Έντυπη Έκδοση

Ράλι με ακριβά καύσιμα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ «ΒΙΑΙΟΤΕΡΗ» ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ καταγραφή ενδοσυνεδριακά νέων υψηλών έτους πάνω από τις 2.300 μονάδες έκλεισε ο Μάιος για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Κλείνει έτσι ένα σερί έντεκα ανοδικών εβδομάδων έναντι μόλις μίας καθοδικής, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.457 μονάδων στο διήμερο 6-9 Μαρτίου.

*Πλέον, όμως, στις επόμενες συνεδριάσεις τα όποια ανοδικά βήματα θα είναι όλο και πιο δύσκολα, καθώς οι αποτιμήσεις έχουν ανεβεί αρκετά. Από την άλλη πλευρά, όμως, αναλυτές επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα των αποτιμήσεων η Ελλάδα θα ακολουθεί τις μεγάλες αγορές αν αυτές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

*Η τελευταία αντίδραση ήταν η βιαιότερη που έχει συντελεστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε τόσο σύντομη περίοδο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε μέχρι 60% μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Μεταβολή, που μπορεί να έφερε το Χ.Α. στην κορυφή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μαζί με αυτά της Βαρσοβίας και της Βιέννης, ενίσχυσε όμως κατά 38 δισ. ευρώ την αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών φτάνοντας τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους στα επίπεδα των 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

*Πλέον σε αυτές τις τιμές το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο φθηνό, καθώς οι αναλυτές υπολογίζουν ότι διαπραγματεύεται 10 με 13 φορές τα εταιρικά κέρδη που εκτιμώνται για φέτος. Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, ο δείκτης MSCI Greece παρουσίαζε στην αρχή του 2009 «έκπτωση» discount της τάξης του 35% έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

*Τότε, ο δείκτης τιμών προς κέρδη για τις ελληνικές μετοχές υπολογιζόταν μόλις σε 5,7 φορές με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη τους για το 2009 καθιστώντας τις, τις φθηνότερες στην Ευρώπη. Εντός του 2009 το Χ.Α. σημειώνει κέρδη 30%, ενώ καταγράφονται αποδόσεις υψηλότερες κατά 24% από τον μέσο όρο των διεθνών αγορών με αποτέλεσμα το p/e των ελληνικών μετοχών στις τρέχουσες αποτιμήσεις να έχει διπλασιασθεί.

*Συγκεκριμένα, οι μετοχές του δείκτη MSCI Greece εκτιμάται ότι τελούν υπό διαπραγμάτευση περίπου 10,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τους το 2009. Ωστόσο το χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει το πιο φθηνό στην Ευρώπη, αφού παρά το κλείσιμο της ψαλίδας των αποτιμήσεων εξακολουθεί να παρουσιάζει discount 23% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

*Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως η υπεραπόδοση του Χ.Α. θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε σχέση με τις απώλειες που είχαν προηγηθεί το 2008, όταν η ελληνική αγορά είχε αναδειχθεί πρωταθλητής σε ζημιές (-65,5%). Από αυτή την άποψη οι αναλυτές θεωρούν λογική την έκταση της ανοδικής αντίδρασης, διατηρούν όμως εύλογες επιφυλάξεις για τη συνέχεια της.

*Δεδομένου ότι από αύριο επανέρχεται η δυνατότητα των «ανοιχτών πωλήσεων» (short selling) και η αγορά βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, αρκετοί είναι αυτοί που αρχίζουν σταδιακά να ποντάρουν σε διόρθωση του Γενικού Δείκτη με αιχμή τον Ftse20 και δη τις τράπεζες.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών, κυρίως της αμερικανικής, όπου επίσης ο ανοδικός κύκλος έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

*Εάν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις δεν φανεί ότι ο Dow Jones μπορεί να υπερβεί πειστικά την ισχυρή αντίσταση στις 8.550 μονάδες, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να επιβαρυνθεί ενεργοποιώντας εντολές πώλησης.

*Από την πορεία της αμερικανικής αγοράς θα εξαρτηθεί η στάση πολλών επενδυτών, κυρίως των βραχυπρόθεσμων. Για το Χ.Α. οι αναλυτές θεωρούν πως όσο η αγορά παραμένει πάνω από την περιοχή των 2.050-2.150 μονάδων η μέχρι τώρα ανοδική φορά δεν ακυρώνεται, δηλαδή διατηρεί τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της.

*Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις εγχώριων σχημάτων, επιχειρηματιών - βασικών μετόχων και χρηματιστών που έχουν δραστηριοποιηθεί και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες με απτά αποτελέσματα στο χώρο των εταιρειών μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης. Ενδεικτικά σε διάστημα μίας εβδομάδας τα κέρδη 36 μετοχών ξεπέρασαν το 20%, ενώ θετική διακύμανση είχαν δύο στις τρεις εισηγμένες.

Κέρδη έως 200%

Ισχυρό δέλεαρ θεωρούνται οι υψηλότατες αποδόσεις που παρουσιάζουν, στο σύνολό τους, οι μετοχές εταιρειών του FTSE-20, με τις τραπεζικές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ενδεικτικά η μετοχή της Εθνικής μετά και τη συνεδρίαση της 28/5 σημείωνε απόδοση 112% από τα χαμηλά των 8,78 ευρώ, της Eurobank 128% από τα 3,44 ευρώ, της AlphaBank 140% από τα 3,54 ευρώ. Στον συγκεκριμένο δείκτη τη μεγαλύτερη μεταβολή (άνοδος 199%) έχει σημειώσει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο Αθηνών
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
«Τρελές» αυξήσεις χαμηλοσυνταξιούχων
Δίνουν παρηγοριά με 0,20 ευρώ την ημέρα
Αμοιβαία Κεφάλαια
Ο τολμών νικά
Στα μετοχικά η ευχάριστη έκπληξη
Μεγάλες εκροές από την αρχή του χρόνου
Ανέξοδες υποσχέσεις
Προεκλογικά παιχνίδια με τη διαδοχική ασφάλιση
Για να μειώσει το δημόσιο χρέος
Προς πώληση πακέτα των ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ
Διεθνή
Οι αναδυόμενοι βυθίζονται
Τεχνητή άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Ηλεκτροσόκ στην ενεργειακή αγορά
Ανατολίτικα παζάρια στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις
Εργοστάσια με το κλειδί στο χέρι
Ο καλός καπετάνιος των accessories
Η κρίση φέρνει μετακινήσεις
Το Android στην Ελλάδα
«Φιλτράρει» τζίρο απ' το Λονδίνο
Μικροί εναντίον μεγάλων μετόχων
Ελεγχόμενη πτώχευση στην General Motors
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ακρίβεια, πληγή για την ανταγωνιστικότητα
Η κρίση οξύνει τις ανισότητες
Ανεργία και δάνεια πνίγουν τους πολίτες
Η παγκόσμια κρίση οξύνει τις ανισότητες
Κρατικό χρήμα μόνο για τους έχοντες
Σταθερά πάνω από το 20% κινείται η φτώχεια στην Ελλάδα
Κάτω τα κέρδη, πάνω οι μετοχές
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Πού ποντάρουν τώρα οι «ταύροι»
Υπερτιμημένα τα «πράσινα βλαστάρια»
Βατερλό στα αποτελέσματα των εισηγμένων
Μεγάλος ασθενής η βιομηχανία
Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου
Ανθεκτικά στην κρίση τα κρατικά μονοπώλια
Προεκλογικές... τακτοποιήσεις
Διορισθείς ετών 66!
Πρόταση Ντε Λαροζιέρ
Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ
Πρώτοι στο αντάρτικο οι Βρετανοί
Σενάρια για το δολάριο
Ο φόβος τρέφει το δολάριο
Πολλαπλά χτυπήματα από Κίνα-Ρωσία
Θερινό ράλι ή νέα πτώση;
Τουρισμός
Διπλές τιμές στα δωμάτια
Τράπεζες
Φοβού το β' τρίμηνο
Χρηματιστήρια
Από την κόλαση στον παράδεισο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ράλι με ακριβά καύσιμα
Πήραν ανάσα τα πορτοφόλια