Έντυπη Έκδοση

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»

«Η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι τα μέτρα που θα ανακοινώσει μετά τις ευρωεκλογές και ο Γ. Παπανδρέου αποφεύγει να πει καθαρές κουβέντες κι επιστρατεύει απλοϊκά διλήμματα», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πάνω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών. *Τονίζει ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την ίδια πολιτική στην Ε.Ε. και ότι «αυτή τη στιγμή, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να απαγορεύει στην Ευρώπη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Πράγμα που κάνει ο Ομπάμα».

* Σας κυνηγάνε τα «παπαγαλάκια;»

- Υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτό το σποτ. Αυτά που εμφανίζονται να λένε τα παπαγαλάκια, τα έχουμε ακούσει επί λέξει, να τα λένε πότε ο κ. Προβόπουλος, πότε ο Μπαρόζο, ο Αλμούνια, ο Ντομινίκ Στρος Καν: «Ερχεται καταστροφή, γι' αυτό κόψτε τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ωράρια, τις θέσεις εργασίας, τις κοινωνικές δαπάνες». Και η κυβέρνηση σκύβει το κεφάλι και το μόνο που λέει είναι «εντάξει, ας πάμε μέχρι τις εκλογές και θα τα κάνουμε μετά».

* Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα...

- Και εδώ υπάρχει θέμα. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως εναλλακτική λύση, αποφεύγοντας όμως να πει καθαρές κουβέντες. Και επιστρατεύει διλήμματα, που ο ίδιος τα ερμηνεύει με τον πιο απλοϊκό τρόπο, θεωρώντας ότι έτσι προσπερνάει το ακανθώδες ζήτημα το οποίο είναι ότι ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι ευρωσοσιαλιστές σύμμαχοί του, ούτε βεβαίως ο ίδιος και τα στελέχη του έχουν δείξει να τους χαλάει ιδιαιτέρως αυτή η βαρβαρότητα. Απλώς όταν έχουν να τη διαχειριστούν, τη βαφτίζουν γενναίες τομές και μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη ο κ. Καραμανλής κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, και βγαίνει στα κεραμίδια που τον αποκάλεσαν βάρβαρο. Και έτσι διεξάγεται μία από τις πιο ανούσιες και βλακώδεις πολιτικές αντιπαραθέσεις που είδε ποτέ ο τόπος.

* Σας φοβίζει η πόλωση που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Καραμανλής - Παπανδρέου;

- Η πόλωση δεν περνάει και είναι σαφές. Γιατί ξεφεύγει από τα πραγματικά προβλήματα και αφορά μόνο τις εντυπώσεις. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί τη συνθήκη της Λισαβόνας, που αναθέτει την διακυβέρνηση της Ευρώπης στα οικονομικά λόμπι. Ψήφισαν τα ίδια 9 στις 10 φορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι αμετακίνητοι υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας. Δέχονται αδιαμαρτύρητα τις πιέσεις του συντηρητικού κ. Μπαρόζο και του σοσιαλιστή κ. Αλμούνια, που ζητούν μειώσεις μισθών. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν πάνω στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά την ίδια στιγμή κάνουν ότι διεκδικούν ή λένε ότι θα διεκδικήσουν αλλαγή πολιτικής στο διεθνές πεδίο. Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, δηλαδή.

* Εχετε τοποθετήσει ψηλά τον πήχη, η εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών είναι ορατός στόχος με δεδομένη τη δημοσκοπική κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ;

- Το ενδιαφέρον στη δημόσια συζήτηση είναι το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που είναι σταθερά πάνω από τα εκλογικά του ποσοστά και όλοι μιλούν για πτώση. Αναρωτιέμαι αν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι ικανοποιημένοι με ποσοστά 15 και 20 μονάδες κάτω από το αποτέλεσμά τους. Οσο για τους στόχους, εμείς είμαστε πάντα απαιτητικοί από τον εαυτό μας. Ο στόχος είναι δύσκολος, αλλά οι πρϋποθέσεις για τη μεγάλη ανατροπή υπάρχουν.

* Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, θα υπάρξουν γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα τεθεί θέμα ηγεσίας του ΣΥΝ;

- Μην ανησυχείτε. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καλό. Γκρίνια και θέματα ηγεσίας θα υπάρξουν σίγουρα. Αλλά όχι σε εμάς.

* Εκτιμάτε ότι τα «Δεκεμβριανά» σάς αποστέρησαν ένα κρίσιμο ποσοστό;

- Γιατί δεν κάνετε το ίδιο ερώτημα στην κ. Παπαρήγα, που κράτησε εντελώς διαφορετική στάση το Δεκέμβρη αλλά σήμερα εμφανίζεται πτώση στα ποσοστά του ΚΚΕ, και το απευθύνετε σε μένα; Εμείς το Δεκέμβρη κρατήσαμε μια στάση αρχών και αξιών. Γνωρίζαμε ότι θα δεχθούμε μεγάλη συκοφαντική επίθεση αλλά προτιμήσαμε να σταθούμε δίπλα στους χιλιάδες νέους που αισθάνθηκαν να τους πνίγει η αδικία, καθώς και το βάρος των καθημερινών αδιεξόδων που ζουν στο σχολείο, στο σπίτι, στο φροντιστήριο. Δεν κάναμε πίσω ακριβώς για να μην επιτρέψουμε να ταυτίσουν την αυθόρμητη διαμαρτυρία των 16άρηδων με την τυφλή βία, ακόμα και με την τρομοκρατία. Αντίθετα, αν είχαμε συμμορφωθεί στις προτροπές του κ. Καρατζαφέρη και των δελτίων των 8, να στηρίξουμε την κυβέρνηση, ο κόσμος της αριστεράς και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά θα μας είχαν γυρίσει την πλάτη.

* Μήπως υποτιμήσατε την οικολογική διάσταση του ΣΥΡΙΖΑ; Οι Οικολόγοι - Πράσινοι δεν θα μπορούσαν να είναι μια συνιστώσα του;

- Ολο τον προηγούμενο χειμώνα μάς την πέφτανε γιατί θέλαμε να σώσουμε τον Ελαιώνα από τα εμπορικά κέντρα. Δεινοπαθήσαμε με τον «κορμοράνο» του Βοτανικού και όλα τα απαξιωτικά που μας καταλόγιζαν. Τώρα, σαν να μην έγινε ποτέ αυτή η σύγκρουση αλλά και σαν να ήταν κάποιο άλλο κόμμα που πάλεψε για το λιθάνθρακα, για τη μονή Τοπλού στην Κρήτη, για την εκτροπή του Αχελώου, μας λέτε γιατί δεν είσαστε τόσο πολύ οικολόγοι. Σε κάθε περίπτωση, τους οικολόγους δεν τους θεωρούμε αντιπάλους. Απλά, πιστεύουμε ότι η δική μας ανάλυση πάει πιο βαθιά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αιτίες της οικολογικής κρίσης και όχι μόνο με το αποτέλεσμα. Από κει και πέρα μακάρι να αποφασίσουν τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ παρά να δώσουν, όπως διατείνονται, λευκές επιταγές στα δύο κόμματα εξουσίας.

* Γίνεται λόγος για χαλαρή ψήφο, σας τρομάζει η αποχή;

- Δεν θα συμφωνούσα με τον όρο χαλαρή ψήφος. Ο κόσμος είναι εξαιρετικά απογοητευμένος και εξαιρετικά πιεσμένος. Το ερώτημα είναι αν η απογοήτευση θα διοχετευτεί σε αποχή ή σε ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη στο συρτάρι τα μέτρα που θα ανακοινώσει την επομένη των ευρωεκλογών. Και όλοι ξέρουμε για τι μέτρα πρόκειται. Η αποχή, λοιπόν, είναι ψήφος ανοχής σε αυτά τα μέτρα. Οποιος καταλαβαίνει τι παιχνίδι παίζεται, οφείλει να δώσει το «παρών» στην κάλπη και να συμβάλει με την ψήφο του σε ένα αποτέλεσμα που θα κλονίσει το πολιτικό σκηνικό.

* Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;

- Το μείζον ερώτημα είναι το ποιος θα πληρώσει την κρίση. Και γι' αυτό υπάρχουν δύο σχέδια: Το ένα είναι της δεξιάς. Το οποίο λέει: θα αφήσουμε την κρίση να έρθει, να υπάρξουν απολύσεις, να αυξηθεί η ανεργία και όταν η κοινωνία εξεγερθεί, ανοίγουμε το κουτάκι με τις καρπαζιές και το μπαούλο με τα δακρυγόνα. Υπάρχει και το άλλο σχέδιο. Το σχέδιο της αριστεράς. Που λέει ότι θα έχουμε υπερβεί την κρίση εάν αποκρούσουμε τη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξοδος από την κρίση σημαίνει εφαρμογή αριστερού προγράμματος. Σημαίνει ριζική στροφή αριστερά. Σημαίνει σπάσιμο του Συμφώνου Σταθερότητας, πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, δημόσιες επενδύσεις, τουλάχιστον 100.000 προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, αναδιανομή του πλούτου τώρα.

* Η πρότασή σας για κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας προκάλεσε επικριτικά σχόλια, όπως ότι επιδιώκετε τη διάλυση της ΟΝΕ...

- Αυτή τη στιγμή, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να απαγορεύει στην Ευρώπη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Πράγμα που κάνει ο Ομπάμα, ανεξάρτητα πώς κρίνει κανείς τις ενέργειές του. Λέμε λοιπόν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί να παίξει άλλον ρόλο σήμερα, παρά να βυθίζει την Ευρώπη ακόμα περισσότερο μέσα στην κρίση και τις κοινωνικές ανισότητες. Πρέπει, λοιπόν, να μπορέσουμε και εμείς. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι ιερό κείμενο, δεν μας το παρέδωσε ο Θεός σε μαρμαρόπλακες. Είναι το βασικό εργαλείο ενός μοντέλου ανάπτυξης που μας έφερε μέχρι την κρίση. Και το ίδιο εργαλείο δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτήν. Ας απαλλαγούμε, λοιπόν. Με μια Ευρώπη στους δρόμους και στην κάλπη, να ζητάει δουλειά και αξιοπρέπεια, το Σύμφωνο Σταθερότητας θα γίνει φτερό στον άνεμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»