Έντυπη Έκδοση

ΧΑΝΣ-ΓΚΕΡΤ ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ

«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»

Λίγες μόνο μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, δεν κρύβει την ανησυχία του για την πιθανότητα να υπάρξει χαμηλή προσέλευση και εκτιμά ότι η αδιαφορία «το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενισχύει τα κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς». *Πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, τόσο λόγω της κρίσης όσο και λόγω της διεύρυνσης, στην οποία «πρέπει να μπει φρένο για κάποιο χρονικό διάστημα». *Παραδέχεται ότι η λαθρομετανάστευση «εξελίσσεται σε βραχνά της Ενωσης» που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Οσο για τους έλληνες ευρωβουλευτές; «Κάποιοι δουλεύουν πολύ και κάποιοι λιγότερο...».

*Κύριε πρόεδρε, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 6 στους 10 Ελληνες αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές; Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η αδιαφορία;

- Θα έλεγα σε όλους τους πολίτες ότι τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή του και αποτελεί ένα δυνατό σώμα που εγκρίνει νομοσχέδια για καίρια ζητήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές, η καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος και η διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικο τομέα. Οι Ελληνες πρέπει να ψηφίσουν, γιατί η Ευρωβουλή περιφρουρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

* Παρ' όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως το ποσοστό αποχής θα είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Τι λέτε στους πολίτες;

- Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι με το να μην ψηφίζουν, βοηθούν τα εξτρεμιστικά κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς που τάσσονται εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Κάνω έκκληση, λοιπόν, να ψηφίσετε! Είναι πολύ σημαντικό τόσο για τις ζωές σας όσο και για το μέλλον της Ευρώπης.

* Ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο Κοινοβούλιο;

- Φυσικά, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Μαζί με το συμβούλιο των υπουργών έχουμε αποφασίσει μέτρα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των αγορών και των τραπεζών, ώστε να υπάρχει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα αυτό. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Επίσης, πρέπει να προωθήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία η Ελλάδα υπερψήφισε. Αλλες χώρες, όμως, όπως η Ιρλανδία, ακόμα.

* Υπάρχουν πάντως και αρκετοί που θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επηρεάζει την τσέπη του πολίτη, καθώς γι' αυτήν αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας. Πιστεύετε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει αυτόνομη;

- Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ξεκάθαρη: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο μένει απέξω. Ο πρόεδρος Τρισέ έρχεται συχνά τόσο στην ολομέλεια όσο και στο συμβούλιο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και μας ενημερώνει για την πολιτική που εφαρμόζεται από τους τραπεζίτες. Οι συζητήσεις είναι πολύωρες. Το ξέρω ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της Βουλής. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, υπάρχει συντονισμός. Σεβόμαστε την αυτονομία της ΕΚΤ, όμως αυτό δεν αναιρεί την συχνή εποικοινωνία μας.

* Θεωρείτε ότι τα μέτρα της Ε.Ε. για την κρίση είναι τα σωστά; Μήπως αργήσαμε να αντιδράσουμε;

- Στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες που τις εξέφρασαν οπαδοί του προστατευτισμού. Δείξαμε τάσεις εσωστρέφειας. Ομως, εντέλει, η Ε.Ε. κατάφερε να λειτουργήσει ομαδικά, όπως της το ζήτησαν οι πολίτες της. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο η Κομισιόν και το Συμβούλιο κατάφεραν, πιστεύω, να βρουν τις σωστές απαντήσεις.

* Πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα (stimuli packages) για να ανακάμψει η οικονομία;

- Προς το παρόν, έχουμε διοχετεύσει όσα κονδύλια χρειάζονταν. Δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της σπατάλης, που οδηγεί τα ελλείμματα όλο και πιο ψηλά. Τώρα πιστεύω ότι είναι η ώρα της σύνεσης.

* Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες παρουσιάζει υψηλά ελλείμματα και χρέη. Σε περίοδο κρίσης πρέπει να ακολουθούμε πολιτική φόρων ή να διοχετεύσουμε χρήματα στην αγορά;

- Νομίζω πως τώρα είναι η ώρα να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Το ευρώ έχει φέρει σταθερότητα, την οποία πρέπει να την υπερασπιστούμε. Κοινωνικά αλλά και πολιτικά πρέπει κι εσείς να επιστρέψετε στην εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Να μειώσετε τα ελλείμματα και να περιορίσετε τις δημόσιες δαπάνες.

* Ακόμα και εάν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος;

- Αντιλαμβάνομαι ότι η εφαρμογή της πολιτικής είναι μια δύσκολη διαδικασία. Πρέπει, όμως, να περάσουμε το μήνυμα ότι οι δαπάνες χωρίς όρια δεν μπορούν να συνεχίζονται, γιατί κάποια στιγμή θα έρθει ο λογαριασμός. Και το χρέος τού σήμερα είναι οι φόροι τού αύριο. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ελλειμματική πολιτική. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας έδωσε κάποια ευελιξία ως προς την ερμηνεία του. Ως αποτέλεσμα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τώρα, όμως, πρέπει οι δαπάνες να σταματήσουν και να επιστρέψουμε στην πολιτική της οικονομικής υπευθυνότητας.

* Πρέπει μήπως να χαλαρώσει κι άλλο το Σύμφωνο;

- Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: όχι!

* Στην Ελλάδα, τα κόμματα συνέδεσαν την ψήφο για τις ευρωεκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτά. Συμφωνείτε με αυτή την τακτική;

- Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σίγουρα το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της κάθε χώρας. Ομως χωρίς την Ε.Ε. δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, την τρομοκρατία, την κρίση κ.λπ. Ετσι, δεν πρέπει να προβάλλουμε μόνο τις εθνικές απόψεις. Οι ευρωπαϊκές λύσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις εκστρατείες κάθε κόμματος.

* Στην Ελλάδα, ωστόσο, τουλάχιστον οι επικεφαλής στις λίστες των μεγάλων κομμάτων λέγεται ότι θα διακόψουν σύντομα τη θητεία τους στην Ευρωβουλή για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

- Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι δική τους απόφαση. Προσωπικά, υπηρετώ το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία 30 χρόνια. Μερικοί πολιτικοί το βλέπουν ως μια δέσμευση ζωής. Αλλοι όχι. Ολοι πάντως, πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της Ευρωβουλής.

* Πώς αξιολογείτε τη δραστηριότητα των ελλήνων ευρωβουλευτών;

- Κάποια μέλη δουλεύουν περισσότερο από τους άλλους... Γενικά, όμως, μιλώντας, οι Ελληνες κάνουν καλή δουλειά και έχουν σοβαρή συνεισφορά στα δρώμενα της Βουλής με τη συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές.

* Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ευρωπαϊκή διεύρυνση. Υποστηρίζετε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.;

- Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να ακολουθήσει μια περίοδος αφομοίωσης και μετά να σκεφτούμε την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα θεωρώ ότι τα Βαλκάνια πρέπει να αποκτήσουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Τώρα όσον αφορά ειδικά στην Τουρκία, η πλειοψηφία της Ευρωβουλής τάσσεται υπέρ της ένταξης εφόσον πληροί τα κριτήρια. Προσωπικά, όμως, διαφωνώ. Θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ειδική σχέση με την Τουρκία, αλλά μέχρι εκεί. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας σε αυτή. Είναι μεγάλη πρόκληση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας. Εάν, όμως, επιλέξουμε τελικά το δρόμο της πλήρους ένταξης, τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε πλήρη αποδοχή των κριτηρίων από μέρους της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προβλέπω ότι θα το αποφασίσει μια άλλη πολιτική γενιά.

* Πριν από μερικές νύχτες, στην Αθήνα ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μουσουλμάνων και αστυνομικών. Ποια είναι η θέση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και πόσο επηρεάζει την Ε.Ε.;

- Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη νόμιμη από τη λαθρομετανάστευση και δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα του ασύλου. Ομως, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του Τρίτου Κόσμου μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. Ετσι, πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες απ' όπου προέρχονται οι μετανάστες και να προχωρήσουμε σε κοινές αποφάσεις, ώστε αυτοί να έρχονται στα εδάφη μας μόνο νόμιμα. Πρέπει να αγωνιστούμε κατά της λαθρομετανάστευσης, η οποία σημαίνει και τεράστια χρηματικά ποσά στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων που εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική εργασία. Να στοχεύσουμε στις οργανώσεις αυτές και να τις πατάξουμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωεκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»