Έντυπη Έκδοση

Επαναδιαπραγμάτευση των τιμών των διοδίων

Σε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών των διοδίων προχωρά από τον επόμενο μήνα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, με στόχο τη μείωση έως και 50% των σημερινών αλλά κυρίως των νέων, ιδιαίτερα τσουχτερών, αυξήσεων που προβλέπουν οι συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων για το 2011.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς σε δύσκολη από οικονομικής απόψης εποχή πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τις τράπεζες που εξασφαλίζουν τα δάνεια για τα έργα στους αυτοκινητόδρομους. Από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση και θα τεθεί σε εφαρμογή έως τα τέλη του χρόνου, η οποία στηρίζεται σε δύο άγνωστα στοιχεία των συμβάσεων του 2007: Προβλέπεται ότι οι κατασκευαστές και οι τράπεζες θα έχουν αποπληρωθεί για τα κεφάλαιά τους μέσα σε μια οκταετία.

Από το τέλος της κατασκευαστικής περιόδου, που ανάλογα με το κάθε έργο τοποθετείται στη διετία 2012-14, προβλέπεται ότι οι εργολάβοι ώς το 2037 θα παίρνουν από τα διόδια μόνον το κονδύλι για τη συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων και το υπόλοιπο θα δίνεται στο δημόσιο για να χρηματοδοτηθούν νέα έργα. Το κρυφό αυτό έσοδο υπέρ του Δημοσίου κυμαίνεται από 60% έως και 93% των εισπράξεων, ποσοστό που διαμορφώνεται ανάλογα με το έργο αλλά και το χρόνο.

Είναι τα αδύνατα σημεία των συμβάσεων, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα σε περίπτωση που υποβληθούν προσφυγές από κατοίκους. Οι διατάξεις αυτές αφορούν τους βασικούς αυτοκινητόδρομους (Αθήνα-Πάτρα-Τσακώνα, Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας και Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας), αφού στις άλλες δύο συμβάσεις (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Ε-65 στη δυτική Θεσσαλία) προβλέπεται από τις συμβάσεις επιδότηση των κατασκευαστών από το Δημόσιο σε περίπτωση που τα έσοδα από τα διόδια δεν είναι τα αναμενόμενα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η μπίζνα των φαρμάκων
«Ψυχοσύνδρομο» για συνταγές
Ξύλο και απειλές γύρω από το «κύκλωμα των 4»
Μπαράζ ελέγχων σε ΙΚΑ και νοσοκομεία
Υπουργείο Υγείας
Αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών
Επιστολή Β. Παλαιοκώστα στην «Κ.Ε.»
«Ανοιξαν ομαδόν πυρ εναντίον μου, σημαδεύοντας στο ψαχνό»
Οδικό δίκτυο
Τ' άλλα «Τέμπη» των εθνικών οδών!
Δρόμοι γεμάτοι εκκρεμότητες
Υπουργείο Υποδομών
Επαναδιαπραγμάτευση των τιμών των διοδίων
Νεοναζιστική ακροδεξιά
Νεοναζί με παραλλαγή
Υπουργείο Παιδείας
Ολοήμερα δημοτικά και γυμνάσια
Υπό κατάργηση 11 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ