Έντυπη Έκδοση

Ενα σκάνδαλο με φίλτρο

Θα μπορούσε να είναι άλλη μία ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας. Πρόκειται, όμως, για ένα σκάνδαλο του παρελθόντος, που γίνεται μεγαλύτερο, καθώς ανασύρεται τώρα για να αποτελέσει την κορυφή του παγόβουνου μιας σύγκρουσης μεταξύ δύο οργανισμών του Δημοσίου και μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Τίτλος; Τελωνείο Κερατσινίου εναντίον ΟΛΠ! Θέμα; Το λαθρεμπόριο τσιγάρων που ζει και βασιλεύει στον Πειραιά! Ουσία; Η αδυναμία συντονισμού και ελέγχου υπηρεσιών του κράτους με την ανοχή της κυβέρνησης.

* Το 2002 κατασχέθηκε στον Πειραιά ένα εμπορευματοκιβώτιο με τσιγάρα από τη Ρουμανία και προορισμό την Κύπρο. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, επτά χρόνια μετά τη δέσμευση του φορτίου (!), η διοίκηση του ΟΛΠ έκανε γνωστό ότι... της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ (!) για διαφυγόντες δασμούς και φόρους και λαθρεμπορία!

* Η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης του Τελωνείου, με μήνυση και αγωγή αποζημίωσης.

* Απίστευτο; Ο διευθυντής του μεγαλύτερου τελωνείου στρέφεται κατά του διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου λιμανιού και αυτός με τη σειρά του απαντά με τον ίδιο τρόπο.

* Η υπόθεση έφθασε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, όμως ούτε ο γενικός γραμματέας Οικονομίας Θ. Σκορδάς ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας μπόρεσαν να βρουν κάποια λύση.

* Ετσι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλος, βρέθηκε κατηγορούμενος από τον διευθυντή τελωνείου Ηλ. Ζουριδάκη για μία υπόθεση που άρχισε τρία χρόνια πριν ο πρώτος αναλάβει τα καθήκοντά του. Προσοχή: αμφότεροι είναι της Ν.Δ.

* Από την καταλογιστική πράξη του Τελωνείου που επιδόθηκε στον ΟΛΠ στις 5 Μαΐου 2009 προκύπτει ότι το κοντέινερ ήταν σφραγισμένο και αποθηκευμένο από το 2002. Το 2007 παρελήφθη από τους τελωνειακούς και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για να καταστραφεί. Εκεί, όμως, διαπιστώθηκε... ότι ήταν σχεδόν άδειο.

Οι τελωνειακοί συνέταξαν αναφορά όπου υπογραμμίζεται ότι η σφραγίδα του κοντέινερ ήταν παραβιασμένη.

Χωρίς καμία καταγραφή

* Οι διαπιστώσεις αυτές, ωστόσο, αναφέρθηκαν εκ των υστέρων. Το ίδιο έγινε όμως και με το περιεχόμενο του κοντέινερ. Από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι όταν δεσμεύτηκε το φορτίο δεν έγινε καταμέτρηση-καταγραφή του περιεχομένου από τους τελωνειακούς αλλά μία γενική αναφορά για τη μάρκα των τσιγάρων.

* Στη διαδικασία δεν είχε κληθεί καν εκπρόσωπος του ΟΛΠ, ενώ στο πρωτόκολλο προστέθηκαν εκ των υστέρων οι αριθμοί των σφραγίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορτίο αποσφραγίστηκε για να ληφθούν δείγματα και επανασφραγίστηκε. Ούτε και τότε, όμως, έγινε αναλυτική καταγραφή...

* Και ενώ οι παραλείψεις αυτές προκαλούν ερωτήματα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν όλες οι ευθύνες επιρρίπτονται στον ΟΛΠ.

* Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το κοντέινερ περιείχε 851 χαρτοκιβώτια τσιγάρα και από αυτά έμειναν μόνον 36: «Τα τσιγάρα που αφαιρέθηκαν από το εμπορευματοκιβώτιο ενώ βρισκόταν ακόμη υπ' ευθύνη του ΟΛΠ», σημειώνεται στην καταλογιστική πράξη, «διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής και χωρίς την καταβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, γεγονός που συνιστά το αδίκημα της λαθρεμπορίας».

* Οι δασμοί προσδιορίστηκαν σε 996.642 ευρώ. Επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο των δασμών, δηλαδή 2.989.926 ευρώ και -το πιο εντυπωσιακό- ως υπαίτιος αναφέρεται ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Αναστασόπουλος, ενώ ο ΟΛΠ κηρύσσεται αστικά συνυπεύθυνος.

Αθώοι λόγω... ληγμένων

* Ο ΟΛΠ στις απαντητικές επιστολές του παρέθεσε επίσημες εκθέσεις ερευνητικών ινστιτούτων που πιστοποιούν ότι τα τσιγάρα δεν μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτα για τόσο μεγάλο διάστημα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έγινε λαθρεμπόριο από τη σημερινή διοίκηση. Ωστόσο, όλα αυτά θεωρήθηκαν μάλλον λεπτομέρειες και το Τελωνείο ζητεί την άμεση καταβολή του 30% του προστίμου.

* Η υπόθεση φαίνεται πως είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Τώρα, η διοίκηση του ΟΛΠ ζητεί μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και έχει υποβάλει στην κυβέρνηση σχέδιο για την ενίσχυση των ελέγχων στους αποθηκευτικούς χώρους.

* Η ένταση στις σχέσεις του ΟΛΠ με το Τελωνείο κορυφώθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν από τη διοίκηση του Οργανισμού έγινε αναφορά για μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας (17 κοντέινερ με τσιγάρα που έφυγαν με παραποιημένα έγγραφα) και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Δεκάδες άλλες υποθέσεις έκλεισαν με τον ίδιο τρόπο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις φορές έχει αλλάξει μέσα σε πέντε χρόνια η διεύθυνση του Τελωνείου, χωρίς κάτι ν' αλλάξει στο λιμάνι.

* Η αμηχανία της κυβέρνησης είναι εμφανής. Από τη μία περιβάλλει με εμπιστοσύνη τη διοίκηση του ΟΛΠ και από την άλλη δεν θέλει να έλθει σε σύγκρουση με τους τελωνειακούς.

* Συμπέρασμα: Υπουργεία Οικονομίας και Ναυτιλίας, αντί για την πίπα της ειρήνης, καπνίζουν λαθραία τσιγάρα. Κι ας απαγόρευσε το κάπνισμα το υπουργείο Υγείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»