Έντυπη Έκδοση

ΤΟ SAMSUNG GALAXY S4 ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ...

Τα smartphones του αύριο... σήμερα

Κάπως έτσι θα είναι το έξυπνο κινητό τού (άμεσου) μέλλοντος: διαθέτει οθόνη τουλάχιστον 5 ιντσών με ανάλυση 1.080 p, επεξεργαστή με οκτώ πυρήνες και κάμερα με ανάλυση 13 Mpixel, που πραγματικά κάνει «τρελά» πράγματα, δηλαδή μπορεί να τραβάει ταυτόχρονα βίντεο και φωτογραφίες από τον μπροστινό και τον οπίσθιο φακό.

Το Samsung Galaxy S4, που παρουσιάστηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, ενσωματώνει πολλές από τις τεχνολογίες που περιμέναμε να δούμε σε κινητά ύστερα από αρκετά χρόνια Το Samsung Galaxy S4, που παρουσιάστηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, ενσωματώνει πολλές από τις τεχνολογίες που περιμέναμε να δούμε σε κινητά ύστερα από αρκετά χρόνια Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως υπέρυθρο τηλεχειριστήριο, για να αλλάξετε κανάλι στην τηλεόρασή σας, να επιλέξετε με το κινητό τα τραγούδια που θα ακούσετε στο αυτοκίνητό σας και βέβαια να ελέγξετε το ίδιο το κινητό, δίχως καν να αγγίξετε την οθόνη του. Α, και να μη λησμονήσουμε να προσθέσουμε ότι η μπαταρία του θα κρατάει δύο ημέρες με μόνο μία φόρτιση! Το συγκεκριμένο κινητό παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών και δεν είναι άλλο από το Samsung Galaxy S4...

Ωστόσο, μην πιστεύετε ότι οι λοιποί κατασκευαστές θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Ολα τα κορυφαία έξυπνα κινητά σε λίγο καιρό θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Samsung και του Galaxy S4. Καινούργια υλικά κατασκευής, εξελίξεις στους φορητούς επεξεργαστές και αντίστοιχες εξελίξεις στις μπαταρίες ωθούν τα έξυπνα κινητά να κάνουν τεχνολογικά άλματα και να πολλαπλασιάσουν τις υπάρχουσες δυνατότητές τους. Εάν προσθέσουμε σε αυτές τις εξελίξεις και μια νέα γενιά έξυπνων συσκευών, που αποστέλλουν κάθε είδους πληροφορία στην οθόνη του κινητού μας, καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον των smartphones αναμένεται λαμπρό και λίαν εντυπωσιακό.

Απογείωση των τεχνικών προδιαγραφών

Εάν ψάχνετε να βρείτε μπόλικα «καταπληκτικά» έξυπνα κινητά με μεσαίου μεγέθους οθόνες, σας ευχόμαστε καλή τύχη, γιατί δεν θα βρείτε πολλά.

Η τελευταία φουρνιά σούπερ τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων του φρεσκότατου Galaxy S4 και του LG Optimus G Pro, συμβάλλουν καταλυτικά στο να καθιερωθούν οι 5 ίντσες ως το νέο στάνταρ οθόνης. Και στο... μέτωπο του επεξεργαστή τα πράγματα έχουν πάρει φωτιά. Μετά την πρώτη γενιά κινητών με τετραπύρηνο επεξεργαστή, ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα κινητών με επεξεργαστές οκτώ πυρήνων, όπως το Samsung Galaxy S4, που υπόσχονται τρομακτική ταχύτητα και επεξεργαστική ισχύ από πλευράς γραφικών. Μπορεί το S4 να είναι το πρώτο αυτής της νέας γενιάς έξυπνων κινητών, ωστόσο σύντομα θα του κάνουν παρέα και αρκετές άλλες ανταγωνιστικές συσκευές με επεξεργαστές οκτώ πυρήνων.

Ψηφιακή σύγκλιση

Παρακαλούσαμε τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα να αποκτήσουν επιτέλους πομπούς υπερύθρων, και τελικά η HTC με το HTC One και η Samsung με το Galaxy S4 μάς άκουσαν και εφοδίασαν τα κινητά τους με πομποδέκτες υπερύθρων.

Ετσι, η τηλεόρασή μας και ολόκληρο το Home Cinema θα ελέγχονται από το κινητό τηλέφωνο πλέον. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα όλα τα ανταγωνιστικά smartphones θα έχουν πομποδέκτες υπερύθρων, αλλά αυτό είναι μόνον η αρχή. Η νέα γενιά κινητών τηλεφώνων έχουν οθόνες τόσο ευαίσθητες, που ελέγχονται και με γάντια, όπως τα Nokia Lumia 920, 820, 720, αλλά και το Galaxy S4, ενώ η Apple προετοιμάζει την επόμενη έκδοση του Siri, που θα δίνει φωνητικές οδηγίες και εντολές ακόμα και στο αυτοκίνητό μας. Εξάλλου, η Samsung έχει εφοδιάσει το Galaxy S4 με μια έκδοση του S Voice, το S Voice Drive, που απευθύνεται σε... οδηγούς.

Σούπερ κάμερα

Το hardware για τις κάμερες των smartphones εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο η πραγματική επανάσταση φαίνεται να συντελείται στο θέμα των εφαρμογών που ελέγχουν την κάμερα του κινητού μας.

Στον τομέα αυτό βλέπουμε ολοένα και πιο εξελιγμένες εφαρμογές. Τα νέα HTC One, Samsung Galaxy S4 και LG Optimus G Pro μπορούν να καταγράψουν φωτογραφίες και βίντεο μαζί με ήχο, είτε να συνδυάσουν τις δύο κάμερές τους για τη δημιουργία στιγμιοτύπων δράσης που περιλαμβάνουν την εικόνα ή το βίντεο και από τις δύο κάμερες στο ίδιο καρέ.

Ελεγχος χωρίς αφή, αλλά με το... μάτι

Ηχρήση του τηλεφώνου μας με κινήσεις των χεριών, χωρίς να αγγίζουμε την οθόνη του smartphone, δεν είναι κάτι εντελώς νέο. Η LG και η Samsung πρωτοστατούν στην παρουσίαση νέων τρόπων να αλληλεπιδρούμε με το κινητό μας, δίχως να χρειαστεί να αγγίξουμε την οθόνη.

ία από τις πιο ελκυστικές νέες τεχνολογίες που ενσωματώνονται σε κινητά, είναι αυτή του χειρισμού του χωρίς καν να χρειάζεται ο χρήστης να αγγίξει τη συσκευή ία από τις πιο ελκυστικές νέες τεχνολογίες που ενσωματώνονται σε κινητά, είναι αυτή του χειρισμού του χωρίς καν να χρειάζεται ο χρήστης να αγγίξει τη συσκευή Η αλλαγή φωτογραφιών σε ένα άλμπουμ ή η αλλαγή track με μια κίνηση του χεριού μας, μπροστά από την οθόνη, είναι κάτι σχετικά νέο ακόμα και για τα πλέον εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα, ενώ επίσης νέο feature είναι το hover, δηλαδή η τοποθέτηση του δαχτύλου μας κοντά στην οθόνη, χωρίς να την αγγίξουμε, για να κάνουμε preview σε κάποιο αντικείμενο, αρχείο ή εισερχόμενη πληροφορία. Ηδη έχουμε δει αυτή τη δυνατότητα στο Samsung Note 2 με την πένα του, αλλά το hover με το δάχτυλο πραγματικά ανοίγει νέους ορίζοντες ευχρηστίας. Εξάλλου, τόσο το Samsung Galaxy S4 όσο και το LG Optimus G Pro χρησιμοποιούν το βλέμμα του χρήστη για να σταματήσουν ή όχι ένα βίντεο που παίζει, ανάλογα με το εάν ο χρήστης στρέφει τη ματιά του ή όχι προς την οθόνη.

Εξελιγμένη συνδεσιμότητα

Ολες αυτές οι εντυπωσιακές λειτουργίες θεωρούνται ουσιαστικά μελλοντικές για την πλειονότητα των smartphones. Πρωτοπαρουσιάστηκαν εδώ και ελάχιστο καιρό σε μόλις δύο συσκευές, οπότε θα αργήσουν να καθιερωθούν στο σύνολο των κινητών τηλεφώνων της αγοράς.

Μία από τις πιο σημαντικές δυνατότητες, που θα δούμε μελλοντικά, είναι η δικτύωση μεταξύ έξυπνων συσκευών, όπως ρολόγια, αυτοκίνητα, φωτογραφικές μηχανές, laptops, λευκές συσκευές, θερμοστάτες και βέβαια το κινητό μας τηλέφωνο. Η τεχνολογία NFC θα συμβάλει στην εξέλιξη αυτής της συνδεσιμότητας, ενώ παράλληλα θα μας προσφέρει πληρωμές από το κινητό μας τηλέφωνο και την ασύρματη φόρτισή του.

Ωστόσο, οι πραγματικές δυνατότητες του NFC στο κινητό μας μόλις τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Φανταστείτε τη δυνατότητα συγχρονισμού των δεδομένων του κινητού με οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή με ένα απλό άγγιγμα της κατάλληλης εφαρμογής. Η Samsung θα χρησιμοποιήσει στο Galaxy S4 τη δυνατότητα NFC για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της εφαρμογής S Health και των απαραίτητων αξεσουάρ, ενώ μελλοντικά το NFC θα στέλνει δεδομένα χαρτών και διαδρομών από το κινητό μας στο αυτοκίνητό μας.

«Εξωτικά» υλικά κατασκευής

Στο Mobile World Congress παρουσιάστηκε ένα κινητό με οθόνη από ζαφείρι, δηλαδή μια οθόνη που δεν μπορεί να καταστραφεί με τίποτα, ούτε καν αν τριφτεί με ένα κομμάτι τσιμέντο. Αυτή η οθόνη από ζαφείρι ήταν απόλυτα διαφανής, με τέλεια απόκριση και βέβαια ανθεκτική στα πάντα, αν και με ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Η οθόνη από ζαφείρι, που παρουσιάστηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, είναι μεν άθραυστη, αλλά πανάκριβη... Η οθόνη από ζαφείρι, που παρουσιάστηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, είναι μεν άθραυστη, αλλά πανάκριβη... Η Nokia ήδη πειραματίζεται με πρωτοποριακά υλικά, όπως το γραφένιο, ένα υλικό που διαθέτει εκπληκτική αντοχή, χαμηλό βάρος και ελάχιστο πάχος. Φανταστείτε ένα τηλέφωνο κατασκευασμένο από γραφένιο, το οποίο είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι! Παρ' ότι υπάρχουν πάντα οι θήκες για το κινητό μας, η κατασκευή τού σασί της συσκευής από ένα υλικό που ουσιαστικά θα είναι «αθάνατο», εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο για κάθε κατασκευαστή. Μέχρι στιγμής, το αλουμίνιο, το πλαστικό, ακόμα και το polycarbonate, που χρησιμοποιούνται ευρέως, είναι ιδιαίτερα ευπαθή υλικά που γρατσουνίζονται και φθείρονται ακόμα και με το άγγιγμα του χεριού μας.

Οι ίδιες εξελίξεις αναμένονται και ως προς τα υλικά κατασκευής της οθόνης του κινητού μας. Το Willow Glass της Corning είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό και άκρως ανθεκτικό γυαλί που μπορεί να λυγίσει δίχως να φθαρεί. Ποιος ξέρει, μπορεί η οθόνη του κινητού τού αύριο να λυγίζει, ή να έχει αυτή τη δυνατότητα, για να μπορεί να αντέξει κάθε καταπόνηση και πτώση χωρίς την παραμικρή φθορά. Αντίστοιχες εξελίξεις περιμένουμε και ως προς το θέμα της αυτονομίας των μπαταριών, καθώς το smartphone τού αύριο θα κρατάει αρκετές ημέρες και όχι μισή ή μία, με μια μοναδική φόρτιση. Δεν είναι υπερβολή, λοιπόν, να πούμε ότι το έξυπνο κινητό του μέλλοντος, που ήδη ενδέχεται να βρίσκεται σε πειραματική μορφή σε κάποιο εργαστήριο, θα είναι μια εκπληκτική συσκευή, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μας πολύ καλύτερα και πιο αποδοτικά από ό,τι τα σημερινά κινητά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Σχετικά θέματα: Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Στα smartphones όλα τα λεφτά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Αστρονομία και Διάστημα
Υπολογίζοντας το τέλος του κόσμου
Ξεκλειδώνουν τα μυστικά ενός... Παραπήγματος
Μαγνητικά πεδία με... ελευθέρας
Διατροφή και Διαιτολογία
Πράσινος κίνδυνος στο πιάτο μας
Το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο, σκοτώνει
Πληροφορική και διαδίκτυο
Facebook και Google εισβάλλουν στον Τρίτο Κόσμο
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Στα smartphones όλα τα λεφτά
Τα smartphones του αύριο... σήμερα
Υγεία
Ανακουφίζει η «κρύα» αιμοκάθαρση
Ενζυμο-κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακού επεισοδίου