Έντυπη Έκδοση

RAJENDRA PACHAURI

«Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι απειλούνται»

Μεταξύ των κορυφαίων προσκεκλημένων του συνεδρίου «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» θα είναι και ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ Rajendra Pachauri. Τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου: * «Σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο αναμένεται να γίνουν αισθητές κάποιες επιπτώσεις: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στιγμιαίων πλημμυρών-ταχείας απορροής, συχνότερα φαινόμενα θαλάσσιας πλημμύρας, μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης δασικών πυρκαγιών, αυξημένα φαινόμενα διάβρωσης εξαιτίας των αιφνίδιων καταιγίδων και της ανόδου της στάθμης των θαλασσίων υδάτων, υποχώρηση των ορεινών παγετώνων, μειωμένη χιονοκάλυψη, όπως και εκτεταμένες απώλειες ειδών που σε κάποιες περιοχές αναμένεται να αγγίξουν ποσοστά 60% έως το 2080, σε περίπτωση που επαληθευθούν τα σενάρια περί υψηλών εκπομπών αερίων».

* Αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, τι προβλέπεται να χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 2020;

- Πιθανότατα θα εκδηλωθούν χειμερινές πλημμύρες και στιγμιαίες πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές όλης της Ευρώπης. Πλημμύρες που συνδέονται με την αυξημένη συχνότητα των καταιγίδων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να απειλούν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον κάθε χρόνο έως και τη δεκαετία του 2080. Οι θερμότερες και ξηρότερες κλιματικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, σε μεγαλύτερες περιόδους επικινδυνότητας και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών ειδικά στη Μεσόγειο. Προβλέπεται αύξηση του μέσου όρου των ετήσιων βροχοπτώσεων στη Βόρεια και αντίστοιχη μείωση στη Νότια Ευρώπη. Οι εποχικές μεταβολές και διακυμάνσεις θα ενταθούν. Θα σημειωθεί ίσως μείωση των θερινών βροχοπτώσεων κατά 30%-45% στη λεκάνη της Μεσογείου. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων επηρεάζει το υδροηλεκτρικό δυναμικό το οποίο, στην περιοχή της Μεσογείου και μέχρι τη δεκαετία του 2070, αναμένεται να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 20% έως και 50%.

* Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη βιοποικιλότητα;

- Αναμένεται εξαφάνιση πολλών εφήμερων υδάτινων οικοσυστημάτων, ενώ τα μόνιμα θα συρρικνωθούν και θα μετατραπούν σε μεταβατικά. Μελλοντικά οι περισσότερες περιοχές θα υποστούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ πλειάδα οικονομικών τομέων θα βρεθούν αντιμέτωπες με προκλήσεις. Στη λεκάνη της Μεσογείου η περίοδος ζήτησης για θέρμανση θα μειωθεί κατά 2 ή 3 εβδομάδες, θα αυξηθεί ωστόσο, έως το έτος 2050, ο αριθμός των εβδομάδων ζήτησης για κλιματισμό κατά 2 έως 5. Ο θερινός τουρισμός στη Μεσόγειο θα περιορισθεί, ενώ θα παρουσιάσει άνοδο ο φθινοπωρινός και εαρινός. Σε μεγάλο βαθμό η κλιματική αλλαγή θα υπονομεύσει και τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αναμένεται εξάλλου να επιτείνει και τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα της ερημοποίησης, της λειψυδρίας και της παραγωγής τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή, εισάγοντας νέες απειλές τόσο κατά της υγείας του ανθρώπου όσο και κατά των οικοσυστημάτων.

* Ποιες ομάδες πληθυσμού θεωρείτε πιο ευάλωτες;

- Οι νέοι είναι μεταξύ των πλέον ευαίσθητων. Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ο ρόλος της νεολαίας και να γίνει αντιληπτή η επείγουσα ανάγκη ενδυνάμωσης των νέων υπό το πρίσμα των επικίνδυνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως, καθώς δυνητικά αποτελούν την επόμενη γενιά επιστημόνων, οι νέοι μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συλλογική προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Εφόσον οι νέοι αποτελούν φορείς αλλαγής, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίησή τους. Επομένως, η ενημέρωση και η εκπαίδευσή τους από μικρή ηλικία αποτελούν προϋποθέσεις ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να προετοιμαστούν για έναν κόσμο κλιματικών περιορισμών.

Νέοι και κλιματικές αλλαγές

Μια πλειάδα διεθνούς φήμης επιστημόνων, την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου ένα μείζον θέμα: Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παιδιά και μάλιστα εκείνα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις!

Την πρωτοβουλία για τη διενέργεια του συνεδρίου έχουν το «Ιδρυμα για το παιδί και την οικογένεια» και το Ινστιτούτο «The Energy and Resources Institute» (TERI).

* Στόχος, οι εργασίες του συνεδρίου «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» είναι να κλείσουν με την έκδοση της «Διακήρυξης των Αθηνών». Ενα κείμενο για την προστασία, αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών απέναντι στη λαίλαπα των περιβαλλοντικών ανακατατάξεων.

**Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρ. Ζερεφός, ο οποίος μας επισημαίνει ότι η σοβαρότητα του συνεδρίου επικεντρώνεται στο ότι πρώτη φορά επιφανείς επιστήμονες θα προβληματιστούν με τις επιπτώσεις που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές στις ευπαθείς ομάδες:

«Το ζήτημα αυτό δεν έχει θιγεί μέχρι σήμερα και παραμένει διεθνώς ανοικτό στο τι πρέπει να κάνει η κοινωνία για να παρέξει την επιπλέον προστασία που χρειάζονται τα παιδιά και ιδιαίτερα τα πάσχοντα. Δυστυχώς, σήμερα που μιλάμε, το φαινόμενο των οικολογικών προσφύγων και της συνεπακόλουθης εντεινόμενης πολιτικής αστάθειας έχει ως κύρια θύματά του αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Θέλω να πιστεύω ότι η διαφαινόμενη "Διακήρυξη των Αθηνών", που προβλέπεται να ανακοινωθεί την ερχομένη Τετάρτη παρουσία πολιτικών και επιστημόνων, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο από την ηγετική ομάδα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή όσο και από την ελληνική αντιπροσωπεία».

**Το συνέδριο της Αθήνας τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και διοργανώνεται από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του διεθνούς οργανισμού και προέδρου του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία όπως μας δηλώνει ελπίζει πολλά από την «Διακήρυξη των Αθηνών»: «Είναι πρόκληση για μας αυτή η διακήρυξη που επιστημονικά θα ασχοληθεί με την προστασία της υγείας των ήδη ταλαιπωρημένων από χρόνιες παθήσεις παιδιών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αποσκοπούμε επίσης να συμβάλει το συνέδριο και στην ευθυγράμμιση της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών με τις εθνικές προσπάθειες και τις διεθνείς εξελίξεις φωτίζοντας την ανθρώπινη διάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

**Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης. Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου θα είναι νομπελίστες, πολιτικοί εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Koichiro Matsuura, γενικός διευθυντής της UNESCO, ο Ricardo Lagos, πρώην πρόεδρος της Χιλής, ο Στ. Δήμας, επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον και πολλοί άλλοι επιφανείς επιστήμονες. (Τηλ. γραμματείας του συνεδρίου: 210-3617277 και 210-3622970).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εργοστάσιο Sunlight ΑΒΕΕ στην Ξάνθη
«Φορτώνουν» με τις μπαταρίες
Μια απόλυση με πολλές αντιδράσεις
«Φρουρός-φύλακας»
Εξτρα αστυνόμευση με πρόσθετη αμοιβή
Γκέτο μεταναστών στην Ευρώπη
Πολιτικές κατά της γκετοποίησης
Πιλότοι ενάντια... στο χαλάζι
Οι κυνηγοί της καταιγίδας
Κανονιές στο χαλάζι
Σαρωτικές αλλαγές ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
Διαδοχολογία εν μέσω σκανδάλων
Συνέντευξη Rajendra Pachauri
«Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι απειλούνται»
Χώροι λατρείας σε καθεστώς παρανομίας
Τα 26 κρυφά τζαμιά των Αθηνών!