Έντυπη Έκδοση

Ευρωεκλογές και πίσω κρίση

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύο λέξεις μονοπωλούν τις υποσχέσεις των πολιτικών και τις ανησυχίες των πολιτών: οικονομική κρίση.

Ολα όσα θα γίνουν ή δεν θα γίνουν θα έχουν ως πρωταγωνίστρια την πραγματικότητα ή την πρόφαση αυτής της οικονομικής κρίσης.

Αλλά ενώ οι ευρωπαίοι πολίτες τονίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή λόγω της κρίσης, σπάνια τις συσχετίζουν με την ευρωπαϊκή διάσταση του χειρισμού της, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, που θέλουν και σε αυτές τις ευρωεκλογές την αποχή να είναι το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα.

Μεγάλη απροθυμία

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που κατά τους αναλυτές εξηγούν γιατί συνεχίζει να βασιλεύει η απροθυμία 375 εκατ. ευρωπαίων πολιτών που καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν το μοναδικό αιρετό σώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Το πρώτο είναι το χάσμα ανάμεσα στο σημαντικό έργο που οι ευρωβουλευτές έχουν να κάνουν και τα ελάχιστα αποτελέσματα που αντιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι τους.

* Και το δεύτερο είναι η αίσθηση ότι οι εκλογές ευνοούν μόνο τους εκλεγμένους και τίποτε δεν βελτιώνεται στη ζωή των υπολοίπων. Τα παραδείγματα που επιτείνουν αυτήν την αίσθηση έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Για το μέσο ευρωπαίο πολίτη, που χάνει τη δουλειά του, συρρικνώνεται ο μισθός του και απειλείται η σύνταξή του λόγω της κρίσης είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να κατατίθεται (τον περασμένο Δεκέμβριο) προς ψήφιση οδηγία για την αύξηση της εργάσιμης εβδομάδας στις 65 ώρες από τους ευρωβουλευτές που χάρη στη δική του φορολογία απολαμβάνουν τετραήμερη εργασία με 7.000 ευρώ το μήνα και πολλές ακόμη χρηματικές παροχές και προνόμια.

Οσο απογοητευτικό είναι να επιχειρεί η Ευρωβουλή, όπως έγινε τον περασμένο Απρίλιο, να καλύψει το έλλειμμα των 120 εκατ. ευρώ -που λόγω επισφαλών επενδύσεων δημιουργήθηκε στο Ταμείο Επικουρικών Συντάξεων- με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, τη στιγμή που όλα τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία αφήνονται στην τύχη τους ή αφαιμάζονται από τους πόρους τους.

Η ανάγκη για περιστολή μοιάζει να αφορά τους πολίτες κι όχι τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Ε.Ε. σχεδιάζει μια γενική ανακαίνιση της έδρας της στις Βρυξέλλες.

Υπό ανακαίνιση

Το φιλόδοξο σχέδιο του γάλλου αρχιτέκτονα Κριστιάν ντε Πορτσανπάρκ προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον χώρων 240.000 τ.μ. για 10.000 νέα γραφεία, 40.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις και 110.000 τ.μ. για διαμερίσματα, ώστε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να εργάζονται, να διαμένουν και να διασκεδάζουν στην ίδια γειτονιά και κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Το κόστος δεν έχει καν υπολογιστεί αλλά εκτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κονδύλια θα προστεθούν αργότερα στον προϋπολογισμό, σταδιακά και σε «λογικά ποσά», ώστε με τον καιρό και την εγγενή αδράνεια να μειωθούν στο ελάχιστο οι επικρίσεις για το δαπανηρό παραλήρημα μεγαλείου στην πληγείσα από την οικονομική κρίση ενιαία Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ευρωεκλογές-Γκάλοπ
Ψήφοι με χρώμα εθνικό
Υπό τη σκιά των σκανδάλων
Πρώην μαοϊκός, νυν φιλελεύθερος
Η Ευρωβουλή με λίγα λόγια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωεκλογές-Γκάλοπ
Ψήφοι με χρώμα εθνικό
Υπό τη σκιά των σκανδάλων
Ευρωεκλογές και πίσω κρίση
Πρώην μαοϊκός, νυν φιλελεύθερος
Η Ευρωβουλή με λίγα λόγια
Βόρεια Κορέα
Δοκιμή ισχυρής πολιτικής ισχύος
Ρωσία-ΗΠΑ
Ξαφνική πυρηνική συμφωνία
Συνέντευξη Βλαντιμίρ Βούκτσεβιτς
«Οφείλουμε στα θύματα να μαθευτεί πλήρως η αλήθεια»
Le Monde diplomatique
Μαφία του θερμοκηπίου ρυπαίνει την Αυστραλία
Οι Ινδοί ψήφισαν με όρους της Δύσης