Έντυπη Έκδοση

Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί

Με τρανταχτές αποτυχίες στα θέματα κοινωνικής πολιτικής κλείνει την παρούσα θητεία του το Ευρωκοινοβούλιο.

Με την ελαστικοποίηση της εργασίας, ενταφιάστηκε η κοινωνική πολιτική, ενώ σε τρία κορυφαία ζητήματα, τις οδηγίες για τις υπηρεσίες, το χρόνο εργασίας και τη γονική άδεια, η δράση του Κοινοβουλίου δεν χαρακτηρίζεται επιτυχημένη.

1 Η «Οδηγία για τις υπηρεσίες», που πρότεινε το 2004 ο τότε επίτροπος Μπόλκεσταϊν, είχε στόχο την απελευθέρωση των υπηρεσιών: Επίμαχο ζήτημα ήταν το εάν οι πάροχοι υπηρεσιών θα δραστηριοποιούνται σε άλλα κράτη-μέλη με βάση το νομικό καθεστώς της χώρας τους (ο περίφημος πολωνός υδραυλικός). Υστερα από ενάμιση χρόνο θυελλωδών συζητήσεων, αποφασίστηκε τελικά ότι η τροποποιημένη οδηγία δεν θα θίγει στο παραμικρό το εργατικό δίκαιο που ισχύει στα κράτη-μέλη.

Ακόμη κι έτσι, όμως, οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων και των γάλλων Σοσιαλιστών αντιτάχθηκαν στη νέα οδηγία, την «Μπόλκεσταϊν λάιτ».

2 Η επανεξέταση της οδηγίας του 2003 για το χρόνο εργασίας είχε ως στόχο τις εξαιρέσεις από το 48ωρο.

Το Δεκέμβριο 2008, απορρίφθηκε ο συμβιβασμός που θα επέτρεπε στα κράτη-μέλη να αυτοεξαιρούνται από την τήρηση του ανώτατου ορίου των 48 ωρών την εβδομάδα. Το ζήτημα κατέληξε στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής (ισάριθμα μέλη του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που συγκαλείται όταν τα δύο όργανα διαφωνούν), η οποία δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση.

3 Για την ελάχιστη διάρκεια της άδειας μητρότητας, οι ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε καν μεταξύ τους.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών πρότεινε να οριστούν οι 20 εβδομάδες ως ελάχιστη περίοδος άδειας μητρότητας και να έχουν οι άνδρες δικαίωμα να λάβουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες άδεια πατρότητας, όμως πολλοί ευρωβουλευτές διαφώνησαν και το θέμα μένει ακόμη μετέωρο.

*Η επόμενη πρόκληση θα είναι το ασφαλιστικό. Ηδη πολλοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα επιβάλλει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.

Ν.Δ. Στη διάρκεια της κρίσης -θα κρατήσει έναν με ενάμιση χρόνο ακόμα- χρειαζόμαστε και εφαρμόζουμε ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης των περισσότερο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μας απασχολεί και η βιωσιμότητα του κοινωνικού κράτους. Απαράβατες προϋποθέσεις της διατήρησης και βελτίωσής του είναι περισσότερη καινοτομία και βελτίωση της οικονομικής αποτελεσματικότητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την ανταγωνιστική Ευρώπη και την κοινωνική Ευρώπη. Και η μια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη.

**(Θ. Σκυλακάκης, υπ. ευρωβουλευτής)

Η συστηματική αποδόμηση του εργατικού δικαίου, ο περιορισμός των κατακτήσεων των εργαζομένων, η υποχώρηση του κράτους πρόνοιας και η υποχρηματοδότηση των πολιτικών που δεν παράγουν νομισματικό πλούτο ήταν ο στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ελήφθησαν την τελευταία πενταετία στο συντηρητικής χροιάς τρίγωνο του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.

Οι νεοσυντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές αποτυπώνονται στην προσπάθεια να καθιερωθεί το 65ωρο, στη μεταφορά φτηνών εργαζομένων εκεί όπου η εργασία κοστίζει περισσότερο, στις εκπτώσεις στην κοινωνική προστασία και διαμορφώνουν έναν νέο χάρτη εργασιακών σχέσεων, στον οποίο ο εργαζόμενος εγκαταλείπεται στην παγωμένη ανάσα της ανεργίας.

Αυτή η πραγματικότητα, κομμάτι της οποίας αποτελεί και ο ελληνικός εργασιακός χάρτης, πρέπει να αλλάξει. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη το Σύμφωνο Σταθερότητας να αποκτήσει αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση, γιατί η Ενωμένη Ευρώπη είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποί της.

**(Συλβάνα Ράπτη, υπ. ευρωβουλευτής)

ΚΚΕ Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια από την αρχή για την Ε.Ε., ότι είναι ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η πείρα που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι από τις συνέπειες της ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε. το αποδεικνύει.

Το βάθεμα της ανισοτιμίας της γυναίκας, η κατάργηση της απαγόρευσης της νυκτερινής εργασίας, οι ελαστικές σχέσεις, σκοπεύουν στη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Η εμπορευματοποίηση της υγείας-πρόνοιας, η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κ.ά. αποτελούν ταξικές, αντιλαϊκές, επιλογές της Ε.Ε., για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» στηρίζουν τη στρατηγική της Ε.Ε. Μονόδρομος για τον λαό είναι να ορθώσει το ανάστημά του, να γίνει το αντίπαλο δέος στα μονοπώλια, με συνεπή γραμμή απειθαρχίας, ανυπακοής και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση των καπιταλιστών.

**(Λέττα Μεθωνίου, υπ. ευρωβουλευτής)

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Η κοινωνική πολιτική της Ε.Ε. δεν είναι ανεξάρτητη αλλά μέρος της πολιτικής για την «οικονομική ανάπτυξη» και τις αλλαγές στην εργασία. Η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται πως «η ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα συνίσταται στην προσαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. στη νέα κοινωνική πραγματικότητα», όπως τις επιβάλλει η στρατηγική της Λισαβόνας.

Ποιες είναι οι αρχές της πολιτικής αυτής; Κατεύθυνση των κοινωνικών δαπανών στην ενίσχυση της «flexicurity». Ενίσχυση της παραμονής στην αγορά εργασίας και πέρα από τα 65 χρόνια («Κοινωνική Ατζέντα 2005-2010»). Στήριξη των μεταρρυθμίσεων και «βοήθεια» των πολιτών να τις αποδεχθούν. Και επιπλέον μείωση των κοινωνικών δαπανών σε συνθήκες κρίσης, αλλά και ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα των μεταναστών, των ανέργων, των φτωχών, των άστεγων... «Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος», ή αλλιώς καλωσορίσατε στον καινούριο μεσαίωνα.

**(Ε. Σωτηρίου, υπ. ευρωβουλευτής)

ΛΑΟΣ Ο ΛΑΟΣ σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής δίνει και θα εξακολουθήσει να δίνει μάχες για μία Ευρώπη ανθρώπινη, που θα ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων μεταξύ των πολιτών και λιγότερο για την επέκταση και τη γιγάντωση των τραπεζών και των πολυεθνικών. Που θα ασχοληθεί σοβαρά με το δημογραφικό πρόβλημα -καθώς ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γηράσκει- και θα δώσει ουσιαστικά κίνητρα, για την αύξηση των γεννήσεων. Που θα κρατήσει ζωντανό το κράτος πρόνοιας, δεν θα εγκαταλείψει την περιφρούρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θα επιμείνει στην ανάπτυξη συστημάτων υγείας για όλους και θα μεριμνά ώστε να μειωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι και οι φτωχοί. Που θα ενισχύσει τις μαζικές μεταφορές.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπάρξει σοβαρή μέριμνα και φροντίδα για την επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

**(Δ. Αράπογλου, βουλευτής Β' Πειραιά)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι 4 γρίφοι της κάλπης
Λογαριασμοί χωρίς τον ψηφοφόρο
Η διαφορά θα κάνει τη διαφορά
Φωτοφίνις με την αποχή
Επικοινωνιακό «καναβούρι»
Το «καναβούρι» της επικοινωνίας
Τι είπε ο παπαγάλος της Ν.Δ.
Η ιστορία της Μαριέττας
Ελιγμός από ΛΑΟΣ
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
Παράξενοι πράσινοι
Πάγκαλος vs ΚΚΕ
Οι παπαγάλοι ακούστηκαν μέχρι τη Νέα Υόρκη!
Συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα
«Βλακώδης η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»
Υπόθεση Siemens
Δύο έξω, δύο μέσα για τη Siemens
Αντίδραση συνηγόρων
Ανάσα από Eurogroup στην κυβέρνηση
Από φθινόπωρο τα σκληρά
Ασφαλιστικά Ταμεία
Απαγορευμένη επένδυση του ΤΑΞΥ
Βατοπέδιο
Από την αρχή η διερεύνηση
Ε.Ε.: Αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική
Ευέλικτοι, πολωνοί υδραυλικοί
Επίτροπος Μετανάστευσης
Περιπολία Μπαρό επιτόπου
Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μοναστηριών
Της αγίας Αγρανάπαυσης
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Ενα σκάνδαλο με φίλτρο
Πράσινες ευρωεκλογές
Ελάτε να πρασινίσουμε
Συνέντευξη Β. Κοντογιαννόπουλος
«Να τελειώνουμε πια με τις αυτοδυναμίες»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Ετοιμοι για συνεργασία, πάνω όμως σε συγκεκριμένα σημεία»
Συνέντευξη Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ
«Η αποχή θα ενισχύσει τα κόμματα των άκρων»
Συνέντευξη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»