Έντυπη Έκδοση

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ

«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, αν επαληθευτούν οι μετρήσεις, μπορεί να αποδειχθούν το κόμμα-έκπληξη των ευρωεκλογών, αφού εμφανίζονται να παλεύουν ακόμη και για την τρίτη θέση. * Εχουν, όμως, οι Οικολόγοι θέσεις για άλλα προβλήματα πέραν εκείνων που αφορούν το περιβάλλον; Είναι έτοιμοι για κυβερνητική συνεργασία, και με ποιο κόμμα; Ο Ν. Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας και τρίτος στο ευρωψηφοδέλτιο, αναλαμβάνει να απαντήσει.

* Υποστηρίζετε πως επιζητάτε την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Την ίδια ώρα όμως δεν αποκλείετε και το ενδεχόμενο συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

- Οι πολίτες είναι οργισμένοι από το πολιτικό σύστημα. Εμείς επιδιώκουμε να μετατραπεί η οργή σε διάθεση και δύναμη πολιτικών αλλαγών: Να «εξαναγκάσουμε» (μέσω του πολιτικού κόστους) τα κόμματα να συμφωνήσουν σε πρακτικές και πολιτικές που περιορίζουν τη διαφθορά. Να διαμορφώσουμε πλειοψηφίες για θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν τη δημοκρατία μας πιο συμμετοχική και θα δώσουν χώρο στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών. Να δεσμευτούμε στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος. Να προωθήσουμε μια ειρηνική πράσινη επανάσταση στην ενέργεια που θα μας φέρει στην πρωτοπορία μιας εποχής χωρίς πετρέλαιο και ορυκτά καύσιμα, αλλά με πλήρη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό είναι σήμερα απολύτως εφικτό. Επιδιώκουμε, τέλος, κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές στα θέματα της μετανάστευσης, που προσφέρουν λύσεις εκεί όπου άλλοι βλέπουν μόνο προβλήματα. Η φερεγγυότητα και οι δεσμεύσεις των άλλων κομμάτων θα είναι αυτές που θα καθορίσουν αν θα πιέζουμε για να γίνουν αυτά πραγματικότητα από τη θέση μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης, από τη θέση της ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή και με τη συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

* Πού αποδίδετε τη δημοσκοπική δυναμική που εμφανίζετε λίγες μέρες πριν τις κάλπες;

- Οι πολίτες στέλνουν ένα πολιτικό μήνυμα, ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα και τα θέματα του περιβάλλοντος και της πράσινης πολιτικής να μπουν στο επίκεντρο. Νομίζω οι πολίτες εκτιμούν ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι φέρνουν μια νέα κουλτούρα στην πολιτική, που επιδιώκει λύσεις, αντί να συντηρεί την κομματική αντιπαράθεση. Εχουμε μεγάλη ευθύνη να μεταφράσουμε σωστά την πολιτική «εντολή» των πολιτών.

* Το ΚΚΕ, πάντως, χαρακτηρίζει το κόμμα σας «φούσκα» και «διάττοντα αστέρα».

- Τα στελέχη των Οικολόγων-Πράσινων δεν είναι επαγγελματικά κομματικά στελέχη, είναι ενεργοί πολίτες. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προτάσσουμε την κομματική ταυτότητα όταν δραστηριοποιούμαστε κοινωνικά, δεν συμφωνούμε με αντιλήψεις ιδιοκτησίας των κινημάτων.

* Ο ΛΑΟΣ, από την άλλη, υποστηρίζει ότι κρύβετε τις θέσεις σας για τα εθνικά θέματα, όπως π.χ. για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Εχετε σαφείς θέσεις στο πρόγραμμά σας για θέματα εκτός του Περιβάλλοντος;

- Είμαστε ένα «πράσινο» κόμμα με απόψεις και προτάσεις για το περιβάλλον, την οικονομία, τα κοινωνικά θέματα, την πολιτική, τη λειτουργία της δημοκρατίας, την Ευρώπη. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε θέσεις που βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών για την επίλυση κρίσεων. Απόψεις που πουλάνε «πατρίδα», που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε στρατηγικές ήττες (π.χ. στο Κυπριακό ή στην αποτυχία υιοθέτησης συμβιβαστικής λύσης στο όνομα των Σκοπίων) θα έπρεπε να εξηγούν τι προτείνουν. Σε αυτές τις δυνάμεις που εμποδίζουν τις λύσεις, η κοινωνία πρέπει να θέσει αμείλικτα ερωτήματα για τις ευθύνες τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Οικολόγοι Πράσινοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»