Έντυπη Έκδοση

Φοβού το β' τρίμηνο

ΑΓΝΩΣΤΟΣ «Χ» Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΟΛΑ ΤΑ λεφτά θα είναι φέτος για τις τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο. Σε αυτό θα φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για αναμενόμενη βελτίωση των μεγεθών τους ύστερα από δυο συνεχόμενα δύσκολα τρίμηνα.

* Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν καθαρά κέρδη α' τριμήνου 531 εκατ. ευρώ (ενοποιημένα αποτελέσματα) έναντι 1,194 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις που προέρχονταν κυρίως από ομόλογα έσωσαν την παρτίδα, καθώς πλησίασαν τα 400 εκατ. ευρώ.

* Η συμπίεση των εσόδων από τόκους και προμήθειες λόγω κυρίως των υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, η μεγάλη ώθηση στα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, η συγκράτηση των δαπανών και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των τραπεζών.

* Η χειροτέρευση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, αν και αναμενόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, ήταν εμφανής, αν και μερικές τράπεζες έδωσαν έναν τόνο αισιοδοξίας, λέγοντας ότι διαβλέπουν μια σαφή επιβράδυνση στην Ελλάδα από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά.

* Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου της Eurobank ανέβηκε στο 4,9% στο τέλος Μαρτίου, από 3,9% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου της Alpha Bank ήταν 4,3% το 1ο τρίμηνο, από 3,9% στο τέλος του 2008 και της Πειραιώς 4,09% από 3,56%.

* Από εδώ και στο εξής αναλυτές και τραπεζίτες συμφωνούν ότι ο μεγάλος άγνωστος «Χ» είναι η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων για πάνω από 90 μέρες και συνακόλουθα οι προβλέψεις που θα πάρουν οι τράπεζες για τις επισφάλειες. Ηδη, η Eurobank EFG διαμήνυσε ότι θα αυξήσει τις προβλέψεις της το δεύτερο τρίμηνο, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί τι θα πράξουν οι άλλες τράπεζες.

* Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών στη βάση δεδομένων Factset, η αγορά περιμένει ότι η Εθνική θα βγάλει ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 1,1 δισ. ευρώ φέτος, η Eurobank 351 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 279 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 57 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου 242 εκατ. ευρώ και η Marfin Popular Bank (ΜΡΒ) 173 εκατ. ευρώ.

* Σε γενικές γραμμές, η βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο θεωρείται ότι θα προέλθει από την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, από την αύξηση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών τους.

* Η αύξηση των εσόδων από τόκους υπολογίζεται ότι θα είναι απόρροια δύο παραγόντων. Πρώτον, της μείωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και της παράλληλης αύξησης των περιθωρίων κέρδους στα δάνεια. Δεύτερον, η αγορά μεγάλων ποσοτήτων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με υψηλά κουπόνια το 1ο τρίμηνο, που αποφέρουν μεγάλα καθαρά έσοδα από τόκους αφού χρηματοδοτούνται φθηνά από την ΕΚΤ.

* Πρόκειται για τα ομόλογα που έχουν βάλει οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια διακράτησης μέχρι τη λήξη και αποτιμώνται σε τιμές κτήσης, οπότε δεν αποφέρουν υπεραξίες ή ζημιές. Ομως, τα ομόλογα θα βοηθήσουν τις τράπεζες εκτός κι αν ανοίξουν ξανά τα ελληνικά spread μέχρι το τέλος Ιουνίου, να καταγράψουν επίσης αυξημένα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις. Είναι ομόλογα που έχουν βάλει τα πιστωτικά ιδρύματα στο trading χαρτοφυλάκιο και αποτιμώνται σε καθημερινή βάση.

* Η αναμενόμενη βελτίωση της εικόνας των εσόδων από προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο θα οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη του χρηματιστηρίου και γενικότερα των κεφαλαιαγορών. Αντίθετα, δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από τα δάνεια.

Πίνακας

Ο πίνακας αποτυπώνει την εικόνα των τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο.

Δείχνει ποιες επηρεάστηκαν περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων, κάτι που φάνηκε στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους. Δείχνει επίσης ποιες διατήρησαν τα έσοδα από προμήθειες και ποιες εκμεταλλεύθηκαν την «επιχειρηματική ευκαιρία», να κερδίσουν από τα ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Τέλος, αποτυπώνει το ύψος των προβλέψεων για επισφάλειες που διενήργησε κάθε μία τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη από άλλες πηγές (ουσιαστικά τα χρηματοοικονομικά) αποτέλεσαν ποσοστό περίπου 80% των καθαρών κερδών του τριμήνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια