Έντυπη Έκδοση

Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»

«Δεν μεγαλοπιανόμαστε, ούτε παριστάνουμε τους σωτήρες. Λέμε απλά ότι υπάρχει λύση», τονίζει ο Β. Κοντογιαννόπουλος, συνιδρυτής με τους Στ. Μάνο και Γ. Μπουτάρη της «Δράσης», που διεκδικεί την ψήφο μας στις ευρωεκλογές. Ποια είναι η λύση; «Να τερματιστεί η εναλλαγή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με αυτοδύναμες κυβερνήσεις», υποστηρίζει.

* Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της προεκλογικής περιόδου;

- Η αβάσταχτη ελαφρότητα της πολιτικής μας σκηνής. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανασφάλειας για το μέλλον, ασφυξίας από τη δυσοσμία των σκανδάλων, ο δικομματισμός εμφανίζει την εικόνα δύο σκύλων που καβγαδίζουν για το κόκαλο της εξουσίας. Είναι φανερό ότι οι ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται από τον δικομματισμό ως προκριματικός αγώνας ενόψει των εθνικών εκλογών. Κρίση και Ευρώπη απουσιάζουν. Μοναδικός στόχος, η εξουσία. Οχι για να την ασκήσουν προς όφελος των πολιτών, αλλά για να την απολαύσουν «εις υγείαν των κορόιδων» που θα τους ψηφίσουν.

* Τι είναι αυτό που σας ώθησε πάλι στο προσκήνιο;

- Είναι η βαθιά κρίση, οικονομική, ηθική, πολιτική, αυτή που υποχρεώνει τους τρεις μας, αλλά και εκατοντάδες ενεργούς πολίτες, που προσυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της «Δράσης», να αντιδράσουμε. Ο μόνος αποτελεσματικός έλεγχος, για να μην ενδίδει μια κυβέρνηση στις πελατειακές σχέσεις, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, είναι να μην είναι αυτοδύναμη, να μην έχει όλη την εξουσία στα χέρια της. Με τη σημερινή διάρθρωση των κομμάτων η προοπτική αυτή είναι εντελώς ανέφικτη. Χρειάζεται λοιπόν ένας καταλύτης. Ενας πολιτικός φορέας που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανατροπής της λογικής των αυτοδυναμιών και θα απελευθερώσει τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας, που είναι εγκλωβισμένες ή αποστασιοποιημένες από την πολιτική, όπως την κατάντησαν τα δύο κόμματα εξουσίας.

* Πόσο ανατρεπτική για το πολιτικό σύστημα μπορεί να είναι όμως η παρέμβαση δύο πολιτικών που στο παρελθόν το υπηρέτησαν από θέσεις υπουργών;

- Το γεγονός ότι τόσο ο Μάνος, όσο και εγώ, έχουμε θητεύσει και στα δύο μεγάλα κόμματα, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο στόχος του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων, που ήταν η πυξίδα της πολιτικής διαδρομής και των δύο μας, δεν μπορεί πλέον να επιδιωχθεί από το εσωτερικό των δύο αυτών κομμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιστρέψαμε στη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή μετά τη διαγραφή μας και ο λόγος που αποχωρήσαμε από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Τα αποτελέσματα της «νέας διακυβέρνησης» του πρώτου τα ξέρουμε. Δεν θέλουμε να ζήσουμε και τα αποτελέσματα της «νέας αλλαγής» του δεύτερου.

* Γιατί ένας πολίτης να πάει να ψηφίσει στις 7 Ιουνίου αντί να πάει για μπάνιο;

- Θα του θύμιζα αυτό που γράφει ο Κορνήλιος Καστοριάδης στην «Ελληνική Ιδιαιτερότητα»: «Επαναστατική είναι η περίοδος που ο καθένας σταματά να μένει στο σπίτι του, σταματά να είναι αυτό που είναι συνήθως, εργάτης, υπάλληλος ή γιατρός και ξαναγίνεται ενεργός πολίτης που επιθυμεί "κάτι" από την κοινωνία και θεωρεί ότι η πραγμάτωση αυτού του "κάτι" εξαρτάται από τον ίδιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Δράση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»