Έντυπη Έκδοση

Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες

ΑΝΕΡΓΙΑ και ακρίβεια διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την ελληνική οικονομία. Στον τομέα της ανεργίας η κατάσταση τείνει να γίνει απελπιστική.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για αρνητική ανάπτυξη (0,9%) το 2009 και αυτό σημαίνει αύξηση ανεργίας κατά 160.000 άτομα. Με αυτό το ρυθμό η ανεργία θα ξεπεράσει σύντομα το 10% στη χώρα. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις-δημοσκοπήσεις του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τις οποίες το 65% αναμένει αισθητή άνοδο της ανεργίας στη χώρα.

Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της ακρίβειας. Την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός έχει επισήμως μειωθεί στο 1%, οι αυξήσεις σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά ευρείας κατανάλωσης φθάνουν να είναι έως και εξαπλάσιες του πληθωρισμού. Και όλα αυτά ενώ η στασιμότητα και η μείωση των μισθών.

Συγχρόνως, οι αποταμιεύσεις χάνουν ολοένα και περισσότερο από την αξία τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις γίνεται από τις τράπεζες ταχύτερα απ' ό,τι στα παρεχόμενα από αυτές δάνεια, προκειμένου να αυξηθούν έτσι τα περιθώριά τους. Εξέλιξη που πλήττει ιδιαίτερα τους μικροαποταμιευτές, οι επενδυτικές επιλογές των οποίων είναι περιορισμένες. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009 τα επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις 1 έτους μειώθηκαν κατά 210 μονάδες βάσης (2,10%), ενώ τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων μη καθορισμένης διάρκειας μειώθηκαν μόλις 30 μονάδες βάσης (0,3%).

Υπερχρέωση

Στο μεταξύ, τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων χάνουν 4-5 δισ. από τοποθετήσεις σε μετοχές, αμοιβαία και δομημένα ομόλογα ή μη. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση τα υποχρεώνει σε άμεσο δανεισμό 1,5 δισ. για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους.

Τέλος, το πιο σημαντικό στοιχείο που συστηματικά παραγνωρίζεται αφορά την κατάσταση υπερχρέωσης σημαντικής μερίδας των ελληνικών οικογενειών. Συγκεκριμένα, 145.000 οικογένειες από αυτές τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές κατηγορίες (συνολικά καλύπτουν 1.800.000 οικογένειες) έχουν λάβει το 25% των στεγαστικών δανείων και ξοδεύουν για την αποπληρωμή τους το 1/3 του εισοδήματός τους, με συνέπεια να διατρέχουν τον κίνδυνο αδυναμίας εξυπηρέτησής τους. Υπολογίζεται δε πως οφείλουν στις τράπεζες 3,7 φορές τα λεφτά που εισπράττουν ετησίως. Με άλλα λόγια, έχουν δεσμεύσει για 11 περίπου χρόνια το 1/3 του εισοδήματός τους για το σκοπό αυτό, χωρίς να γνωρίζουν εάν θα συνεχίσουν να έχουν το ανάλογο εισόδημα και εάν το σπίτι τους θα διατηρήσει την αξία του, καλύπτοντας το ανειλημμένο δάνειο. Σήμερα, από τα 3.150.000 άτομα που δηλώνουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, τα 580.000 περίπου εμφανίζονται να χρωστούν ακόμη κάποιο στεγαστικό δάνειο για την απόκτησή της και από αυτά τα 145.000 τουλάχιστον είναι υπερχρεωμένα.

Δεδομένου ότι ο όγκος των στεγαστικών δανείων είναι πολύ μεγαλύτερος από των καταναλωτικών και συγκεντρώνεται σε στενότερο φάσμα δανειοληπτών, οι ετήσιες υποχρεώσεις αυτών είναι πιθανόν να πλησιάζουν τις 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, 1.130.283 φορολογούμενοι πληρώνουν δόσεις για καταναλωτικά δάνεια και για αγορές μη καταναλωτικών αγαθών με κάρτες (π.χ. αγορά αυτοκινήτων, οικιακές συσκευές κ.λ.π.) κατά μέσον όρο 3.980 ευρώ ετησίως. Οταν, λοιπόν, το μέσο ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται κοντά στις 23.500 ευρώ και το όριο φτώχειας στις 14.000 ευρώ περίπου, τότε με τον συνυπολογισμό των υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα για την εισοδηματική κατηγορία των μικρομεσαίων (μέσο ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ αντίστοιχα) υποχωρεί κάτω από το όριο της φτώχειας, τόσο για το 12% που βαρύνεται με στεγαστικά δάνεια όσο και για ένα μεγάλο μέρος των υπολοίπων που είναι επιφορτισμένοι με καταναλωτικά δάνεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για όσα χρόνια οι δανειακές υποχρεώσεις θα συρρικνώνουν το εισόδημα, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των μικρομεσαίων θα είναι στην πραγματικότητα φτωχό και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα -όπως και αλλού- θα έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο πραγματικός λόγος ανησυχίας πολλών δυτικών ηγετών και αναλυτών για την κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα στις χώρες τους. Με τα νέα δεδομένα της υπερχρέωσης ορισμένοι πιστεύουν πως το πραγματικό ποσοστό των φτωχών στη χώρα μας πρέπει να πλησιάζει ή και να υπερβαίνει το 30%!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική κρίση
Θέματα καταναλωτή
Σχετικά θέματα: Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια