Έντυπη Έκδοση

Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ

Με την πώληση ποσοστού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού της Εταιρείας Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση προσδοκά να βρει κεφάλαια για να μειώσει το δημόσιο χρέος.

*Σύμφωνα με πληροφορίες, Deutsche Bank, Alpha Bank, UBS και Rothschild είναι οι τέσσερις επενδυτικοί σύμβουλοι για τη διάθεση μεριδίου της ΔΕΠΑ από το 65% που ελέγχει συνολικά το Δημόσιο. Η λύση της πώλησης μεγάλου μειοψηφικού ποσοστού επικράτησε τελικά έναντι προηγούμενων προτάσεων που είχαν γίνει για εισαγωγή της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κυβερνητικοί κύκλοι απέδιδαν αυτή τη στροφή στο ενδιαφέρον που έδειξαν ισχυροί ξένοι όμιλοι (ΕΝΙ, ΕΟΝ, Gaz de France κ.ά.) για να «μπουν» στη ΔΕΠΑ.

*Επιχειρηματική πηγή σημείωνε πως η τρέχουσα αξία της εταιρείας μπορεί σήμερα να μην ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, πλην όμως, με βάση τα σχέδια ανάπτυξης των νέων αγωγών φυσικού αερίου μέχρι το 2015, θα δικαιολογούσαν ακόμη και τριπλάσια αποτίμηση. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, και φαίνεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου, προβλέπει τη διάθεση του 30%-35% του μετοχικού κεφαλαίου.

*Μένει βέβαια να διευκρινιστεί η στάση την οποία θα κρατήσει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, που ελέγχει το υπόλοιπο 35%. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούσαν πως τα ΕΛΛ.ΠΕ. θα μπορούσαν είτε να πουλήσουν το μερίδιό τους, σε μια αποτίμηση που θα αποφασισθεί από τους τέσσερις συμβούλους, είτε να συνεταιριστούν με ξένο στρατηγικό εταίρο. Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν πως μέχρι τις αρχές φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία των συμβούλων με την επιχείρηση ώστε από Οκτώβριο να κινηθεί η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

*Νωρίτερα σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ (ύδρευση και αποχέτευση Θεσσαλονίκης). Η SUEZ ελέγχει ήδη εμφανώς το 5,01% (χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως μέσω άλλων εταιρικών σχημάτων το ποσοστό της φτάνει το 12%) και έχει καταστήσει σαφή τη διάθεσή της να ενισχύσει τη συμμετοχή της στο 16%-18%.

*Η επικείμενη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών οίκων, με τη Morgan Stanley να εντάσσει τη μετοχή της εταιρείας στον διεθνή δείκτη MSCI Small Cap Index και να διενεργεί αγορές μετοχών για λογαριασμό πελατών της.

*Το... αγκάθι στην όλη διαδικασία φέρεται να είναι η ισχυρή μειοψηφική θέση που έχει ήδη χτίσει ο γαλλικός όμιλος, αλλά και η εκτίμηση πως η ΕΥΑΘ δίνεται ως αντιπαροχή στη SUEZ στο πλαίσιο ελληνογαλλικών κυβερνητικών συμφωνιών. Η ελληνική πλευρά είναι θεωρητικά υποχρεωμένη να προκηρύξει ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, εμπόδιο που μπορεί να παρακάμψει εάν κινηθεί μέσω χρηματιστηρίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι σύμβουλοι που θα επιλεγούν θα προχωρήσουν σε άμεση διάθεση μέσω του Χ.Α. ενός μεριδίου με παράλληλη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 33,3%, από το 74,5% που κατέχει σήμερα, εξασφαλίζοντας περί τα 70-80 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΑΘ
ΔΕΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια