Έντυπη Έκδοση

Και όμως κινείται

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό τις ερχόμενες εβδομάδες, με το σκηνικό να παραπέμπει στο 2004.

Την Παρασκευή ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Α. Ντάουνερ ανακοίνωσε, κατόπιν εξουσιοδότησης από τους Χριστόφια και Ταλάτ, «σημαντική πρόοδο σε διάφορες πτυχές του κεφαλαίου "Διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών"».

Είναι η πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες, πριν από 18 μήνες, που ανακοινώνεται πρόοδος. Με την επίσκεψη του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού μπαίνει σε νέα φάση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έρχεται με οδικό χάρτη για συνέχιση των συνομιλιών, χωρίς διακοπή, για όλο το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Αυτό που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο είναι η συναίνεση των δύο ηγετών για συνέχιση της εντατικής διαπραγμάτευσης. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών το τελικό ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει αν το Κυπριακό πάει για λύση ή οι συνομιλίες ναυαγούν, πριν από τις εκλογές στα Κατεχόμενα στις 18 Απριλίου.

Δεδομένου ότι ο αντίπαλος του Ταλάτ, Ντερβίς Ερογλου, προηγείται σημαντικά στις μετρήσεις, ουδείς επιθυμεί να ρισκάρει το έργο που έχει γίνει τους τελευταίους 18 μήνες με αλλαγή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Οι εξελίξεις έφεραν προ εκπλήξεως τον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος δεν ήταν προετοιμασμένος για τόσο γρήγορη διαδικασία. Ο Χριστόφιας αποδέχθηκε την εντατικοποίηση των συνομιλιών για να διευκολύνει τον Ταλάτ, έχοντας την εντύπωση ότι οι συνομιλίες θα διακόπτονταν στις 15 Φεβρουαρίου και θα επαναλαμβάνονταν μετά τις εκλογές. «Θα συνομιλήσουμε με όποιον κι αν εκλεγεί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων», δήλωνε, για να κατηγορηθεί από το περιβάλλον του Ταλάτ ότι ευνοεί την εκλογή του Ερογλου για να απαγκιστρωθεί από τις συνομιλίες.

Η τουρκική πλευρά, ζητώντας συνέχιση των συνομιλιών ανεξαρτήτως των εκλογών, άλλαξε την ατζέντα, επιβάλλοντας εμμέσως χρονοδιαγράμματα. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία δεν αποκλείουν ακόμη και αναβολή των εκλογών για μερικούς μήνες, αν διαφανεί ότι οι συνομιλίες θα αποδώσουν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε στο Λονδίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο Δ. Δρούτσας ανανέωσε το ραντεβού του με τον Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Υπήρξε τρίωρη συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στο Λονδίνο, η ανταλλαγή επιστολών Ερντογάν - Παπανδρέου και έπεται επίσκεψη στην Αθήνα του τούρκου πρωθυπουργού. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διορίσουν απεσταλμένο στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η απόφαση για επιτάχυνση των συνομιλιών προκαλεί ήδη κλυδωνισμούς στην κυβερνητική συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, με τα δύο κόμματα να διαφωνούν με τους χειρισμούς Χριστόφια. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο. Την πρόσκληση διαβίβασε στον πρωθυπουργό ο Δ. Χριστόφιας στην τελεταία επίσκεψή του στην Ελλάδα και έγινε αποδεκτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται