Έντυπη Έκδοση

Οι αναδυόμενοι βυθίζονται

Μετά από περίπου δύο δεκαετίες απροσδόκητης οικονομικής ευημερίας οι αναδυόμενες οικονομίες της Α. Ευρώπης βουτούν στα... Τάρταρα.

Πολλαπλασιάζονται τα θύματα της κρίσης Πολλαπλασιάζονται τα θύματα της κρίσης Από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα τόσο οι 10 χώρες που εισήλθαν στην Ε.Ε. το 2004 όσο και οι υπόλοιπες της περιοχής ταλανίζονται από βαθιά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, πτώση των εξαγωγών τους, εκτόξευση των ελλειμμάτων τους, στέγνωμα των ξένων επενδύσεων, συνεχή υποτίμηση των νομισμάτων τους, πάγωμα πιστώσεων, διόγκωση των επισφαλών δανείων, τεράστιες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση τους χρέους τους, συνεχή αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προβλέπει ότι οι οικονομίες της περιοχής θα συρρικνωθούν κατά 5,2% φέτος. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αναμένεται να «βουτήξει» κατά -7,5%, ενώ στις χώρες της Βαλτικής η συρρίκνωση προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη σε διψήφια νούμερα. Ηδη στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Λετονίας «βούτηξε» κατά 18%, της Εσθονίας κατά -15,6% ενώ της Λιθουανίας κατά -12,6%. Διψήφια συρρίκνωση (-10%) αναμένεται και για την οικονομία της Ουκρανίας, που, όπως και οι Ουγγαρία, Λετονία, Λευκορωσία, Σερβία, Ρουμανία και Πολωνία κατέφυγαν στις πιστώσεις του ΔΝΤ προκειμένου να σωθούν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάποιες χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, οι οποίες φρόντισαν να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις νωρίτερα και να χτίσουν ισχυρή βιομηχανική βάση, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τις υπόλοιπες. Αντίθετα οι χώρες της Βαλτικής που στήριξαν την εκρηκτική ανάπτυξή τους κατά την προηγούμενη δεκαετία στον φθηνό δανεισμό από τις ξένες τράπεζες και συνέδεσαν το εθνικό τους νόμισμα με το ακριβό ευρώ βρίσκονται στη χειρότερη θέση και ενδεχομένως η ανάκαμψή τους να πάρει αρκετά χρόνια.

Το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν το απατηλό και χτισμένο στον δανεισμό όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή να απομακρύνεται. Η οικονομική συρρίκνωση, οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και οι μαζικές απολύσεις έφεραν σε δεινή θέση την πλειονότητα των πολιτών. Οι περισσότεροι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που τους δόθηκαν «απλόχερα» από τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτήν την εξέλιξη καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η υποτίμηση των νομισμάτων της περιοχής, η οποία κατέστησε την αποπληρωμή των δανείων τους -τα περισσότερα από τα οποία έχουν ληφθεί σε ξένο νόμισμα- σχεδόν αδύνατη πλέον.

Το χειρότερο όμως γι' αυτούς τους Ευρωπαίους είναι ότι ελάχιστη βοήθεια έχουν να αναμένουν από το κράτος τους. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί, είτε λόγω εναρμόνισης των οικονομιών τους με τις υπόλοιπες της Ε.Ε., είτε λόγω των όρων που τους έθεσε το ΔΝΤ, για αυστηρά προγράμματα περικοπής των δημόσιων δαπανών και λιτότητα. Τα περιθώρια για δημιουργία δικτύων προστασίας είναι στενά, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές εντάσεις να κλιμακώνονται. Υπό το βάρος των τελευταίων, ήδη τρεις χώρες της περιοχής -Ουγγαρία, Λετονία, Τσεχία- οδηγήθηκαν σε αλλαγή κυβέρνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια