Έντυπη Έκδοση

Πολιτικές κατά της γκετοποίησης

«Γκρίζες ζώνες» μεταναστών και γκέτο υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Βλέποντας το μεταναστευτικό κύμα να γιγαντώνεται, κάποιες χώρες πήραν μέτρα, κάποιες άλλες όχι. Η έρευνα του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία είναι αποκαλυπτική...

1 Ηνωμένο Βασίλειο: Το 67% των μεταναστών κατοικεί στις 88 πιο υποβαθμισμένες πόλεις της χώρας, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να παρατηρείται στο Λονδίνο και στις περιοχές West Midlands, Yorkshire, Humberside και North West. Σε ορισμένους δήμους της βρετανικής πρωτεύουσας (Newham, Brent και Tower Hamlets) οι μετανάστες αποτελούν την πλειονότητα, ενώ σε άλους 12 ξεπερνούν το 1/3 του πληθυσμού. Το πολυ-πολιτισμικό αυτό μοντέλο κλονίστηκε το 2001 με τις συγκρούσεις μεταναστών -κυρίως Πακιστανών- με το γηγενή πληθυσμό της Βόρειας Αγγλίας (Oldham, Burnley και Bradford).

Στο τέλος συστάθηκαν επιτροπές με συμμετοχή πολιτικών και κοινωνικών εταίρων. Μερικά από τα μέτρα που πήραν ήταν:

*Καθορισμός ποσοστώσεων στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, αύξηση του αριθμού των διδασκόντων σε εθνοτικές μειονότητες, σεβασμός των διαφορετικών πολιτισμών ή θρησκειών στο σχολείο.

*Δημιουργία ειδικών οργανισμών κατοικίας για εξυπηρέτηση των μεταναστών σε κοινωνικά καταλύματα. Σε ποσοστό 80% τα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονται από μετανάστες.

*Θέσπιση μέτρων για ενοικίαση και αγορά κατοικίας. Κάποιοι δήμοι εγγυώνται το ποσό των 800 στερλινών για ενοικίαση και για τυχόν φθορές. Ακόμη, επιδοτείται συνήθως το 50% της αγοράς ακινήτου.

2 Γαλλία: Με τις εξεγέρσεις των μεταναστών τον Οκτώβρη του 2005 στα προάστια, κάποιοι θυμήθηκαν τις 751 περιοχές που από το 1996 είχαν χαρακτηριστεί «Ευάλωτες Αστικές Ζώνες», καθώς και τα ανενεργά «Αστικά Συμβόλαια» (επιμόρφωση, κοινωνικές παροχές κ.λπ.) για τις υποβαθμισμένες περιοχές. Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά δεν οδήγησαν κάπου. Παρότι ψηφίστηκε και νέος νόμος για την «κοινωνική συνοχή», που περιλαμβάνει μέτρα για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την ένταξη και τη στέγαση των μεταναστών, η «κοινωνική (ταξικά) μείξη παραμένει ζητούμενο», όπως διαπιστώνει το ΙΜΕΠΟ.

3 Γερμανία: Επί δεκαετίες εφαρμόζει σταθερά πολιτικές διάχυσης των εθνοτικών πληθυσμών για την αποφυγή δημιουργίας «γκέτο» σε σχέση με τους 7,3 εκατ. αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα (9% του πληθυσμού). Υπάρχουν δήμοι που με το το μέτρο των ποσοστώσεων απαγορεύουν την περαιτέρω εγκατάσταση αλλοδαπών.

Την τελευταία 5ετία υλοποιούνται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με επιδότηση της επιχειρηματικής δράσης μεταναστών αλλά και για την κοινωνική ένταξή τους, με υποχρεωτική προσχολική παρακολούθηση της γερμανικής γλώσσας κ.λπ.

4 Δανία: Το 8,4% του πληθυσμού είναι μετανάστες. Πιστή στο μοντέλο της «αφομοίωσης», η κυβέρνηση διαχέει τους μετανάστες σε όλη την επικράτεια. Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ενταξης των Μεταναστών, οι δήμοι καταμερίζουν τους μετανάστες σύμφωνα με το θεσμοθετημένο σύστημα ποσοστώσεων, ανάλογα με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων. Ο κάθε πρόσφυγας λαμβάνει κοινωνικές παροχές μόνον εάν παραμείνει στην αρχική του κατοικία για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εργοστάσιο Sunlight ΑΒΕΕ στην Ξάνθη
«Φορτώνουν» με τις μπαταρίες
Μια απόλυση με πολλές αντιδράσεις
«Φρουρός-φύλακας»
Εξτρα αστυνόμευση με πρόσθετη αμοιβή
Γκέτο μεταναστών στην Ευρώπη
Πολιτικές κατά της γκετοποίησης
Πιλότοι ενάντια... στο χαλάζι
Οι κυνηγοί της καταιγίδας
Κανονιές στο χαλάζι
Σαρωτικές αλλαγές ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
Διαδοχολογία εν μέσω σκανδάλων
Συνέντευξη Rajendra Pachauri
«Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι απειλούνται»
Χώροι λατρείας σε καθεστώς παρανομίας
Τα 26 κρυφά τζαμιά των Αθηνών!