Έντυπη Έκδοση

Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση

Το δόγμα του Μάο-Τσε Τουνγκ «από την περιφέρεια στο κέντρο», που εφάρμοσε ο Αλ. Τσίπρας, φαίνεται να του εξασφαλίζει σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου.

Οι περιφερειακές διασκέψεις του ΣΥΝ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Α. Τσίπρα για συνέδριο, παρ' ότι οι ηγεσίες Ρεύματος και Ανανεωτικών είναι κατά, αν και με ισχυρές και συγκροτημένες αντιπολιτεύσεις. Οι περιφερειακές διασκέψεις του ΣΥΝ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Α. Τσίπρα για συνέδριο, παρ' ότι οι ηγεσίες Ρεύματος και Ανανεωτικών είναι κατά, αν και με ισχυρές και συγκροτημένες αντιπολιτεύσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ «εισέπραξε» από πρώτο χέρι (αφού συμμετείχε στις πανελλαδικές συνδιασκέψεις) τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στη βάση του κόμματος και τις ηγεσίες των τάσεων, με αποτέλεσμα να απορρίψει την κοινή πρόταση των ηγεσιών του Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας για διαρκές συνέδριο, αφού αυτό θα συγκροτείτο από όσους συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο.

Αρα οι συσχετισμοί θα αντιπροσώπευαν μια μάλλον ξεπερασμένη εικόνα και θα ανατροφοδοτούσαν τη σημερινή κατάσταση, την οποία ο Α. Τσίπρας επιθυμεί διά του συνεδρίου να αλλάξει.

Οπως έλεγαν συνεργάτες του, το «στοίχημα για τον πρόεδρο είναι η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει με ευρεία πλειοψηφία τη διενέργεια του έκτακτου συνεδρίου και να μην αρκεστεί στο 50%+1, αφού αυτό θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές εκρήξεις στο εσωτερικό του κόμματος».

Δεν πείσθηκε από τις αιτιάσεις των δύο τάσεων, οι οποίες συμφωνούσαν ότι το έκτακτο συνέδριο θα οδηγούσε το κόμμα σε εσωστρέφεια, ενώ δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο μιας πιθανής διάσπασης εάν η προσυνεδριακή διαδικασία μετατραπεί σε μάχη «όλων εναντίον όλων» χωρίς ένα μίνιμουμ πολιτικής συμφωνίας.

«Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη διεξαγωγή του συνεδρίου και να πάμε κόντρα στη βάση, θα τον διευκολύνουμε στην ψηφοφορία», λένε στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, τα οποία όμως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο την ώρα της ψηφοφορίας να «λείπουν για αιφνίδια εργασία». Στην ιδιότυπη αυτή γραμμή έκφρασης της αντίθεσής τους φαίνεται να προσανατολίζονται στελέχη του Ρεύματος από την αποκαλούμενη ιστορική ηγεσία (Σόφη Παπαδόγιαννη, Α. Φλαμπουράρης, Α. Καλύβης), ενώ άλλα ( ο γραμματέας Δ. Βίτσας και οι Ν. Βούτσης, Τ. Κορωνάκης, Π. Σκουρλέτης, Γ. Μπουρνούς) έχουν ταχθεί υπέρ του συνεδρίου.

Στην πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. «Σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή θα πάμε να αποδείξουμε ότι το έκτακτο συνέδριο θα είναι διχαστικό, δεν θα προσφέρει λύσεις, αλλά, αντίθετα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα», ισχυρίζεται το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Σπ. Λυκούδης. Στελέχη των Ανανεωτικών επισημαίνουν ότι για την επόμενη ημέρα «θα συναρτήσουμε τη στάση μας με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ αλλά και τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ». Το όχι της ηγεσίας της «Πτέρυγας» είναι δεδομένο (Σ. Λυκούδης, Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Μπαγιώργος), όμως είναι δύσκολο να υπολογισθεί ο αριθμός των συνέδρων που θα ακολουθήσουν τη γραμμή.

Η απόσταση που κρατά από αυτή τη θέση ο Δ. Παπαδημούλης και η εμφάνιση της νέας κίνησης «Πλατφόρμα 2010», που συσπειρώνει στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας ( Γ. Μπαλάφας, Κ. Πουλάκης, Αγ. Μανταδάκης, Ν. Συρμαλένιος, Ρένα Δούρου, Ν. Θεοδωρακοπούλου) αλλά και αρκετά του Ρεύματος δημιουργούν νέα δεδομένα. Ετσι στην παρέμβασή τους αναμένεται να ταχθούν υπέρ του συνεδρίου.

Αν, πάντως, σήμερα η πρόταση του προέδρου για έκτακτο συνέδριο απορριφθεί, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Μια τέτοια εξέλιξη αυτομάτως ανοίγει θέμα προέδρου, αφού θα χρεωθεί μια μεγάλη ήττα και ο ΣΥΝ ενδέχεται να οδηγηθεί σε πορεία διάσπασης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται