Έντυπη Έκδοση

Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens

Μετά τη φυγή Χριστοφοράκου και Καραβέλα στο εξωτερικό, συνελήφθησαν άρον άρον οι Η. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλης

Με σπασμωδικές κινήσεις της ύστατης στιγμής επιχειρείται να διασωθεί η ανάκριση για το σκάνδαλο Siemens.

Μετά την «εξαφάνιση» και δεύτερου κατηγορουμένου, του Χρ. Καραβέλα, που ακολούθησε το δρόμο του Μ. Χριστοφοράκου προς το Μόναχο χωρίς να προσέλθει στο ανακριτικό γραφείο, οι ανακριτές αποφάσισαν να σφραγίσουν την έξοδο διαφυγής, εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης για άλλους δύο κατηγορουμένους, τον Γ. Σκαρπέλη και τον Ηλ. Γεωργίου.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι και στους δύο είχε δοθεί προθεσμία λίγες μόλις ώρες πριν από τη σύλληψή τους (!) για να απολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές. Ο 66χρονος Γ. Σκαρπέλης, πρώην διευθυντής του ΟΤΕ, και ο Ηλ. Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάς, συνελήφθησαν στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν συνοδεία αστυνομικών στη ΓΑΔΑ.

Μήνυση στον ανακριτή

Μ. Χριστοφοράκος: εκτός. Μ. Χριστοφοράκος: εκτός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εντάλματα σύλληψής τους αναφέρεται ότι κρίνονται επικίνδυνοι φυγής. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως φαίνεται, ύπο το κράτος του πανικού των αρχών, μετά την εξαφάνιση των Χριστοφοράκου και Καραβέλα.

1 Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γεωργίου την ώρα που οδηγείτο στη ΓΑΔΑ και μας διατύπωσε την έκπληξη, αλλά και την απορία του: «Δεν καταλαβαίνω», μας είπε, «πώς οι αρμόδιοι συλλαμβάνουν εκείνους που εμφανίζονται στους ανακριτές, ενώ αφήνουν ανενόχλητους όσους δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και εξαφανίζονται».

**Κοντά στον Γ. Σκαρπέλη έσπευσαν ο νέος συνήγορός του Δ. Τσοβόλας και ο Γ. Ματζουράνης που είχε παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του κ. Σκαρπέλη κατέθεσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου μήνυση κατά του ανακριτή για παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφων.

Στη μήνυση επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η διαδικασία είναι αυτόφωρη, ενώ καταγγέλλουν ότι ακόμη δεν τους έχουν παραδοθεί όλα τα έγγραφα της δικογραφίας, παρότι μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ο πελάτης τους θα κληθεί να απολογηθεί εντός πενθημέρου και όχι μετά τις ευρωεκλογές.

**Ο Γ. Σκαρπέλης κατηγορείται ότι για μεγάλο διάστημα εισέπραττε εκατομμύρια γερμανικά μάρκα με το ψευδώνυμο Φραντς μέσω τράπεζας στην Αυστρία, για τις συμβάσεις «8002» που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τη Siemens.

Γ. Σκαρπέλης: εντός. Γ. Σκαρπέλης: εντός. Ακίνητο στην Ουρουγουάη

**Ο Ηλ. Γεωργίου κατηγορείται επίσης ότι δωροδόκησε στελέχη του ΟΤΕ για να αναλάβει η εταιρεία του τη συγκεκριμένη σύμβαση.

2 Ο Χρ. Καραβέλας έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο κυβέρνηση και δικαστική εξουσία, αφού, λίγες ώρες πριν προσέλθει στον ανακριτή, διαπιστώθηκε ότι δεν βρισκόταν στην Ελλάδα. Οπως ομολογεί τώρα το ίδιο το υπουργείο Διακαιοσύνης, το απόγευμα της Τετάρτης ειδοποιήθηκε από την πρεσβεία στην Ουρουγουάη ότι... «η οικογένεια του εμπλεκομένου Καραβέλα εισήγαγε στη χώρα τρία εκατομμύρια δολάρια και αγόρασε πολυτελές ακίνητο...»

**Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και τότε δημιουργήθηκαν -σύμφωνα με την ανακοίνωση- υπόνοιες διαφυγής του κατηγορουμένου. Ετσι, εκδόθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ματαίως, αφού είχε ήδη διαφύγει στη Γερμανία.

Ηλ. Γεωργίου: εντός. Ηλ. Γεωργίου: εντός. Οταν διαπιστώθηκε η φυγή του, εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης, το οποίο θα μετατραπεί και σε ευρωπαϊκό, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δέσμευσε τόσο τα χρήματα όσο και το πολυτελές ακίνητο, χωρίς να αποκαλύπτει με ποια διαδικασία.

**Στον Χρ. Καραβέλα αποδίδεται το περίφημο χειρόγραφο που συντάχθηκε στο Μόναχο και καταγράφει τις καταβολές, μέσω της τράπεζας Raffeisen bank στην Αυστρία, εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, ώς το 2000, σε έλληνες παραλήπτες με ψευδώνυμα. Ο ίδιος είχε επιχειρήσει τα Χριστούγεννα του 2008 να σηκώσει ποσό ενός εκατ. ευρώ από τη βρετανική τράπεζα Barclays, αλλά, με εντολή των βρετανικών αρχών σε συνεργασία με τον έλληνα ανακριτή, πάγωσαν οι λογαριασμοί του και δεν του επιτράπηκε η εκταμίευση.

**Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Χρ. Καραβέλας, ιδιοκτήτης υπεράκτιων εταιρειών στη Βρετανία (έδρα Παρθένοι Νήσοι), κατέφυγε στο Μόναχο για να επικαλεσθεί παραγραφή των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται, αφού, σύμφωνα με την υπερασπιστική του γραμμή, έχουν τελεσθεί εκεί. (Στη Γερμανία όπου και αντιμετωπίζονται με ηπιότερες ποινές).

3 Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα κακουργήματα που επικαλείται ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κατηγορουμένου και εκζητουμένου πλέον Μ. Χριστοφοράκου, που έφθασε στην Εισαγγελία του Μονάχου την Δευτέρα 25 Μαΐου: Δωροδοκία, σύμφωνα με τον νόμο 231 του Ποινικού Κώδικα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου (1608/1950) και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (ν. 2331/1995).

Μόναχο ή Ζάλτσμπουργκ;

Το ένταλμα είναι ακόμα ανενεργό, αφού οι γερμανοί εισαγγελείς εξετάζουν με προσοχή εάν τα εγκλήματα για τα οποία έχει ζητηθεί ο Χριστοφοράκος έχουν παραγραφεί στη Γερμανία.

**Σύμφωνα με τον ανακριτή, που μίλησε με τους γερμανούς εισαγγελείς, η παραγραφή έχει διακοπεί από το 2008, όταν ασκήθηκε η δίωξη για τα συγκεκριμένα εγκλήματα. Αν οι εισαγγελείς στη Γερμανία κρίνουν, πάντως, ότι υπάρχει παραγραφή, τότε το ένταλμα δεν θα ενεργοποιηθεί. Σε άλλη περίπτωση θα διαταχθεί η σύλληψη του Μ. Χριστοφοράκου. Σε περίπτωση που εκείνος αποφασίσει να προσβάλει το ένταλμα, πρέπει να κρατηθεί και στη συνέχεια να προβάλει τους ισχυρισμούς του.

**Ο Μ. Χριστοφοράκος επικοινωνούσε με δημοσιογράφους και δικηγόρους, μέσω του κινητού του, έως τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Επέμενε στον ισχυρισμό του ότι πράγματι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και παρέπεμπε στους δικηγόρους του στην Ελλάδα για τα περαιτέρω.

Ο δικηγόρος του Β. Δημακόπουλος λέει πάντως ότι δεν του έχει μιλήσει μετά τη φυγή του και εκφράζει την ανησυχία του γι' αυτό.

**Σύμφωνα με πληροφορίες, φιλοξενήθηκε σε σπίτι στελέχους της Siemens στο Μόναχο και όχι σε κάποιο από τα τέσσερα ξενοδοχεία, στα οποία είχαν γίνει κρατήσεις με διαφορετικά ονόματα.

Η γερμανική αστυνομία συνεχίζει να τον αναζητεί, όμως υπάρχουν και φήμες ότι έχει καταφύγει στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Υπόθεση Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»