• ΑΟΖ

  • Κινδυνεύει η γεωπολιτική ισορροπία
   Η Τουρκία, όψιμη φίλη του Ισραήλ λόγω φυσικού αερίου, απειλεί όσες διεθνείς εταιρείες -με έμφαση στις ρωσικές- συνεργαστούν με τη Λευκωσία στον ενεργειακό τομέα Μετατροπές στις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου προβλέπουν διπλωματικές πηγές σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ. Η αφορμή δόθηκε με την κρίση στην Κύπρο, ενώ το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην «καλύτερη», όπως την ορίζει η κάθε χώρα, αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που φιλοξενούνται στο υπέδαφος του Ιράκ και της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο.
 • Γαλλία

  • Σκοντάφτει η Γαλλία, γκρεμίζεται ο Ολάντ
   Για να ξεπεράσει το 22% που τον θεωρεί «καλό πρόεδρο», βγήκε στην κρατική τηλεόραση. Και έπεσε περισσότερο! Στο μεταξύ το δημόσιο χρέος αγγίζει το 90% και το έλλειμμα... επιμένει Με το δημόσιο χρέος να φθάνει στο εκρηκτικό 90% του ΑΕΠ το 2012 και το δημόσιο έλλειμμα στο 4,8% του ΑΕΠ έναντι του αναμενόμενου 4,5%, η Γαλλία δυσκολεύεται να βρει το δρόμο της ανάκαμψης. Μαζί της δυσκολεύεται και ο Φρανσουά Ολάντ να πείσει ότι ακολουθεί τη σωστή πορεία, αφού μόνο το 22% των Γάλλων πιστεύουν πλέον ότι είναι «καλός πρόεδρος».
 • Γερμανία

 • ΔΝΤ

  • ΕΛΕΥΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ Οι «αγιατολάχ» του ΔΝΤ τηρούν σκληρή στάση
   Η «δύστροπη οικογένεια» της τρόικας μένει προς το παρόν ενωμένη μόνο γιατί χρειάζεται ο ένας τον άλλο Σε δοκιμασία οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Κομισιόν. Απειλούνται τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη
 • Δημόσιος Τομέας

  • Απολύονται 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, προσλαμβάνεται (κουρεμένο) το χαράτσι
   Ο πρωθυπουργός, με επιτηδευμένα χαλαρό τον κόμπο της γραβάτας του, στη χθεσινή σύσκεψη Οριστικές αποχωρήσεις έως και 5.000 επιόρκων, κοπανατζήδων και διορισθέντων με πλαστά πιστοποιητικά δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, καθώς και διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και το 2013, αλλά μειωμένου μέχρι και 20%, είναι τα δύο βασικά σημεία στα οποία καταλήγει το Μαξίμου εν όψει της επιστροφής της τρόικας, την ερχόμενη εβδομάδα.
 • Ευρωζώνη

  • PETER ΤΕΜΙΝ (οικονομολόγος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο ΜΙΤ) «Η Ευρωζώνη μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί»
   Ηπαγκόσμια οικονομία έχει τα χάλια της και οι προοπτικές ανάκαμψης μόνο ρόδινες δεν προδιαγράφονται. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι κοινώς αποδεκτό από τους οικονομολόγους, αλλά συναίνεση μεταξύ των ειδημόνων για τα αίτια της θλιβερής εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας δεν υπάρχει, που συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει και διεθνής συντονισμός για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
  • ΤΖΟ ΛΑΪΝΕΝ (Γερμανός ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος) «Η Ευρώπη να σώσει τους πολίτες, όχι τις τράπεζες»
   Ο Γερμανός ευρωβουλευτής μιλάει για τη «στρατηγική της Μέρκελ» και την πολιτική λιτότητας, αλλά και την ανάπτυξη, ενώ τονίζει ότι η Γερμανία θα παραμείνει ισχυρή μόνο εντός μιας ισχυρής Ε.Ε. «Οι τράπεζες, που αποκόμισαν τεράστια κέρδη, δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος θα τις ξελασπώσει την επόμενη φορά που θα βρεθούν μπλεγμένες...» (φωτ. Reuters) ΟΓερμανός ευρωβουλευτής και σοσιαλιστής Τζο Λάινεν, ένα από τα πιο έμπειρα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προειδοποιεί την καγκελάριο Α.Μέρκελ ότι το αντιγερμανικό αίσθημα στην Ευρώπη είναι ανησυχητικό και ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρωζώνης πολύ μεγάλος, αν οι Γερμανοί δεν βρουν πιο εξισορροπημένες λύσεις.
 • ΚΚΕ

  • ΚΚΕ: κεραυνοί κατά διαφωνούντων, κομμένες οι γέφυρες με πρώην
   Μάκης Μαΐλης: Οι διαφωνούντες δεν έβγαλαν κανένα συμπέρασμα από την αντεπανάσταση του 1989-1991 και τον εκφυλισμό που έφερε Σε τροχιά εσωκομματικής σύγκρουσης οδεύει το ΚΚΕ, καθώς τόσο η γενική γραμματέας όσο και επιτελικά στελέχη του κόμματος απαντούν με οξείες εκφράσεις στην κριτική που δέχονται στον προσυνεδριακό διάλογο. Η Αλέκα Παπαρήγα, ο Μάκης Μαΐλης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Παναγιώτης Μεντρέκας παρενέβησαν στο διάλογο, ανεβάζοντας τους τόνους και χρησιμοποιώντας σε μερικές περιπτώσεις έως και απαξιωτικές εκφράσεις έναντι εκείνων που διαφωνούν.
 • Κυβέρνηση

  • «Μονόδρομο Μνημονίου» είδε η τρικομματική στην κυπριακή κρίση
   Κουκουλώνουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις με πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ Συντονισμένη επίθεση διαρκείας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τα τρία κυβερνητικά κόμματα, συνεκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο λειτούργησαν ως «κυβερνητική προσομοίωση», στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε.
 • Κύπρος

  • Κύπρος: το οικονομικό πείραμα και η ανθεκτικότητα ενός λαού
   Η Κύπρος βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στο κλινικό εργαστήριο της τρόικας. Οι «εταίροι» θέλησαν να δοκιμάσουν τις αντοχές ενός λαού και μιας κοινωνίας, νομίζοντας πως το πείραμα θα γίνει μέσα σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες.
  • «Εκβίασαν την Κύπρο ν' αλλάξει σε μία νύχτα»
   Ο ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο βρετανικό Warwick, συμφωνεί ότι ο γιγαντισμός του τραπεζικού συστήματος είχε καταστήσει τη χώρα ευάλωτη, αλλά καταγγέλλει τη βίαιη αποσάθρωσή του από την αλαζονεία των ισχυρών της Ευρωζώνης. Ρίχνει ευθύνες στην κυπριακή πλευρά για την αλόγιστη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και στον Χριστόφια που συναίνεσε παθητικά στο κούρεμά τους
 • Λίστα Λαγκάρντ

  • ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ Ξανά στο «κάδρο» Παπανδρέου-Βενιζέλος
   Κατ' αντιπαράσταση εξετάζονται αύριο οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και της ΕΥΠ Κ. Μπίκας, μετά τα mail και την «ύποπτη» ημερομηνία Κατά τον Κώστα Μπίκα, τέως επικεφαλής της ΕΥΠ, ο ίδιος είχε συζητήσει με τον πρώην πρωθυπουργό για την περιβόητη λίστα, αλλά όχι και για... το περιεχόμενό της Νέα δεδομένα, με αρκετές ωστόσο σκοτεινές πτυχές στη διερεύνηση του φακέλου Λαγκάρντ, δημιουργούν οι καταθέσεις των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και της ΕΥΠ, Ιωάννη Διώτη και Κώστα Μπίκα αντίστοιχα. Τα e-mail που αντάλλαξε στις 7 Ιουλίου του 2011 ο κ. Διώτης με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπως εκτιμούν βουλευτές της αντιπολίτευσης, δείχνουν την άμεση εμπλοκή τόσο του Κ. Μπίκα όσο και του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
 • ΠΑΣΟΚ

  • ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (πρώην Επίτροπος) «Η Γερμανία απειλεί το ευρώ»
   «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν οι ηγέτες που οδήγησαν στην Ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ. Ζούμε γκρίζες εποχές, με γκρίζες ηγεσίες» (φωτ. Eurokinissi) Η βουλευτής, πρώην υπουργός, αλλά και πρώτη γυναίκα επίτροπος στην Ε.Ε., μιλάει για το λυκόφως του ευρωπαϊκού οράματος, αλλά και τον ιό της οικονομικής κρίσης που μεταφέρει η «γερμανική Ευρώπη». Η επικράτηση του εθνικού συμφέροντος έναντι της σύγκλισης, η απουσία ηγετών αντίστοιχων εκείνων που οδήγησαν στην Ε.Ε. και το ευρώ και η προγραμματική ήττα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που έφερε το θρίαμβο του συντηρητισμού, είναι οι τρεις αιτίες της ευρωπαϊκής κρίσης, λέει στη συνέντευξή της στην «Κ.Ε.» η Βάσω Παπανδρέου.
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • Μετατόπιση ΣΥΡΙΖΑ προς «καμία θυσία για το ευρώ»
   Οι εξελίξεις στην Κύπρο εντείνουν την πίεση της Αριστερής πτέρυγας, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος Με την Κύπρο στη μέγκενη της τρόικας και τον ευρωπαϊκό Νότο να αγωνιά πότε θα έρθει και η δική του σειρά, το θέμα παραμονής ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ επανέρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωσκεπτικισμός στο εσωτερικό του κερδίζει έδαφος. Ηδη, αυτός ο ευρωσκεπτικισμός καταγράφεται σε δημόσιες δηλώσεις στελεχών που προτάσσουν σε αυτή τη φάση τη γραμμή «καμία θυσία για το ευρώ» και παράλληλα αφήνουν ανοιχτό ως σοβαρό ενδεχόμενο τη διάλυση της Ευρωζώνης, τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε.
 • Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα

  • ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Στην Κύπρο διάβολοι, στην Ελλάδα αγγελούδια
   Το έργο που συγκλονίζει την Κύπρο, με την άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και το κόντεμα της Τράπεζας Κύπρου, έχει παιχτεί με μεγαλύτερη ένταση στην πόρτα της Ελλάδας.
  • ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΤΡΕΚ (διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών - Μαξ Πλανκ) «Η ευημερία του ευρώ ήταν μια χίμαιρα»
   Ο Γερμανός καθηγητής μιλάει για την «ταξικότητα» των φόρων, το «δίδυμο» αγορά-χρέος, ενώ επισημαίνει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα και οι δαπάνες στην Ε.Ε. βρίσκονται πλέον σε δεύτερη μοίρα... «Μόνο οι απλοί πολίτες πληρώνουν πλέον φόρους, επειδή παρακρα-τούνται από τους μισθούς. Ο "κ. Ωνάσης" δεν πληρώνει τίποτε...» (φωτ. Αρχείο «Ε») Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι όμηροι των «ελεύθερων χρηματοοικονομικών αγορών» και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξομαλύνουν με δημοκρατικούς πολιτικούς τρόπους τις κοινωνικές ανισότητες.Ετσι όπως είναι ρυθμισμένο το «παιχνίδι» του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, θα υπάρχουν πάντα οι ίδιοι χαμένοι του Νότου και οι ίδιοι κερδισμένοι του Βορρά και θα διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και των υπολοίπων.
 • Τρόικα

  • Στο τραπέζι η «καταιγίδα» νέων μέτρων
   Ανεβάζει πυρετό στην κυβέρνηση, αφού το νέο τοπίο στην Ευρωζώνη φρενάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και η τρόικα, που καταφθάνει, έχει εντοπίσει δημοσιονομική τρύπα 2 δισ. Ο Γ. Στουρνάρας στα σκαλιά του Μαξίμου, με εκπροσώπους της τρόικας, προ 15ημέρου Εν μέσω μιας νέας ευρωπαϊκής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα που θα την προστατεύσουν από το ρευστό τοπίο που δημιουργείται στην Ευρωζώνη.