Έντυπη Έκδοση

Ολα τα μέτρα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Από νόμους και ευχολόγια για τον περιορισμό του φαινομένου της βίας στους αγωνιστικούς χώρους των ελληνικών γηπέδων... χορτάσαμε. Ο εκάστοτε υφυπουργός που είχε την ευθύνη για τον αθλητισμό κατέθετε ένα νομοσχέδιο για τη βία εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι τα γήπεδα θα μετατραπούν σε... εκκλησίες και ότι οι χούλιγκαν δεν θα «ξαναχτυπήσουν»!

Οι χούλιγκαν εξακολουθούν να χτυπούν, όπου και όποτε θέλουν... Οι χούλιγκαν εξακολουθούν να χτυπούν, όπου και όποτε θέλουν... Ολα τα μέτρα που έχουν παρθεί εδώ και 30 χρόνια κρίνονται στην πράξη αναποτελεσματικά και γι' αυτό οι χούλιγκαν εξακολουθούν να «χτυπούν», όποτε και όπου θέλουν. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλές ημέρες από τότε που έκαναν... Βαγδάτη την Καβάλα στο παιχνίδι της τοπικής ομάδας με τον Ολυμπιακό.

Ποινές-χάδια

Με την ίδια άνεση που έκαναν μεγάλες ζημιές στο «Ανθή Καραγιάννη», χωρίς να τους σταματήσει κανένας, οπαδοί του Αρη και του ΠΑΣ Γιάννινα που δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια στη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των ομάδων τους.

Ολυμπιακός, Αρης και ΠΑΣ θα δώσουν ένα εντός έδρας παιχνίδι τους κεκλεισμένων των θυρών (η ομάδα των Ιωαννίνων εξέτισε την ποινή στο χθεσινό ματς με τη Λάρισα). Αυτή είναι η τιμωρία που επιβλήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της Superleague στις τρεις ομάδες και δικαιολογημένα έχουν αυξηθεί οι «φωνές» που ζητούν την επιβολή πιο αυστηρών ποινών, προκειμένου να πάρουν και οι ίδιες οι ΠΑΕ σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα για την συμπεριφορά των οπαδών τους. Για την ώρα το μόνο μέτρο που αποφασίστηκε είναι η απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων και μη οπαδών. Δηλαδή, οι φιλοξενούμενες ομάδες δεν θα παίρνουν εισιτήρια...

«Η βία στα γήπεδα είναι ένα φαινόμενο που έχει σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις. Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας και όπως βλέπουμε βάνδαλους να καίνε και να ρημάζουν περιουσίες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, έτσι και στα γήπεδα βλέπουμε κάποιους να έχουν ως μόνο σκοπό να καταστρέψουν και να δημιουργήσουν προβλήματα», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο γενικός διευθυντής της Superleague Πατρίκ Κομνηνός, ο οποίος προσθέτει: «Εμείς, ως διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, ζητάμε την εφαρμογή των νόμων και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη κατανομή των ευθυνών όσων συμμετέχουν στον δύσκολο αγώνα κατά της βίας».

Στον πρώτο γύρο η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας εξέδωσε 133 κλήσεις προς απολογία και επέβαλε πρόστιμα ύψους 1.155.000 ευρώ. Κεκλεισμένων των θυρών έπαιξε μόνο ο Ηρακλής για τα επεισόδια στον αγώνα του με τον Αρη. Ο Ολυμπιακός σύμφωνα με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έχει τους πιο άτακτους οπαδούς, αφού η Πειραϊκή ΠΑΕ πλήρωσε πρόστιμα ύψους 201.500 ευρώ και ακολούθησε ο Ηρακλής με 155.000 ευρώ.

Εξαίρεση ο Εργοτέλης

Με αυτό το ποσό η διοίκηση του Α. Ρέμου θα μπορούσε να αποκτήσει έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή! Τρίτος στον σχετικό πίνακα είναι ο Παναθηναϊκός με 150.150 ευρώ, ενώ η μοναδική ΠΑΕ που δεν πλήρωσε ένα ευρώ είναι ο Εργοτέλης, προφανώς επειδή δεν έχει ένθερμους οπαδούς.

Για την αυστηρότητα των ποινών, ο κ. Κομνηνός αναφέρει: «Οι ποινές έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς προβλέπεται πλέον και η τιμωρία της έδρας. Είναι γεγονός ότι η έξαρση των κρουσμάτων αθλητικής βίας έχει δυσάρεστες συνέπειες, όχι μόνο στην εικόνα του πρωταθλήματος, αλλά και στις ομάδες. Λιγότεροι θεατές στα γήπεδα, αίσθημα αναξιοπιστίας και ανασφάλειας στη φίλαθλη κοινή γνώμη και ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας από μια μειοψηφία οπαδών που πάνε στα γήπεδα για να καταστρέψουν και όχι για να υποστηρίξουν τις ομάδες τους».

Οι ποινές, όμως, είναι πιο αυστηρές μόνο σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες χρονιές που το πρωτάθλημα διοργάνωσε η Supeleague. Παλιότερα, όταν διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής ήταν η ΕΠΑΕ, ο Κανονισμός Αγώνων ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) προέβλεπε και ποινή 5 αγωνιστικών σε ουδέτερη έδρα στην περίπτωση σοβαρών επεισοδίων που οδηγούν στη διακοπή ενός αγώνα. Πλέον, οι διαιτητές δεν διακόπτουν οριστικά αγώνες, αν και γίνονται εκτεταμένα επεισόδια, όπως στο παιχνίδι Ηρακλή- Αρης.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Καβάλα και τα Ιωάννινα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής συγκάλεσε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΠΟ, Superleague, ΕΠΑΕ), χωρίς να βγει κάτι ουσιαστικό. Οι προτάσεις που κατέθεσε η SuperLeague κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

1 Αμεση υλοποίηση του ενιαίου κανονισμού ασφάλειας αθλητικών διοργανώσεων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

2 Αξιοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ. του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα γήπεδα που έχει τοποθετηθεί από τη ΓΓΑ.

3 α) Την αναβάθμιση του τμήματος πρόληψης οργανωμένης αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ.

β) Σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας (security) στα γήπεδα.

Η εμπειρία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χούλιγκανς κάνουν ανενόχλητοι τη... δουλειά τους, γιατί δεν γίνονται μαζικές συλλήψεις από την αστυνομία. Στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος έχουν συλληφθεί συνολικά 62 οπαδοί, από τους οποίους 18 ήταν με κασκόλ του Παναθηναϊκού, 10 του Ηρακλή και εννέα του Ολυμπιακού.

Οι περισσότερες απ' αυτές έγιναν με την κατηγορία της επίθεσης σε αστυνομικούς (24,19%) και για την κατοχή και χρήση φωτοβολίδων (17,74%). Συλλήψεις δεν έγιναν σε οπαδούς του ΠΑΣ Γιάννινα και του Λεβαδειακού.

«Καθεστώς ατιμωρησίας»

Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε στείρα αντιπαράθεση με τους φορείς της πολιτείας, θεωρούμε ότι όλες οι πλευρές έχουμε έναν κοινό στόχο, την καταπολέμηση της βίας. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και οι προτάσεις που καταθέσαμε στις αρχές», επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο γενικός διευθυντής της Λίγκας.

Και καταλήγει: «Το καθεστώς ατιμωρησίας των φυσικών αυτουργών των επεισοδίων έχει δημιουργήσει την αίσθηση σε όσους παρακολουθούν τις εικόνες αυτές, αλλά και στους ίδιους τους χούλιγκαν, ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Γι' αυτό το λόγο ζητάμε την εφαρμογή των νόμων. Οπως συλλαμβάνονται όσοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις που άπτονται του ποινικού δικαίου, έτσι πρέπει να ελέγχονται και αυτοί που τα σπάνε κάθε Κυριακή στα γήπεδα. Αυτό που έχει σημασία είναι ο καλός σχεδιασμός, η έμφαση στην πρόληψη και η εφαρμογή των νόμων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αθλητική βία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Βία στα γήπεδα
Ολα τα μέτρα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν
Σούπερ Λίγκα
Για τους βαθμούς και το γόητρο