• Αστρονομία και Διάστημα

  • Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΣΤΟ (ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ) ΜΕΛΛΟΝ, ΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ Υπολογίζοντας το τέλος του κόσμου
   Θα ήταν σοφό να αφιερώσουμε σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη μεθόδων αποφυγής γνωστών απειλών και για την εξερεύνηση και αποίκηση του Διαστήματος, εξηγούν οι επιστήμονες Μία δημοφιλής εσχατολογική θεωρία υποστηρίζει πως μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό όλων των ανθρώπων που θα υπάρξουν ποτέ, με βάση τον αριθμό αυτών που έχουν ζήσει μέχρι σήμερα. Ο υπολογισμός αυτός, με τη σειρά του, μας αποκαλύπτει το πόσο πιθανό είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός να επιζήσει στο απώτερο μέλλον. Η θεωρία αυτή προτάθηκε πρώτη φορά από τον αστροφυσικό Μπράντον Κάρτερ το 1983.
  • ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ Ξεκλειδώνουν τα μυστικά ενός... Παραπήγματος
   Με τη βοήθεια μιας νέας μεθόδου ανάλυσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ένα δίδυμο ερευνητών από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσπάθησε να εντοπίσει την περιοχή από την οποία έγιναν οι αστρονομικές παρατηρήσεις που καταγράφονται πάνω στο λεγόμενο «Παράπηγμά» του.
  • Μαγνητικά πεδία με... ελευθέρας
   Αποδυναμώνεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία το μαγνητικό πεδίο ενός πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος «παγιδεύει» ολοκληρωτικά τα φορτισμένα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρά του και δεν τους επιτρέπει να ξεφύγουν. Την άποψη αυτή ενισχύει η ανακάλυψη που έκανε πρόσφατα η ελληνική ομάδα του γραφείου Διαστημικής της Ακαδημίας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, αναλύοντας στοιχεία από τον πλανήτη Κρόνο.
 • Διατροφή και Διαιτολογία

  • ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ Πράσινος κίνδυνος στο πιάτο μας
   Η ιολογική παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με την εφαρμογή των ίδιων καινοτόμων μοριακών μεθόδων από όλα τα εργαστήρια και βασίστηκε στη Real Time PCR, που δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο Μολυσμένα από ιούς μπορεί να καταλήξουν στο πιάτο μας τα μαρούλια και τα πράσινα κρεμμύδια, και μάλιστα το καλό πλύσιμο των λαχανικών δεν αρκεί για να τους απομακρύνει. Παρουσία τροφιμογενών ιών ανιχνεύεται επίσης στις φράουλες, στο χοιρινό κρέας και στα οστρακοειδή. Αυτό -μεταξύ άλλων- κατέδειξε το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα VITAL για την ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 15 χωρών και 20 ερευνητικών φορέων από όλη την Ευρώπη.
  • Το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο, σκοτώνει
   Οσο πιο μεγάλη ήταν η απόσταση του δείπνου από την ώρα του ύπνου τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου Η κατανάλωση τροφής στη δουλειά, ενώ είμαστε σε υπερένταση, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφράγματος Κάθε πράγμα στον καιρό του και το φαγητό στην ώρα του. Η απόλαυση του δείπνου λίγο πριν από τον ύπνο ενδέχεται να εξελιχθεί σε εφιάλτη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά και η κατανάλωση τροφίμων παράλληλα με την εργασία, ή η παράλειψη ενός γεύματος λόγω δουλειάς, ή το φαγητό ενώ είστε σε υπερένταση, ενδέχεται να προκαλέσουν έμφραγμα.
 • Πληροφορική και διαδίκτυο

  • ΜΕ 4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΑΤΕΣ Εισβάλλουν στον 3ο Κόσμο Google και Facebook
   Το Facebook υποστηρίζει πως δεν πληρώνει τους παρόχους για να προσφέρουν φθηνές ή δωρεάν συνδέσεις, ενώ η Google δεν θέλει να αναφερθεί στο θέμα... Τεράστιες δυνατότητες για νέα μεγάλα κέρδη, καθώς περίπου 4 δισ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
 • Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα

  • Στα smartphones όλα τα λεφτά
   Τα smartphones έχουν γεφυρώσει δύο προηγουμένως ξεχωριστές αγορές, αυτή των ασύρματων διαδικτυακών συνδέσεων με εκείνη των προσωπικών υπολογιστών. Για τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αυτό σημαίνει πως αποκτούν πρόσβαση στο μεγαλύτερο ανθρώπινο δίκτυο του κόσμου. Η αγορά κινητής τηλεφωνίας είναι μεγάλη σε σχέση με αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • ΤΟ SAMSUNG GALAXY S4 ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ... Τα smartphones του μέλλοντος
   Το Samsung Galaxy S4, που παρουσιάστηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, ενσωματώνει πολλές από τις τεχνολογίες που περιμέναμε να δούμε σε κινητά ύστερα από αρκετά χρόνια Οθόνη 5 ιντσών, με ανάγνωση 1.080 p., επεξεργαστής με 8 πυρήνες, κάμερα με ανάλυση 13 mp και άλλα πολλά πρωτοποριακά.
 • Υγεία

  • «ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΟΔΙΑ» Ανακουφίζει η «κρύα» αιμοκάθαρση
   Την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου των «ανήσυχων ποδιών», που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των χρόνια αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, επιτυγχάνει η μείωση της θερμοκρασίας του διαλύματος αιμοκάθαρσης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
  • Ενζυμο-κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακού επεισοδίου
   Τον ενδεχόμενο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια μπορούν να προβλέψουν πλέον οι επιστήμονες, ελέγχοντας ένα ένζυμο στο πλάσμα του αίματος, το οποίο ονομάζεται λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2 (LP-PLA2). Οπως αποδείχτηκε για πρώτη φορά, το ένζυμο αυτό, που μεταφέρεται στο πλάσμα συνδεδεμένο κυρίως με την «κακή» λιποπρωτεΐνη -γνωστή ως LDL-, δεν αποτελεί μόνο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά και ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακού θανάτου.