Έντυπη Έκδοση

Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά

Η άνοδος της συσπείρωσης των απογοητευμένων οπαδών της, ώστε να μειωθεί η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις δύο μονάδες, είναι ο στόχος της Ν.Δ. μια εβδομάδα πριν από την ευρωκάλπη.

Αν τον πετύχει, Κ. Καραμανλής θα έχει εναλλακτικές λύσεις στη συνέχεια. Αν όμως η «ψαλίδα» είναι μεγάλη, τότε θα περιμένει απλώς την ώρα της αποκαθήλωσης, τον Μάρτιο του 2010, αφού στο μεταξύ θα έχει περάσει μερικούς αφόρητους μήνες.

*Η επιστροφή παλαιών «γαλάζιων» ψηφοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλό 68% και η Ρηγίλλης θέλει να φτάσει στο 75-78% τις τελευταίες μέρες. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

* Με τις ανοιχτές συγκεντρώσεις την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην Αθήνα όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα πρωταγωνιστεί στο τελικό στάδιο της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. ως το «καλύτερο χαρτί» της.

* Με τη διασπορά του επιχειρήματος -φόβητρου προς τους συντηρητικούς πολίτες ότι η 7η Ιουνίου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

*Ο πρωθυπουργός στις 8 Ιουνίου θα βρεθεί ενόψει δύσκολων αποφάσεων, η δρομολόγηση των οποίων, ωστόσο, θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες της Κυριακής:

* Στις αρχές Οκτωβρίου, καταθέτοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, ο Κ. Καραμανλής θα βρεθεί ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος: «παίρνω εγώ τώρα τα δύσκολα μέτρα, εισπράττω στο μεταξύ το κόστος και παραδίδω τον Μάρτιο στον Παπανδρέου; Ή προχωρώ αμέσως σε εκλογές κι αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ ας πάρει εκείνο τα μέτρα εισπράττοντας και την αντίδραση;»

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα έχει δοθεί σε μεγάλο βαθμό από τις 7 Ιουνίου: Αν η διαφορά ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. είναι μικρή, πιθανόν ο Κ. Καραμανλής να μπει στον πειρασμό της κάλπης το φθινόπωρο, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει ή θα χάσει οριακά. Αν η διαφορά είναι μεγάλη (πάνω από 3%) τότε οι πιθανότητες για κάλπες τον Σεπτέμβριο είναι πολύ μικρότερες.

*Στο μεταξύ, πάντως, στο περιβόητο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν ανοίξει:

* Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μίλησε για αλλαγές στο ασφαλιστικό (για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις αναπηρικές συντάξεις), ενώ στην Υγεία σχεδιάζονται επίσης αλλαγές και στον τρόπο κάλυψης των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

* Στον ΟΣΕ η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι εταιρείες του και να δρομολογηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δημόσιοι οργανισμοί ενοποιούνται και η ΔΕΠΑ αναζητεί στρατηγικό εταίρο.

* Θα πραγματοποιηθεί, τέλος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (ταξιτζήδες, φορτηγά, συμβολαιογράφοι) σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

*Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλα αυτά μετά τις ευρωεκλογές; Η απάντηση θα δοθεί και πάλι με το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου.

Οπως όλα δείχνουν, οι Βρυξέλλες ίσως επιτρέψουν μια καλοκαιρινή «ανάσα» στην οικονομία (ρεπορτάζ σελ. 13). Καθώς τα εισπρακτικά μέτρα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, το ζητούμενο είναι ένα: Πώς ο πρωθυπουργός θα διαχειριστεί τον χρόνο ώστε αυτά να σερβιριστούν με εθνικές εκλογές ή όχι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Φωτοφίνις με την αποχή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»