Έντυπη Έκδοση

Μια απόλυση με πολλές αντιδράσεις

Η απόλυση ενός εργαζόμενου, παραμονή Χριστουγέννων του 2007, πιθανότατα να συνδέεται με τις αιτιάσεις για τα προβλήματα υγείας στο εργοστάσιο: Ο Γρ. Γρηγοριάδης δούλευε από το 2002 στο τμήμα κατασκευής μπαταριών για υποβρύχια. Οπως ισχυρίζεται, ποτέ δεν του είχαν απευθύνει προφορικώς ή εγγράφως παράπονο σχετικά με την απόδοση ή τη συμπεριφορά του.

**Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Μετάλλου Ξάνθης, το Νοέμβριο του 2007, εξελέγη αναπληρωματικό μέλος και ύστερα από παραίτηση του αντιπροέδρου του δ.σ. πήρε τη θέση του ως σύμβουλος: «Εκτοτε εμφανίστηκαν προβλήματα. Η εταιρεία θορυβήθηκε από το γεγονός ότι προσπαθούσα να ενημερώσω τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους. Πληροφόρησα τους επικεφαλής ότι επειδή είμαι συνδικαλιστής η εγκυρότητα της απόλυσής μου πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών όπως ορίζει ο νόμος».

**Για τη συνδικαλιστική ιδιότητα του εργαζόμενου ενημέρωσε, όπως υποστηρίζει, την επιχείρηση και ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Κ. Ανδρεάδης. Στην υπόθεση παρενέβη και η Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας. Η προϊσταμένη Χρυσάνθη Νικάκη ζήτησε «από τους εκπροσώπους της επιχείρησης την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου-συνδικαλιστή».

**Από την πλευρά του ο Χρ. Καρτάλης, πρόεδρος του εργοστασίου, υπογραμμίζει ότι «η καταγγελία της σύμβασης επήλθε κατόπιν πολλαπλών και επανειλημμένων αδικαιολόγητων απουσιών του εργαζόμενου, ο οποίος, παρά τις συστάσεις των προϊσταμένων του, εξακολουθούσε να απουσιάζει από την εργασία του (22 απουσίες στο β' εξάμηνο του 2007) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς μετά την επάνοδό του στην εργασία να προσκομίσει κάποιο ιατρικό παραστατικό, δημιουργώντας έτσι δυσχέρειες στην παραγωγική διαδικασία».

**Οσο για τη συνδικαλιστική ιδιότητα του Γρ. Γρηγοριάδη υποστηρίζει ότι ουδείς τους είχε ενημερώσει, συνεπώς δεν καλυπτόταν από τις ευεργετικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

«Οι ισχυρισμοί του είναι εντελώς αβάσιμοι και αναληθείς», καταλήγει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Κλάδος μετάλλου
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Σχετικά θέματα: Εργοστάσιο Sunlight ΑΒΕΕ στην Ξάνθη
«Φορτώνουν» με τις μπαταρίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εργοστάσιο Sunlight ΑΒΕΕ στην Ξάνθη
«Φορτώνουν» με τις μπαταρίες
Μια απόλυση με πολλές αντιδράσεις
«Φρουρός-φύλακας»
Εξτρα αστυνόμευση με πρόσθετη αμοιβή
Γκέτο μεταναστών στην Ευρώπη
Πολιτικές κατά της γκετοποίησης
Πιλότοι ενάντια... στο χαλάζι
Οι κυνηγοί της καταιγίδας
Κανονιές στο χαλάζι
Σαρωτικές αλλαγές ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
Διαδοχολογία εν μέσω σκανδάλων
Συνέντευξη Rajendra Pachauri
«Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι απειλούνται»
Χώροι λατρείας σε καθεστώς παρανομίας
Τα 26 κρυφά τζαμιά των Αθηνών!