Έντυπη Έκδοση

Η Ευρωβουλή με λίγα λόγια

Το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης τα τρία κύρια θεσμικά σώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ρόλος του είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. και έχει τόσους εκπροσώπους όσα και τα κράτη-μέλη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) είναι το εκτελεστικό όργανο της Ενωσης.

* Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοσυστάθηκε το 1952 και τα μέλη του εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία. Η θητεία των ευρωβουλευτών διαρκεί πέντε χρόνια.

* Το απερχόμενο κοινοβούλιο αριθμεί 785 μέλη, μετά την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. Το επόμενο θα έχει λιγότερους βουλευτές: 736. Ομως, και αυτό θα αλλάξει αν η Τσεχία και η Ιρλανδία επικυρώσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές θα είναι 751.

* Ο αριθμός των ευρωβουλευτών είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της. Η Γερμανία, η πολυπληθέστερη χώρα της Ενωσης (82,5 εκατ.), θα εκλέγει τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών όπως και σήμερα: 99. Ακολουθούν η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία με 72 ευρωβουλευτές, η Μάλτα με 5 ευρωβουλευτές, ενώ στην Ελλάδα θα αντιστοιχούν 22 αντί για 24.

* Οι βασικοί ρόλοι του Ευρωκοινοβουλίου είναι τρεις: ψηφίζει τους νόμους που διέπουν την κοινή πολιτική της Ε.Ε., επιτηρεί τη δημοκρατική λειτουργία των άλλων δύο σωμάτων της Ενωσης και αποφασίζει μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ετήσιο προϋπολογισμό.

* Εφόσον επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα μειωθούν, θα αυξηθούν όμως οι αρμοδιότητές του. Η αρχή της συναπόφασης θα επεκταθεί σε τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία, η νόμιμη μετανάστευση, ο αθλητισμός και η εξερεύνηση του διαστήματος. Θα ασκεί ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στην έγκριση του προϋπολογισμού και στο διορισμό των μελών της Κομισιόν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωεκλογές-Γκάλοπ
Ψήφοι με χρώμα εθνικό
Υπό τη σκιά των σκανδάλων
Ευρωεκλογές και πίσω κρίση
Πρώην μαοϊκός, νυν φιλελεύθερος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωεκλογές-Γκάλοπ
Ψήφοι με χρώμα εθνικό
Υπό τη σκιά των σκανδάλων
Ευρωεκλογές και πίσω κρίση
Πρώην μαοϊκός, νυν φιλελεύθερος
Η Ευρωβουλή με λίγα λόγια
Βόρεια Κορέα
Δοκιμή ισχυρής πολιτικής ισχύος
Ρωσία-ΗΠΑ
Ξαφνική πυρηνική συμφωνία
Συνέντευξη Βλαντιμίρ Βούκτσεβιτς
«Οφείλουμε στα θύματα να μαθευτεί πλήρως η αλήθεια»
Le Monde diplomatique
Μαφία του θερμοκηπίου ρυπαίνει την Αυστραλία
Οι Ινδοί ψήφισαν με όρους της Δύσης