Έντυπη Έκδοση

Η κρίση φέρνει μετακινήσεις

ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ μικρών επιχειρήσεων-μελών συνεταιριστικών αλυσίδων και η μετακίνησή τους από τη μια αλυσίδα στην άλλη αποτελούν τα νέα επεισόδια στον «πόλεμο» μεριδίων που διεξάγεται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών.

Οι συνεταιριστικές αλυσίδες στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών απαρτίζονται από ανεξάρτητα καταστήματα. Λειτουργούν δηλαδή ως ομπρέλα που καλύπτει μικρούς ως επί το πλείστον επιχειρηματίες. Η λογική είναι ότι πολλοί μικροί μαζί κάτω από την ομπρέλα ενός συνεταιρισμού εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές στις προμήθειες των προϊόντων τους από τους χονδρεμπόρους και τους πολυεθνικούς ομίλους ηλεκτρικών ειδών και τους εξασφαλίζουν φθηνότερες τιμές και ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής. Παράλληλα ένας συνεταιρισμός προσφέρει υπηρεσίες marketing, διαφήμισης και προβολής που για τις μικρές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντική υποστήριξη. Τέλος η ενιαία ταυτότητα κάτω από ένα εμπορικό σήμα, «εκσυγχρονίζει» την εικόνα ενός μικρού συνοικιακού ή επαρχιακού καταστήματος.

Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που οι συνεταιρικές εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας και οι χονδρέμποροι δεν τους δίνουν πιστώσεις ώστε να τις μετακυλήσουν στους καταστηματάρχες τους. Μοιραία οι τελευταίοι αναζητούν τρόπους ώστε να μετακινηθούν και να αλλάξουν αλυσίδα, εκλέγοντας εκείνη, η οποία θα μπορέσει να τους προσφέρει χαμηλές τιμές στις προμήθειες και καλύτερους όρους αποπληρωμής.

* Σ' ένα περιβάλλον όμως που, από τη μια η κατανάλωση πέφτει κατά 15%-20% τους πρώτους μήνες του 2009, και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμη με φειδώ τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης, δημιουργούνται ήδη προβλήματα στις μητρικές των συνεταιριστικών αλυσίδων ηλεκτρικών, που αποτελούν τους πιο ευάλωτους παίκτες στην εν λόγω αγορά.

* Οι όποιες δυσκολίες ρευστότητας όμως δεν αφορούν μεμονωμένες επιχειρήσεις- μέλη της εκάστοτε αλυσίδας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οικονομικές δυσκολίες των μητρικών εταιρειών εφόσον δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εταίρους τους, θα δημιουργήσουν κύμα «μετακινήσεων» των επιχειρήσεων-μελών τους προς άλλους οργανισμούς. Οι τελευταίοι θέλουν να εντάξουν υγιή καταστήματα στο δίκτυό τους, κερδίζοντας έτσι τζίρο και μερίδια από την τοπική αγορά.

* Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και οι οργανωμένοι λιανέμποροι του κλάδου, οι οποίοι εκτιμούν ότι παρά την πτώση της ζήτησης θα υπάρξει διαφυγή μεριδίων, τόσο προς τις μεγάλες αλυσίδες όσο και προς τους ισχυρούς συνεταιρισμούς. Σ'αυτό το πλαίσιο μάλιστα αναπτύσσεται και το δίκτυο franchise καταστημάτων της ηγετικής αλυσίδας Κωτσόβολος, τα οποία ως επί το πλείστον ήταν καταστήματα ανεξάρτητων εμπόρων ή επιχειρήσεων μελών συνεταιρισμών, τα οποία εντάχθηκαν στην ομπρέλα της αλυσίδας.

Παίζουν «άμυνα» οι αλυσίδες

Σ' αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου η κρίση και πτώση της κατανάλωσης ήρθαν να επιδεινώσουν την κατάσταση, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου παίζουν άμυνα.

* Οι προσπάθειες «κοινής δράσης» μεταξύ συνεταιρισμών όπως η Electronet και η ΣΕΗΟΣ δεν κατέληξαν σε συμφωνία συγκεκριμένων μέτρων. Ετσι, μεμονωμένα η κάθε αλυσίδα φροντίζει τα του «οίκου» της, προσπαθώντας να μειώσει κόστη αλλά και να αυξήσει τις πωλήσεις της.

* Η Electronet αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του 2009, προβλέποντας πτώση πωλήσεων κατά 10% έναντι του 2008. Αιτία, η εικόνα των πρώτων μηνών του 2009.

Ελπίζουν

Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εταιρείες εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας, και υπογραμμίζει ότι αυτή η ασφυξία είναι αδικαιολόγητη για ένα μέρος της οικονομίας που είναι υγιές.

* Το δίκτυο της Expert από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το 2009, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην κατανάλωση θα ισορροπήσει. Το 2008 το δίκτυο λιανικής της εταιρείας έκλεισε με αύξηση 3%. Τα λειτουργικά κόστη είναι από τα χαμηλότερα του κλάδου, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκησή της εκτιμήσεις για γερές αντιστάσεις στην κρίση.

* Πιέσεις τόσο από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και την πτώση της ζήτησης όσο και από τον σκληρό ανταγωνισμό φέρεται να υφίσταται η συνεταιριστική Magnet Electric, υπό τη στέγη της οποίας λειτουργούν περίπου 130 καταστήματα πανελλαδικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια