Έντυπη Έκδοση

Αυτές οι ευρωεκλογές πήραν χρώμα πράσινο, αφού πρώτη φορά όλα τα κόμματα έβαλαν στην ατζέντα τους περιβάλλον και οικολογία

Ελάτε να πρασινίσουμε

Αν κάποιος ήθελε να προσδιορίσει το χρώμα αυτών των ευρωεκλογών, τότε σίγουρα θα επέλεγε το πράσινο. Κι αυτό όχι λόγω της αναμενόμενης πρωτιάς του ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή πρώτη φορά το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την οικολογία βρίσκεται τόσο ψηλά στην προεκλογική ατζέντα σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Γιατί όμως αυτή η στροφή των κομμάτων; Πρώτον, επειδή τα προβλήματα του περιβάλλοντος έπαψαν πλέον να αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης κάποιων μικρών ομάδων. Και δεύτερον, γιατί οι Οικολόγοι εμφανίζονται σχετικώς «αμόλυντοι» από τις ασθένειες των παραδοσιακών κομμάτων. Συνεπώς, προσφέρονται ως χώρος απόδρασης από το πολιτικό σύστημα που απογοήτευσε τον πολίτη.

*Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι που δηλώνουν «πράσινοι» είναι «κεντρώας» ιδεολογικής αυτοτοποθέτησης. Ποσοστό 3% προέρχεται από τη Ν.Δ. και ίδιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ, ενώ περίπου 1% εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους; Δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κόμματα, τοποθετούνται στη μεσαία και ανώτερη οικονομική κλίμακα και έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Σε ποσοστό 7% ψηφίζουν πρώτη φορά, δεν έχουν προηγούμενη κομματική ένταξη και έλκονται από το «νέο και άφθαρτο».

Ποσοστά διαμαρτυρίας

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά «δένουν» με τις απαντήσεις που δίνουν από καιρό οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις, για τα προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

*Στο ερώτημα «ποιο κόμμα νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος», μόλις το 23,7% λέει ότι εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ, έναντι 22,6% τη Ν.Δ., 5,0% το ΚΚΕ, 5,4% τον ΣΥΡΙΖΑ και 2,7% τον ΛΑΟΣ.

*Το εντυπωσιακό είναι ότι το 35,2% δηλώνει «κανένα κόμμα» και αποτελεί τη δεξαμενή ψήφων για τα οικολογικά σχήματα. Και το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο υψηλό στους νέους. Στις ηλικίες 18-24 ετών μόλις το 15,5% και 14,9% εμπιστεύονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 11,4%, και μόλις 4,7% το ΚΚΕ.

*Η αύξηση του ενδιαφέροντος για περιβαλλοντικά θέματα και η δημοσκοπική άνοδος των Οικολόγων - Πράσινων έχει υποχρεώσει το ΠΑΣΟΚ σε αλλεπάλληλες σχετικές αναφορές: «Πράσινη οικονομία και πράσινη συνείδηση», «Η Ελλάδα πράσινη χώρα ώς το 2020» και... «Πράσινη διπλωματία», διαβάζουμε στο πρόγραμμα του Κινήματος, ενώ η «πράσινη ανάπτυξη» είναι η αιχμή του Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Κέρδη και απώλειες

*Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μείνει «εκτός».

Ετσι, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης έσπευσε να προχωρήσει σε ρύθμιση που επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για οικιακή χρήση κι ετοιμάζει κι άλλες πρωτοβουλίες σε «πράσινη κατεύθυνση».

*Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που ενέταξε στο λεξιλόγιό της την οικολογία ως αυτόνομο μέγεθος στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και είχε την πιο έντονη δραστηριότητα σ' αυτόν τον τομέα. Ομως, βλέπει να χάνει από εκείνους που ταυτίζουν τώρα την πολιτική τους ύπαρξη με αυτά τα ζητήματα, ενώ παράλληλα εκφράζουν και την ψήφο διαμαρτυρίας καθώς βρίσκονται εκτός του πολιτικού συστήματος.

*Το ΚΚΕ, τέλος, αντιμετωπίζει τα λιγότερα προβλήματα, αφού θεωρεί ότι και το περιβάλλον θα βρει λύση με τη συνολικότερη ανατροπή του συστήματος. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η βάση του ΚΚΕ δείχνει συγκριτικά το μικρότερο ενδιαφέρον για την οικολογία ως αυτόνομη πολιτική παράμετρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»