Έντυπη Έκδοση

Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Κ. ΣΤΕΓΓΟ

ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ τρόπους βρίσκουν ορισμένοι επιχειρηματίες που διοικούν εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο για να μεταφέρουν μερίδιο περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών προς τους εαυτούς τους. Αυτό ισχυρίζονται ορισμένοι μέτοχοι μειοψηφίας, που θεωρούν ότι χάνουν αναλόγως.

Η Πόρτο Καρράς Α.Ε. αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης Η Πόρτο Καρράς Α.Ε. αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης *Η τακτική μεταφοράς περιουσίας μπορεί να είναι νόμιμη και να τηρείται το γράμμα του νόμου. Ομως όπως επισημαίνουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, καταλύει κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης και ίσης μεταχείρισης των μετόχων, καθώς ωφελούνται μόνο όσοι ασκούν διοίκηση εις βάρος των απλών μετόχων-επενδυτών.

Το θέμα αφορά τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής, που είναι εισηγμένη πολυμετοχική εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τον βασικό μέτοχό της Κων. Στέγγο (κάτοχο του 34,31% των μετοχών της), ο οποίος ασκεί ταυτόχρονα τη διοίκηση. Τις υπόλοιπες μετοχές έχει το ευρύ επενδυτικό κοινό.

*Ο κ. Στέγγος έλαβε ως αμοιβή τις μετοχές θυγατρικών εταιρειών της Τεχνικής Ολυμπιακής, δηλαδή των Πόρτο Καρράς Α.Ε. και Πόρτο Καρράς Σιθωνίας Μπιτς Κλαμπ Α.Ε. Αυτά είναι και τα δύο πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης. Οι αμοιβές αυτές αναλογούσαν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών (πριν την έκδοση των νέων μετοχών) και δόθηκαν με τη μορφή stock options.

Συνήθως stock options λαμβάνουν περισσότερα από ένα στελέχη και όχι 10% που είναι και το ανώτατο ποσοστό μετοχών που μπορεί να εκδώσει μία ανώνυμη εταιρεία και να διαθέσει ως stock options. Ο Στέγγος πλήρωσε τις μετοχές στην ονομαστική τους τιμή, όταν την ίδια στιγμή η πραγματική ή εύλογη ήταν πολλαπλάσια.

*Συγκεκριμένα έγινε κάτοχος του 9,09% των μετοχών (μετά την έκδοση και των νέων τίτλων) της Πόρτο Καρράς Α.Ε. με 3 ευρώ την μετοχή, όταν η εύλογη αξία ήταν 15,025 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα έγινε αποτίμηση της εταιρείας από ανεξάρτητο οίκο (την Πειραιώς Real Estate) και η εύλογη αξία της μετοχής αυξήθηκε προς τα 30 ευρώ ή 441 εκατ. ευρώ το 100% των μετοχών.

Ετσι, ο κ. Στέγγος πλήρωσε 3,97 εκατ. ευρώ για ένα περιουσιακό στοιχείο που την ίδια στιγμή άξιζε 20 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τη νέα αποτίμηση αξίζει 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η συμμετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής μειώθηκε στην Πόρτο Καρράς Α.Ε. σε 81,82% από 90% προηγουμένως και μειώθηκε αναλογικά και η αξία των κατόχων των μετοχών της.

*Το θέμα δεν σταματά εδώ, καθώς η διαφορά μεταξύ της εύλογης αξίας της μετοχής (15,025 ευρώ) και της τιμής που πλήρωσε ο κ. Στέγγος (3 ευρώ) μεταφέρθηκε ως έξοδο (διοικητική αμοιβή) στην Πόρτο Καρράς με αποτέλεσμα να εμφανίσει μεγάλες ζημιές.

Κατ' επέκταση οι ζημιές αυτές μεταφέρθηκαν και στην εισηγμένη Τεχνική Ολυμπιακή, λόγω του ότι ενοποιεί τις θυγατρικές της. Αποτέλεσμα, όπως λένε οι μέτοχοι, να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για την πορεία της εταιρείας.

*Οι μέτοχοι που διαμαρτύρονται υποστηρίζουν ότι τίθεται ηθικό-οικονομικό ζήτημα: Σε ποιο βαθμό μπορεί ένας μέτοχος που ασκεί ταυτόχρονα και διοίκηση, να οικειοποιείται περιουσιακά στοιχεία των εισηγμένων με τη μορφή stock options.

Ειδικά δε, όταν αυτές οι μετοχές δεν διανέμονται στα στελέχη ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους αλλά σε ένα και μοναδικό πρόσωπο. Διότι εάν λαμβάνει συνεχώς ως αμοιβή μετοχές των θυγατρικών ή της ίδιας της εισηγμένης, τότε μπορεί να πάρει όλη την εταιρεία/εταιρείες σε οποιαδήποτε τιμή, χωρίς να το καταλάβουν οι λοιποί μέτοχοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Επιχειρήσεις
Τεχνική Ολυμπιακή
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια