Έντυπη Έκδοση

Υπό τη σκιά των σκανδάλων

Η Βρετανία ανοίγει την αυλαία των ευρωεκλογών στις 4 Ιουνίου, αλλά η ευρωπαϊκή ατζέντα έχει εξοστρακιστεί από έναν δημόσιο λόγο εστιασμένο στην καταρράκωση των εθνικών θεσμών.

Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα δει την καριέρα του να τελειώνει ταπεινωτικά και ποιος θα επιβιώσει είναι το ερώτημα που ταλανίζει την πολιτική σκηνή, καθώς ο ένας μετά τον άλλο κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές κάθε παράταξης αναγκάζονται -υπό το βάρος του σκανδάλου των καταχρηστικών κοινοβουλευτικών δαπανών- να εκπέσουν των αξιωμάτων τους.

Μπροστά στη δημόσια κατακραυγή, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές με απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα και ενίσχυση των μικρών -απειλώντας μάλιστα να δώσει έδρανα στις Βρυξέλλες στο ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα- Εργατικοί και Συντηρητικοί διαγκωνίζονται σε προτάσεις για «σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα».

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ηγέτης των Τόρις μίλησαν για την αναγκαιότητα αναδιανομής της εξουσίας. Ο Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε τη θέσπιση διαδικασιών ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανακαλούν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους και μια ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου διαχείρισης των κοινοβουλευτικών δαπανών με δραστικό περιορισμό τους, τρίμηνη δημοσιοποίησή τους και έλεγχό τους από ανεξάρτητη εκτός Βουλής επιτροπή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, παράλληλα με το αίτημα για πρόωρες εκλογές, που σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Γκάρντιαν» βρίσκει σύμφωνους τους δύο στους τρεις Βρετανούς, πρότεινε τη μείωση των εξουσιών του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις εκλογικές του λίστες σε «ανεξάρτητα πνεύματα και μη μέλη του κόμματος». Σύμφωνα, ωστόσο, με τους αναλυτές, ό,τι κι αν προβλέπει το σχέδιο κάθαρσης, περισσότεροι από τους μισούς σημερινούς βουλευτές δεν θα βρίσκονται στην προσεχή Βουλή, ενώ αμφίβολη είναι και η θέση του ίδιου του Μπράουν, καθώς ήδη η μάχη της διαδοχής άρχισε.

Ο υπουργός Υγείας, Αλαν Τζόνσον, εκ των ισχυρών μνηστήρων της ηγεσίας των Εργατικών έκανε αρχηγική εμφάνιση, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες αντί να περιμένει την αναμενόμενη ήττα του. Πρότεινε μάλιστα την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, θεσπίζοντας ένα πιο αναλογικό σύστημα.

Η διαφθορά, πάντως, δεν θα είχε αποτυπωθεί ούτε θα είχε δοθεί η ευκαιρία να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο ενός συστήματος που τώρα όλοι υπόσχονται να αλλάξουν, αν η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» δεν είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο.

Η διαρροή, που εντέχνως η εφημερίδα δίνει με καλομελετημένες ημερήσιες δόσεις, επανέφερε στο προσκήνιο ένα ερώτημα τόσο παλιό όσο και η δημοσιογραφία: Είναι θεμιτό να αγοράζεις μια είδηση, έστω κι αν αφορά «λόγους δημοσίου συμφέροντος», τη μοναδική εξαίρεση που προβλέπει ο βρετανικός κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας;

Η έντονη διαμάχη ουδόλως απασχολεί τους ιδιοκτήτες της συντηρητικής εφημερίδας. Οι σερ Ντέιβιντ και Φρέντερικ Μπάρκλεϊ, ευφυείς επιχειρηματίες με έδρα των εταιρειών τους στο Μόναχο και τόπο διαμονής ένα ιδιόκτητο νησί στη Μάγχη, δεν έπεσαν έξω όταν λογάριασαν πως θα είχαν πολλαπλάσιο κέρδος πληρώνοντας για να αποκτήσουν τον ψηφιακό δίσκο με τις τέσσερα εκατομμύρια αποδείξεις δαπανών των βουλευτών την τελευταία πενταετία.

Ο διευθυντής της συντηρητικής εφημερίδας, Γουίλ Λιούις, που έχει διαθέσει 45 ρεπόρτερ σε αυτή την υπόθεση, δεν επιβεβαίωσε αν πλήρωσε 100.000 λίρες για την απόκτηση του δίσκου. Ούτε ποιος έκλεψε τα απόρρητα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια του με τη διαμεσολάβηση του Τζον Γουίκ, πρώην αξιωματικού των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και νυν προέδρου ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας ειδικευμένης στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Αναγνώρισε πάντως ότι από τότε που άρχισαν να δημοσιεύουν τα στοιχεία, δηλαδή εδώ και τρεις εβδομάδες, οι πωλήσεις της εφημερίδας έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο 55.000 φύλλα την ημέρα. Κι έχουν ακόμη μέλλον: έως σήμερα έχουν δημοσιοποιήσει δαπάνες μόνο 180 από τους 646 βουλευτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Βρετανία
Σχετικά θέματα: Ευρωεκλογές-Γκάλοπ
Ψήφοι με χρώμα εθνικό
Ευρωεκλογές και πίσω κρίση
Πρώην μαοϊκός, νυν φιλελεύθερος
Η Ευρωβουλή με λίγα λόγια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωεκλογές-Γκάλοπ
Ψήφοι με χρώμα εθνικό
Υπό τη σκιά των σκανδάλων
Ευρωεκλογές και πίσω κρίση
Πρώην μαοϊκός, νυν φιλελεύθερος
Η Ευρωβουλή με λίγα λόγια
Βόρεια Κορέα
Δοκιμή ισχυρής πολιτικής ισχύος
Ρωσία-ΗΠΑ
Ξαφνική πυρηνική συμφωνία
Συνέντευξη Βλαντιμίρ Βούκτσεβιτς
«Οφείλουμε στα θύματα να μαθευτεί πλήρως η αλήθεια»
Le Monde diplomatique
Μαφία του θερμοκηπίου ρυπαίνει την Αυστραλία
Οι Ινδοί ψήφισαν με όρους της Δύσης