Έντυπη Έκδοση

Κανονιές στο χαλάζι

Βρισκόμαστε στον Ανω Αϊ-Γιάννη Πιερίας και ψάχνουμε ένα... κανόνι.

Κανόνι ηχοβολής. Η καθημερινή ενημέρωση πιλότων και επιστημόνων του ΚΕΜΕ. Κανόνι ηχοβολής. Η καθημερινή ενημέρωση πιλότων και επιστημόνων του ΚΕΜΕ. Δεν βομβαρδίζει με οβίδες αλλά με ήχο και θεωρείται ως ένα ακόμη «όπλο» ενάντια στο χαλάζι. «Μόλις το περάσατε», μας λέει ένας ντόπιος και προσθέτει γελώντας: «Αν θέλετε πάρτε το μαζί σας. Δεν νομίζω ότι εδώ στον κάμπο μάς χρησιμεύει πια σε κάτι».

Λίγο αργότερα στεκόμαστε μπροστά του. Είναι ένα από τα 80 κανόνια ηχοβολής που τοποθέτησε πριν από το 1980 ο ΕΛΓΑ στους νομούς Καβάλας, Πιερίας, Λάρισας, Ηλείας και Μεσσηνίας. Καλύπτουν έκταση 60.000 στρεμμάτων.

Μπαίνουν σε λειτουργία καθώς πλησιάζει η καταιγίδα. Μέσω έκρηξης ασετιλίνης στέλνουν ηχητικά κύματα στα σύννεφα κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Οι υποστηρικτές της μεθόδου θεωρούν ότι έτσι γίνονται μικρότεροι οι κόκκοι του χαλαζιού. Ωστόσο, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως αδυνατούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα των κανονιών και η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σπατάλη χρημάτων και προσπάθειας.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διαθέσει το ποσό των 310.000 ευρώ για την αυτοματοποίησή τους, τον Δεκέμβρη 2004.

Ο ΕΛΓΑ πάντως έχει φροντίσει να ξεφορτωθεί διακριτικά τον συγκεκριμένο «οπλισμό» και έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση της κυριότητάς του σε οργανωμένους φορείς των περιοχών, όπου τα κανόνια είναι εγκατεστημένα.

Επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή αντιχαλαζικής προστασίας με γεννήτριες εδάφους που θα εκτοξεύουν ιωδιούχο άργυρο στα νέφη. Πρόγραμμα το οποίο είχε προβληθεί στους αγρότες τα προηγούμενα χρόνια ως πολύ πιο οικονομικό και αποτελεσματικό.

Από την άλλη επιδοτεί τα «Αντιχαλαζικά δίχτυα» από 1.800 μέχρι 2.100 ευρώ, περίπου το 60% συνολικής δαπάνης που θα κάνει ένας αγρότης για να τα τοποθετήσει. Πρόκειται για ένα πλέγμα που προστατεύει με επάρκεια τις καλλιέργειες αμπέλου, ακτινιδίων και μηλοειδών, όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες που πραγματοποίησε το ΑΠΘ το διάστημα 1995-1998.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Σχετικά θέματα: Πιλότοι ενάντια... στο χαλάζι
Οι κυνηγοί της καταιγίδας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εργοστάσιο Sunlight ΑΒΕΕ στην Ξάνθη
«Φορτώνουν» με τις μπαταρίες
Μια απόλυση με πολλές αντιδράσεις
«Φρουρός-φύλακας»
Εξτρα αστυνόμευση με πρόσθετη αμοιβή
Γκέτο μεταναστών στην Ευρώπη
Πολιτικές κατά της γκετοποίησης
Πιλότοι ενάντια... στο χαλάζι
Οι κυνηγοί της καταιγίδας
Κανονιές στο χαλάζι
Σαρωτικές αλλαγές ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
Διαδοχολογία εν μέσω σκανδάλων
Συνέντευξη Rajendra Pachauri
«Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι απειλούνται»
Χώροι λατρείας σε καθεστώς παρανομίας
Τα 26 κρυφά τζαμιά των Αθηνών!