Έντυπη Έκδοση

Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου

Ηδυναμική εμφάνιση μιας νέας γενιάς αγροτών, με ταξικά χαρακτηριστικά και χωρίς κομματικές δουλείες, αποτελεί το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό της εξέγερσης των αγροτών.

«Δεν λέμε "φέρτε μας τόσα για να φύγουμε"» δηλώνουν. Τον τόνο στις φετινές κινητοποιήσεις δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και όχι οι μεγαλογαιοκτήμονες.

Αμιγώς κομματικά μπλόκα δεν υπάρχουν. Τα περισσότερα είναι πολύχρωμα, αν και οι πιο πολλοί ηγέτες τους διαθέτουν πολιτική ταυτότητα, που δίνει ένα στίγμα και στα μπλόκα.

Ολοι μαζί συνθέτουν το σημερινό εκρηκτικό σκηνικό των αγροτικών κινητοποιήσεων, που παρουσιάζει άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: την πολυδιάσπαση. Τα αιτήματα διαφέρουν, ανάλογα με τα μπλόκα, την ιδεολογία και την ηγετική φυσιογνωμία των επικεφαλής.

Αυτή η πολυδιάσπαση αρχικά θεωρήθηκε μειονέκτημα από την κυβέρνηση: ότι θα λειτουργούσε διαλυτικά και θα έστελνε τους αγρότες πολύ σύντομα στα σπίτια τους. Αντίθετα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, όμως, επί μακρόν λειτούργησε ως πλεονέκτημα. Εκτόνωσε τις διαφωνίες που υπήρχαν, καθώς οι επικεφαλής των μπλόκων έβαζαν όποια αιτήματα ήθελαν, χωρίς να αναγκάζονται σε ομόφωνες θέσεις. Επίσης, κάθε περιοχή μπορούσε να έχει τους ηγέτες της, αποφεύγοντας τις συνήθεις συγκρούσεις για το ποιος θα ηγηθεί. Ας δούμε τους πρωταγωνιστές:

1. ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Τα μπλόκα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών είναι αυτά που εμφανίστηκαν πρώτα στις εθνικές οδούς, δίνοντας το σύνθημα για την αγροτική εξέγερση σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για αγρότες που θέλησαν να αφήσουν έξω τα κόμματα, τους αγροτοπατέρες και τις απαξιωμένες οργανώσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ.

Στο Πανελλήνιο Συντονιστικό συμμετέχουν 16 νομοί και 14 μπλόκα, τα οποία βρίσκονται: στο Ορμένιο και στους Κήπους του Εβρου, στη Χρυσούπολη της Καβάλας, στον Στρυμόνα, στην Εξοχή της Δράμας, στη Δοϊράνη, στους Ευζώνους, στη Νέα Χαλκηδόνα, στο Βογατσικό, στην Κρυσταλλοπηγή, στο Κάστρο της Βοιωτίας, στην Αλαμάνα και στην Τιθορέα.

Το συντονιστικό αποτελείται από 22 αγρότες και δεν έχει επικεφαλής, καθώς «δεν θέλουν αρχηγούς» και οι αποφάσεις παίρνονται από όλους. Ανάμεσα στις ηγετικές φυσιογνωμίες των αγροτών εδώ είναι ο «πασοκογενής» Β. Γκανής από την Αλαμάνα, γνωστός από τα τηλεοπτικά δελτία μαζί με τον «δεξιό» Δημ. Δημογιάννη, επίσης από τη Φθιώτιδα, και τον Γ. Τακμάκη από το Κάστρο της Βοιωτίας, που ξεχωρίζει για τον πολιτικό του λόγο.

Εχουν δεχθεί το πιο στενό μαρκάρισμα από την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να χειραγωγήσει κάποιους από τους ηγέτες του. Οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ τους κατηγόρησαν ως φιλοκυβερνητικούς, που θα αποχωρήσουν πρώτοι. «Αυτό θα το δούμε» απάντησαν αυτοί, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για την κατάληξη των κινητοποιήσεων.

2. ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ

Το πρώην Συντονιστικό των Τεμπών, που πρωταγωνιστούσε σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, με ηγέτες τον Καρδιτσιώτη Μπούτα και τον γαλάζιο Λαρισαίο Κοκκινούλη, φέτος διασπάστηκε. Ο Β. Μπούτας είναι ο ηγέτης του ισχυρού μπλόκου της Νίκαιας, στη Λάρισα, όπου προσήλθαν όλα τα κόκκινα τρακτέρ, αλλά και αγρότες του κάμπου που δεν θέλουν να συνταχθούν με τους δεξιούς αγροτοσυνδικαλιστές. Την περασμένη εβδομάδα έφτιαξε μια δική του πλατφόρμα 7 σημείων και κάλεσε όλα τα μπλόκα να την υιοθετήσουν, αν και γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα συμφωνούσαν όλοι.

Σημαντικές δυνάμεις του ΚΚΕ και της αγροτικής συνδικαλιστικής του οργάνωσης, ΠΑΣΥ, υπάρχουν στο Αίγιο, στον Λούρο, στην Πρέβεζα και στην Αιτωλοακαρνανία.

3. ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ

Οι παλιοί νεοδημοκράτες αγροτοσυνδικαλιστές σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο των κινητοποιήσεων και εκφράζουν ελάχιστους - κυρίως μεγαλογαιοκτήμονες. Στον θεσσαλικό κάμπο πολλοί αγρότες τους κατηγορούν για «προδοσία» του περσινού αγώνα και δεν τους εμπιστεύονται. Εξαιτίας εκείνης της στάσης τους, πολλά γαλάζια τρακτέρ σήμερα αρνούνται να τους ακολουθήσουν και προτιμούν να αυτονομηθούν ή ακόμα και να συμπαραταχθούν με τους κόκκινους.

Η κύρια δύναμή τους βρίσκεται στον Θεσσαλικό κάμπο και στη Λάρισα, με επικεφαλής τον Χρ. Σιδηρόπουλο και καθοδηγητή τον Θ. Κοκκινούλη. Τα βασικότερα μπλόκα στα οποία συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους είναι στον Πλατύκαμπο, στη Μελούνα και στις Μικροθήβες.

4. ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

Είναι οι γαλάζιοι αγρότες που δεν δέχονται να καθοδηγηθούν από τους αγροτοπατέρες της Ν.Δ. και προτιμούν να συμπράττουν με τα ανένταχτα και τα κόκκινα μπλόκα.

Κύριοι εκφραστές αυτής της κατηγορίας είναι οι αγρότες του Προμαχώνα, με τον Σερραίο Π. Αραμπατζή. Τον σαραντάχρονο αγρότη με τον οξύ λόγο, η ομάδα του οποίου στις περσινές κινητοποιήσεις έφυγε τελευταία από τα μπλόκα, καταγγέλλοντας τον πρώην υπουργό Γεωργίας, Σ. Χατζηγάκη, ότι προέβη σε διακρίσεις υπέρ των συμπατριωτών του. Δεξιός, αλλά εκτός κομματικής καθοδήγησης, είναι και ο επικεφαλής του δυναμικού μπλόκου των Μαλγάρων, Κ. Ανεστίδης. Τις τελευταίες μέρες μαζί τους συντονίζονται και άλλοι αγρότες από μπλόκα κυρίως της Β. Ελλάδας.

5. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Πρόκειται για τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής των οποίων είναι ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γ. Γωνιωτάκης, που διαθέτει ελάχιστη επιρροή. Ακολουθούν τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν διακρίνονται για τον δυναμισμό τους. Χωρίς να έχουν καθοδηγητικό ρόλο, βρίσκονται σε διάφορα μπλόκα, όπως σε αυτά του Στρυμονικού, της Ξάνθης, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, των Γρεβενών και στις Μικροθήβες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται