Έντυπη Έκδοση

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΣτΕ

Διαδοχολογία εν μέσω σκανδάλων

Εν μέσω κρίσιμων δικαστικών εξελίξεων σε σοβαρές υποθέσεις σκανδάλων (Siemens, Βατοπέδι, ομόλογα), η κυβέρνηση προχωρεί σε σαρωτικές αλλαγές ηγεσίας όλων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Σαρωτικές αλλαγές στις ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σαρωτικές αλλαγές στις ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας ετοιμάζει η κυβέρνηση. *Σ' έναν ακριβώς μήνα, στις 30 Ιουνίου, αποχωρούν από το δικαστικό σώμα, λόγω ορίου ηλικίας, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασ. Νικόπουλος και Γ. Σανιδάς αντίστοιχα. Ταυτόχρονα εξαντλεί την τετράχρονη θητεία του και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Γ. Παναγιωτόπουλος, ενώ συνταξιοδοτούνται τρεις αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου και τρεις αντιπρόεδροι του ΣτΕ.

*Ειδικά για τη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι επιλογές της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κορυφή της Δικαιοσύνης, μετά τις καταιγιστικές επιθέσεις που δέχθηκε ο Γ. Σανιδάς για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση Βατοπεδίου, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κορυφαίες θέσεις στον Αρειο Πάγο θα καταληφθούν πιθανότατα από τους εναπομείναντες αντιπροέδρους. Τα ονόματα που ακούγονται είναι των Ι. Παπανικολάου (ήταν ανακριτής στην υπόθεση ΑΓΕΤ), Δημ. Δαλιάνη (αναπληρωτής εφέτης-ανακριτής στην υπόθεση των υποκλοπών Μαυρίκη-Γρυλλάκη), Δ. Κανελλόπουλου, Γ. Καλαμίδα και Κων. Κούκλη.

Εκτός από τους Κανελλόπουλο και Καλαμίδα, που συνταξιοδοτούνται σε δύο χρόνια, οι υπόλοιποι αποχωρούν σ' ένα έτος και η επιλογή τους θεωρείται «μεταβατική λύση».

Το σενάριο για τη διαδοχή του εισαγγελέα Γ. Σανιδά

*Ενα «σενάριο» που έχει ακουστεί φέρει ως διάδοχο του Γ. Σανιδά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον αρεοπαγίτη Ι. Τέντε, που έχει τα τυπικά προσόντα. Ο Ι. Τέντες την εποχή της αυτοδιοίκησης είχε εκλεγεί προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας και ήταν πρόεδρος σε μια από τις δίκες της υπόθεσης ΕΛΑ. Το πιο πιθανό, όμως, είναι να προαχθεί φέτος σε αντιπρόεδρο και το 2010 να καταλάβει τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Η επιλογή ανώτατου εισαγγελέα από τον εισαγγελικό κλάδο απομακρύνεται, καθώς πολλοί στη κυβέρνηση προτιμούν να αφήσουν πίσω τους την εποχή Σανιδά.

*Πολύ πιθανό είναι να έχουμε για πρώτη φορά γυναίκα αντιπρόεδο στον Αρειο Πάγο. Η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου είναι τρίτη στη σειρά αρχαιότητας και θεωρείται ισχυρή υποψηφιότητα. Αρκετές πιθανότητες έχει και η Θεοδώρα Γκοΐνη, ενώ σοβαρές ελπίδες να επιλεγούν ως αντιπρόεδροι έχουν και οι Βασ. Ρήγας (πρώτος στην επετηρίδα, πέρυσι είχε παραληφθεί), Μ. Γραμματικούδης, Λ. Ζερβομπεάκος (εφέτης-ανακριτής των υποθέσεων τρομοκρατίας), Σπ. Ζιάκας, Χαρ. Ζώης και Δημ. Πατινίδης.

*Μεγάλη μάχη δίνεται και στο ΣτΕ για τη θέση του νέου προέδρου. Πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερους έναν εκ των δύο αντιπροέδρων, τον Παν. Πικραμμένο ή τον Σωτ. Ρίζο, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στην κυβέρνηση.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, πρέπει να παραλειφθεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Μ. Βροντάκης, που θεωρείται δικαστής με άριστη γνώση και εμπειρία. Το επιχείρημα ότι ο Μ. Βροντάκης συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο του 2010 δεν φαίνεται πειστικό, καθώς είναι φανερό ότι δεν εφαρμόζεται στον Αρειο Πάγο. Οι υπόλοιποι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, πάντως, δεν βρίσκονται στα πλάνα της σημερινής κυβέρνησης...

*Για τις τρεις κενές θέσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ ακούγονται τα ονόματα των συμβούλων Φιλοκτήμονα Αρναούτογλου, Αγγελικής Θεοφιλοπούλου (εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ), Νικ. Σακελλαρίου Δημ. Πετρούλια και Αθ. Ράντου.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές επιλογές θα πυροδοτήσουν νέες πολιτικές εντάσεις. Οσο οι προαγωγές εξακολουθούν να γίνονται από το υπουργικό συμβούλιο είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα τις αμφισβητεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εργοστάσιο Sunlight ΑΒΕΕ στην Ξάνθη
«Φορτώνουν» με τις μπαταρίες
Μια απόλυση με πολλές αντιδράσεις
«Φρουρός-φύλακας»
Εξτρα αστυνόμευση με πρόσθετη αμοιβή
Γκέτο μεταναστών στην Ευρώπη
Πολιτικές κατά της γκετοποίησης
Πιλότοι ενάντια... στο χαλάζι
Οι κυνηγοί της καταιγίδας
Κανονιές στο χαλάζι
Σαρωτικές αλλαγές ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
Διαδοχολογία εν μέσω σκανδάλων
Συνέντευξη Rajendra Pachauri
«Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι απειλούνται»
Χώροι λατρείας σε καθεστώς παρανομίας
Τα 26 κρυφά τζαμιά των Αθηνών!