλονίζονται από τη στιγμή που η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ανελαστική γραμμή «ούτε ένα ευρώ, καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό» και υιοθέτησε την τακτική της «σαλαμοποίησης», ανακοινώνοντας πλευρές της πολιτικής της, όπως επίσπευση των πληρωμών, δανειακές διευκολύνσεις στους νέους αγρότες και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό βραχίονα του αγροτικού κινήματος, προκαλώντας την απορία γιατί δεν το έπραξε εγκαίρως.

Η κόπωση, οι πιέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος στους φίλα προσκείμενους συνδικαλιστές, οι εξορμήσεις των πράσινων βουλευτών στις περιφέρειές τους για να εκτονώσουν την ατμόσφαιρα, η σταθερή άρνηση της ηγεσίας της Ν.Δ. να προσφέρει κάλυψη στην επιλογή του αποκλεισμού των εθνικών οδών και η αδυναμία των εξεγερμένων αγροτών να επινοήσουν μια πλατφόρμα που θα στέγαζε τους πάντες (έπαιξαν ρόλο και οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του μπλόκου της Νίκαιας, που ελέγχεται από το ΚΚΕ) οδήγησαν στην κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος των αγροτών. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι το σπάσιμο ορισμένων μπλόκων θα οδηγήσει στο φυλλορρόημα και των υπολοίπων σε σύντομο χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται