Έντυπη Έκδοση

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Από την αρχή η διερεύνηση

Ερευνα από μηδενική βάση, προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς να δεσμεύεται από την οδηγία του προιϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κυρ. Καρούτσου που εξαίρεσε από τη δίωξη 33 από τους 63 ύποπτους της υπόθεσης, έχει ξεκινήσει η ανακρίτρια της υπόθεσης Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού.

**Πληροφορίες φέρουν την ανακρίτρια, που προσφάτως προήχθη σε προέδρο εφετών (το ίδιο και ο Γ. Λέκκας, ανακριτής στο σκάνδαλο των ομολόγων), να επισπεύδει τη μελέτη της δικογραφίας. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μετά την πρόωρη λήξη των εργασιών της Βουλής, δεν υφίσταται θέμα καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε υπουργούς της Ν.Δ., καθώς τα πιθανά αδικήματά τους έχουν πλέον οριστικά παραγραφεί.

**Κορυφαίες εισαγγελικές πηγές έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι η κ. Καλού δεν εμποδίζεται, αν διαπιστώσει εμπλοκή υπουργών της κυβέρνησης, να στείλει τυπικά το φάκελο στη Βουλή, προκειμένου να κηρύξει εκείνη, ως μόνη αρμόδια, την παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τους. Ομως, κάτι τέτοιο δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό δικονομικό αντίκρισμα πέραν του πλήγματος που θα προκαλούσε σε κυβέρνηση και ηγεσία της Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

**Από την άλλη, μπορεί να διαπιστώσει η ίδια η ανακρίτρια ότι επήλθε παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων και να κλείσει το θέμα. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το επικοινωνιακό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο, καθώς και οι πιο δύσπιστοι θα πεισθούν πλέον ότι η Βουλή έκλεισε βιαστικά για να μη φτάσουν εκεί τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens.

**Επί της ανάκρισης, η κυρία Καλού έχει την ευχέρεια να ανοίξει από την αρχή τον κατάλογο των υποψήφιων κατηγορουμένων. Το «συγχωροχάρτι» Καρούτσου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην τελική απόδοση ποινικών κατηγοριών. Η ανακρίτρια έχει τη δυνατότητα να καλέσει σε απολογία ακόμη και πρόσωπα που εκείνος έκρινε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα (απιστία, απάτη, ξέπλυμα κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι ουδείς είναι στο απυρόβλητο, ούτε ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ούτε οι υπόλοιποι νομικοί σύμβουλοι που γνωμοδότησαν υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου από την εκκρεμή δίκη με τη Μονή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας.

**Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στη λίστα απαλλαγής του Κ. Καρούτσου δεν συμπεριλήφθηκαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάτυξης Γ. Σκιαδάς, η διευθύντρια Πολιτικής Γης Στ. Μαντέλη και η ηγεσία της Κ.Ε.Δ. που υλοποίησε τις επίμαχες ανταλλαγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»