Έντυπη Έκδοση

Στα smartphones όλα τα λεφτά

Τα smartphones έχουν γεφυρώσει δύο προηγουμένως ξεχωριστές αγορές, αυτή των ασύρματων διαδικτυακών συνδέσεων με εκείνη των προσωπικών υπολογιστών. Για τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αυτό σημαίνει πως αποκτούν πρόσβαση στο μεγαλύτερο ανθρώπινο δίκτυο του κόσμου. Η αγορά κινητής τηλεφωνίας είναι μεγάλη σε σχέση με αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το 2012 τα έσοδα της αγοράς αυτής έφτασαν τα 1,2 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, εξυπηρετώντας περίπου 3,2 δισ. ανθρώπους, σε σύγκριση με τα 1,7 δισ. που χρησιμοποίησαν υπολογιστές για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συγκριτικά, τα συνολικά έσοδα των Microsoft, Google, Intel, Apple και ολόκληρης της αγοράς προσωπικών υπολογιστών ήταν 590 δισ. δολάρια. Η online διαφήμιση, η κινητήρια δύναμη πίσω από τη διαδικτυακή κατανάλωση, δημιούργησε μόλις 89 δισ. δολάρια εσόδων.

Οι υπολογιστές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των ηλεκτρονικών συσκευών για πρόσβαση στο Διαδίκτυο διεθνώς, όμως όχι για πολύ ακόμα. Καθώς οι πωλήσεις smartphones και tablets αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, εκτοπίζουν τους υπολογιστές από την κορυφή. Η αύξηση στις πωλήσεις smartphones γίνεται εις βάρος των παλιών απλών κινητών, καθώς ο κόσμος αντικαθιστά το κινητό του τηλέφωνο συνήθως κάθε δύο χρόνια.

Τζίρος

Τα smartphones έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της κερδοφορίας στην αγορά κινητών τηλεφώνων. Η μέση λιανική τιμή ενός κινητού τηλεφώνου αυξήθηκε από τα 105 δολάρια το 2010 στα 180 δολάρια στο τέλος του 2012 - σημαντικός παράγοντας στην αύξηση αυτή ήταν το iPhone της Apple. Με επιπλέον έσοδα 33 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις iPads, τα ετήσια έσοδα της Apple πλέον ξεπερνούν το συνολικό τζίρο της Intel και της Microsoft μαζί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Σχετικά θέματα: Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Τα smartphones του αύριο... σήμερα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Αστρονομία και Διάστημα
Υπολογίζοντας το τέλος του κόσμου
Ξεκλειδώνουν τα μυστικά ενός... Παραπήγματος
Μαγνητικά πεδία με... ελευθέρας
Διατροφή και Διαιτολογία
Πράσινος κίνδυνος στο πιάτο μας
Το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο, σκοτώνει
Πληροφορική και διαδίκτυο
Facebook και Google εισβάλλουν στον Τρίτο Κόσμο
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Στα smartphones όλα τα λεφτά
Τα smartphones του αύριο... σήμερα
Υγεία
Ανακουφίζει η «κρύα» αιμοκάθαρση
Ενζυμο-κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακού επεισοδίου