Έντυπη Έκδοση

Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ

Σήμερα θα κριθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς αναμένεται να υπάρξει το «κοινό μέτωπο» των αγροτών που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και το ΚΚΕ και υποστηρίζεται από πολλούς «πράσινους» αγροτοσυνδικαλιστές.

Η συνάντηση των παραπάνω συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Πρώτος στόχος είναι η συμφωνία στο διεκδικητικό πλαίσιο, που αποτελείται από οκτώ σημεία-αιτήματα. Στη λίστα των αγροτικών αιτημάτων κυρίαρχο είναι το οικονομικό, που έχει εκτιμηθεί σ' ένα ποσόν γύρω στα 400 εκατ. ευρώ (αναπλήρωση - κάλυψη χαμένου εισοδήματος).

Ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η στάση του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου που ελέγχεται από αγρότες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου την Παρασκευή.

Χθεσινές αποφάσεις των αγροτών σηματοδοτούν συνέχιση των κινητοποιήσεων και την εβδομάδα που αρχίζει. Αύριο το μπλόκο της Νίκαιας έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο «μετά συναυλίας» στη Λάρισα. Παράλληλα, αποφασίστηκε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, από τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας, την ερχόμενη Πέμπτη που ξεκινάει η Agrotica.

Διεξήχθησαν επίσης πολλές διαβουλεύσεις για συνάντηση του μετώπου Μπούτα - Αραμπατζή με την κ. Μπατζελή. Υπήρχαν και πληροφορίες ότι ο υφυπουργός Μιχ. Καρχιμάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη θα επισκεφθούν τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Οι αγρότες έχουν προβλέψει να αντιμετωπίσουν σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης. Ηδη σ' όλα τα μπλόκα έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από τα τρακτέρ. Αυτό δυσχεραίνει την άσκηση δίωξης για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Ο,τι και να γίνει τώρα, η επόμενη κινητοποίηση των αγροτών προγραμματίζεται για το τέλος του χρόνου, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή αποφάσεων της Ε.Ε. που αφορούν στις επιδοτήσεις.

*Περισσότεροι από 220.000 αγρότες θα χάσουν την επιδότηση που παίρνουν. Τον Ιούνιο θα αποφασιστεί το ύψος που θα ισχύσει για την κατάργηση επιδοτήσεων. Το μίνιμουμ είναι 200 και το μάξιμουμ 400 ευρώ. Δηλαδή, όσοι παίρνουν έως 400 ευρώ επιδότηση, τη χάνουν.

*Περισσότεροι από 90.000 αγρότες θα χάσουν από 500 έως 2.500 ευρώ, καθώς αυξάνεται η παρακράτηση της διαφοροποίησης. Αφορά αγρότες που παίρνουν πάνω από 5.000 ευρώ επιδότηση.

*Στο τέλος του χρόνου οι 85.000 περίπου καπνοπαραγωγοί θα εισπράξουν τη μισή επιδότηση (περικοπή 50%), που σημαίνει απώλεια 190 εκατ. ευρώ. Εχουν υπάρξει εξαγγελίες ότι το ποσόν αυτό θα επιστραφεί στους καπνοπαραγωγούς, αλλά υπάρχουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες.

Εκτός από τις περικοπές υπάρχουν και επιβαρύνσεις. Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών προς τον ΟΓΑ, γεγονός που θα επιφέρει επιβάρυνση 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για μία τριετία.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών έβγαλαν στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με την πολυ-αρμοδιότητα στα θέματα της αγοράς και ιδιαίτερα στους ελέγχους.

Ολοι σχεδόν οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα θεωρούν ικανοποιητικές τις επισημάνσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις θεσμικές αλλαγές. Διατηρούν, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις για την έγκριση και εφαρμογή τους, καθώς εμπλέκονται τρία ακόμη υπουργεία που έχουν άλλες προτεραιότητες και άλλη θεώρηση για τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Γι' αυτό και ζητούν δέσμευση από τον πρωθυπουργό για τις παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί.

Πάντως, οι κινητοποιήσεις των αγροτών έφεραν στην επικαιρότητα καταστάσεις που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους αγρότες. Δεκάδες εκατομμύρια «χρωστάει» το κράτος σε αγρότες από ενισχύσεις, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις για έργα. Στο διάστημα των κινητοποιήσεων η κ. Μπατζελή «ξεμπλοκάρισε» χρωστούμενα από το 2003 ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Ενα άλλο θέμα είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ. Εχασε και το έσχατο ίχνος ανοχής. Οι αγρότες ζητούν να καταργηθεί το σύστημα ΠΑΣΕΓΕΣ που ανατροφοδοτεί έναν διακομματικό αγροτοπατερισμό. Η σημερινή διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συγκροτείται από συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., μένει πιστή στο θεσμικό της ρόλο και συνεργάζεται με την πολιτική εξουσία.

Οι συνεταιρισμοί έχουν μετατραπεί σε «Ιντερνετ καφέ» και η μοναδική τους ασχολία είναι το ΟΣΔΕ. Δηλαδή, η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων για να πάρουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Τα έσοδά τους προέρχονται από το «χαράτσι» που εισπράττουν για να κάνουν την αίτηση του αγρότη-μέλους τους, για την ενιαία ενίσχυση (κοινοτική επιδότηση), ένα ποσόν 110-350 ευρώ από κάθε αγρότη, συνολικά γύρω στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σχεδόν κανένας συνεταιρισμός δεν ασχολείται με την αγροτική διαδικασία και επιχειρηματικότητα και δεν κάνουν, καμία παρέμβαση στην αγορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σχετικά θέματα: Αγρότες
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται