Έντυπη Έκδοση

Εγκλημα εν ψυχρώ

Ξανανοίγει ο φάκελος της εκτέλεσης ισπανού ρεπόρτερ από αμερικανούς στρατιώτες στο ξενοδοχείο «Palestine» στη Βαγδάτη το 2003

Η δίωξη ασκήθηκε πριν από δύο χρόνια. Κατηγορούμενοι ήταν ο λοχίας Σον Γκίμπσον, ο λοχαγός Φίλιπ Γουόλφορντ και ο αντισυνταγματάρχης Φίλιπ Ντεκάμπ, από την τρίτη μεραρχία πεζικού των ΗΠΑ.

Η κατηγορία αφορούσε τη δολοφονία του ισπανού καμεραμάν Χοσέ Κόουσο, το πρωί της 8ης Απριλίου του 2003. Παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στη Βαγδάτη από τον 15ο όροφο του ξενοδοχείου «Palestine» όταν ένα αμερικανικό άρμα άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου.

Μαζί με τον Κόουσο έχασε τότε τη ζωή του και ο καμεραμάν του πρακτορείου Reuters Ταράς Πόρτσιουκ, που είχε βγει στο μπαλκόνι του, έναν όροφο πιο κάτω.

*Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων έκανε λόγο για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, αλλά ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ υποστήριξε ότι το τανκ δέχθηκε πυρά από το «Palestine», οπότε αναγκάσθηκε να απαντήσει.

*Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε από το Πεντάγωνο έβγαλε «λάδι» το πλήρωμα του άρματος.

*Οσο για τη δίωξη, τελικά δεν προχώρησε «λόγω έλλειψης στοιχείων». Αλλά ο ισπανός δικαστής Σαντιάγο Πεδράθ, δεν το έβαλε κάτω.

Και πριν από λίγες μέρες επέστρεψε δριμύτερος: Νέα δίωξη, με νέες μαρτυρίες που ανοίγουν την υπόθεση απ' την αρχή. Αυτή τη φορά, τρεις ρεπόρτερ, ο Γιον Σιστιάγα, η Ολγα Ροδρίγεθ και ο Χεσούς Κινονέρο, κατέθεσαν ότι έξω απ' το ξενοδοχείο επικρατούσε απόλυτη ησυχία. «Δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο ή συμβάν που να άξιζε τον κόπο», έγραψε ο δικαστής Πεδράθ.

«Οπότε κανείς δεν είχε βγάλει την κάμερά του και κάθονταν όλοι ήσυχοι στα μπαλκόνια τους. Δεν υπήρχε, δηλαδή, ουδεμία απειλή για το άρμα και έτσι καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί των αμερικανών ότι δέχθηκαν καταιγισμό πυρών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Η δολοφονία του καμεραμάν
Εγκλημα εν ψυχρώ
Η ευρωκάλπη «δεν πουλάει»
Δύσκολο προϊόν για τα media
Καλλιστεία Playmate
Η ιερά οδός της απώλειας
Πόλεμος... εντυπώσεων
Ενας ήρωας με μπόξερ και παντούφλες
Συνέντευξη
«Ο Καραμανλής έχει υποκριτικό ταλέντο»