Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ (επικεφαλής του ομίλου Sabo Hellas)

Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι

Η SABO HELLAS ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ μερικές κινήσεις δεν απαντώνται συχνά: Να εγκαταλείπει κάποιος την ασφάλεια του Δημοσίου για να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Να καταφέρει να στήσει μια επιτυχημένη δουλειά εκεί όπου μια ιταλική εταιρεία απέτυχε. Να χτίζει εργοστάσια.

Αυτά τα πέτυχε ο Δημήτρης Κοίλιαρης της Sabo Hellas. Ο όμιλος που κλείνει 25 χρόνια επιχειρηματικής ζωής πουλά από ετοιμοπαράδοτες μονάδες κεραμοποιίας μέχρι ηλεκτρολογικό υλικό και βιομηχανικό εξοπλισμό.

Ο Δημ. Κοίλιαρης, φοιτητής στο μηχανολογικό της Μπολόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1970 γνωρίστηκε με τους υπεύθυνους της Sabo SpA, εξειδικευμένης εταιρείας στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών. Ερχόμενος στην Ελλάδα διορίζεται στη ΔΕΗ, απ' όπου παραιτήθηκε για να στήσει ένα μικρό μηχανουργείο στο Βασιλικό Χαλκίδας στην Εύβοια. Αξιοποιεί τις γνωριμίες του από τα φοιτητικά χρόνια για να φέρει την αντιπροσωπεία της Sabo στην ελληνική αγορά.

Το 1984 μαζί με την Sabo SpA ιδρύει την ελληνική θυγατρική, η οποία αρχικά παρήγαγε απλές μεταλλικές κατασκευές. Τρία χρόνια αργότερα αρχίζει να κατασκευάζει μηχανήματα και να αναλαμβάνει έργα στον τομέα της κεραμοποιίας.

Η διακοπή λειτουργίας της μητρικής εταιρείας το 1987 διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για την ελληνική επιχείρηση. Πλέον η Sabo Hellas απορροφά μεγάλο αριθμό ειδικών μηχανολόγων και σχεδιαστών από την Ιταλία, αποκτώντας πολύτιμη τεχνογνωσία .

Επειτα από διαδρομή ενός τετάρτου του αιώνα η ιταλική αποτυχία έχει μετεξελιχθεί σε έναν δραστήριο καθετοποιημένο όμιλο με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, που απασχολεί 250 υπαλλήλους (στην Ελλάδα) και πραγματοποιεί πάνω από το 50% του τζίρου της στις διεθνείς αγορές. Σήμερα, λειτουργούν ανά τον κόσμο περίπου 50 εργοστάσια κατασκευής της Sabo, ενώ πάνω από 160 έχουν ανασκευάσει ή εκσυγχρονίσει.

«Το μυστικό είναι στην εξειδίκευση και την παροχή καλού προϊόντος σε λογική τιμή» υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, ο οποίος το πάθημα των Ιταλών το έκανε μάθημα για να μπορέσει να αντέξει η δική του εταιρεία.

Τι έκανε; Διασπορά κινδύνου. «Η Sabo μπήκε στον τομέα κατασκευής ηλεκτρικών τμημάτων, των μηχανημάτων και των αυτοματισμών» σημειώνει. Παράλληλα, διευρύνει τη δραστηριότητά της στην κατασκευή μεταφορικών ταινιών για την ευρύτερη βιομηχανία εξοπλισμού διακίνησης, συσκευασίας και παλετοποίησης. Ετσι, αποκτά μεγάλο πελατολόγιο βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Κύρια δραστηριότητα παραμένει ο τομέας της κεραμοποιίας. Αλλωστε, η ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας είναι γνωστή για το εξαιρετικό μαλακό... κοκκινόχωμα, που βγάζει πρώτης τάξεως κεραμικά υλικά.

Ο Δημ. Κοίλιαρης στήνει τη μονάδα της οικογένειας Βαβουλιώτη που παράγει τα προϊόντα «Χαλκίς» (από τα πιο γνωστά ονόματα της αγοράς) και παρέχει τεχνογνωσία σε εταιρείες σε Λιβύη, Αλγερία, Τυνησία, Σαουδική Αραβία και Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος το 2008 σημείωσε κύκλο εργασιών 52 εκατ. ευρώ και παρά τις ορατές συνέπειες της κρίσης οι άνθρωποι της εταιρείας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Η παρουσία μας εκτείνεται σε αγορές που δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την κρίση. Αλγερία, Λιβύη, Τυνησία, Σαουδική Αραβία εξασφαλίζουν ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο 20 εκατ. ευρώ για φέτος». Στην εταιρεία υπολογίζουν πως αρχές του 2011 θα έχουν αρχίσει να συνέρχονται και αγορές που πλήττονται τώρα περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης.

Εν τω μεταξύ πάντως, σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Κοίλιαρη, είναι «η συντηρητική πολιτική και ο σωστός προγραμματισμός των επενδύσεων, γιατί αυτό επιτρέπει να μην βαρύνεται η εταιρεία με υψηλά χρέη». Υπολογίζεται πως ο δανεισμός αποτελεί το 15% του κύκλου εργασιών.

Αυτή την περίοδο, πάντως, ολοκληρώνει νέα επένδυση η οποία θα καταστήσει την Sabo τελείως ανεξάρτητη αφού θα επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής της.

Για τις κινήσεις της στο εξωτερικό η εταιρεία συνεργάζεται με τοπικούς αντιπροσώπους. Παράλληλα, όμως, έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε Σερβία, Ρουμανία, Αίγυπτο και Ιταλία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια