Έντυπη Έκδοση

Χρυσόγονος για κάμερες: Διαρκής επιτήρηση, στα πρότυπα του «Μεγάλου Αδελφού»

Ο πολίτης κινδυνεύει να τεθεί υπό διαρκή επιτήρηση, κατά το πρότυπο του οργουελιανού «Μεγάλου Αδελφού», τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Α.Π. Θεσσαλονίκης, Κ. Χρυσόγονος, αναφερόμενος στο νόμο για την ανεξέλεγκτη χρήση των καμερών. Αποδίδει δε την εσπευσμένη ψήφιση της τροπολογίας στην άνοδο του ΛΑΟΣ.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος Αναλυτικά ο κ. Χρυσόγονος αναφέρει:

«Η εσπευσμένη ψήφιση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και καταγραφή των συμβαινόντων σε δημόσιους χώρους, πριν από μερικές ημέρες, είναι πρόδηλο ότι αποτελούσε μια βεβιασμένη αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος στο εξαιρετικά δυσμενές για το ίδιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου και ιδίως στην άνοδο του ΛΑΟΣ. Οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν την παρακολούθηση και καταγραφή με τόσο ευρύ και αόριστο τρόπο, ώστε να κινδυνεύει ο πολίτης να τεθεί υπό διαρκή επιτήρηση, κατά το πρότυπο του οργουελιανού "Μεγάλου Αδελφού". Η εμπεριστατωμένη σημερινή γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναδεικνύει τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας και αντίθεσης προς την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρουσιάζουν αυτές. Χαρακτηριστικό εξάλλου της προχειρότητας, αν μη και της πολιτικής υστεροβουλίας, των τελευταίων είναι το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία, όπου γίνεται εξαιρετικά εκτεταμένη χρήση παρόμοιων μεθόδων, ανεξάρτητες έρευνες έχουν καταδείξει ότι δεν επήλθε, ως συνέπειά τους, καμία άξια λόγου μείωση της εγκληματικότητας. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 3 Συντ. αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν κατά παράβαση της συνταγματικής προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του ανθρώπου και των προσωπικών δεδομένων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα δικαστήρια και συνεπώς η κυβερνητική τροπολογία είναι και από αυτή την πλευρά ατελέσφορη.

Το κακό βέβαια είναι ότι τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία θα κληθούν τελικά να αξιολογήσουν και ενδεχομένως να απορρίψουν τα αντισυνταγματικά αυτά αποδεικτικά μέσα, παραδοσιακά διακρίνοται για την τυφλή προσήλωσή τους στις όποιες νομοθετικές επιλογές και για την αγνόηση των συνταγματικών και διεθνοδικαιικών επιταγών. Ισως, λοιπόν, να γίνει και εδώ αισθητό το κενό προστασίας των δικαιωμάτων που αφήνει η έλλειψη στη χώρα μας ειδικού συνταγματικού δικαιοδοτικού οργάνου αντάξιου προς τα συνταγματικά δικαστήρια των πλείστων άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. (και όχι βέβαια του κακέκτυπου το οποίο είχε προτείνει το κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο της αναθεώρησης που κατέληξε τόσο άδοξα το 2008).

Η όλη υπόθεση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της παθολογίας της ελληνικής πολιτικής, η οποία ασκείται με όρους εντυπωσιασμού των ψηφοφόρων και βραχυπρόθεσμου πολιτικού οφέλους ή κόστους και όχι με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο, ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσα στο συνταγματικώς επιτρεπτό πλαίσιο».

Καστανίδης: Να αποσυρθεί

Να αποσύρει τη νομοθετική ρύθμιση για τη γενικευμένη και ανέλεγκτη χρήση των καμερών καλεί την κυβέρνηση ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, τονίζοντας ότι η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εγείρει τεράστιο νομικό, πολιτικό και δημοκρατικό θέμα για τη Ν.Δ.

«Είναι υποχρέωση αυτονόητη της κυβέρνησης να ακυρώσει αμέσως όλο το νομοθετικό πλαίσιο που συνέταξε και ψήφισε για τη λειτουργία των καμερών στους δημόσιους χώρους, για λόγους υποτίθεται ασφαλείας. Οι ρυθμίσεις της είναι αντισυνταγματικές και πλήττουν τη νομολογία ελληνικών και ξένων δικαστηρίων, καθώς και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εσωτερικών
Προς μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες
Νόμος Δένδια
Χρυσόγονος για κάμερες: Διαρκής επιτήρηση, στα πρότυπα του «Μεγάλου Αδελφού»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Τα πέντε, έξι για υπουργούς, έναντι 15 όλων των άλλων...
Νέα Δημοκρατία
Ολο και περισσότεροι «γαλάζιοι» βλέπουν ήττα - εφιάλτης η γρίπη
Πόθεν Έσχες
Πλούσιοι - φτωχοί, όλοι ανέλεγκτοι
Μαργαριτάρια και άνθρακες από τους βουλευτές
Και το... τζάκι και το... χάρισμα
Ολα.... άγια για βατοπεδινούς
Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
Θύελλα στη Βουλή για τα βαρέα και ανθυγιεινά
Κυπριακό
Να παραμείνουν στην Κύπρο όλοι οι έποικοι, θέλει ο Ταλάτ
Μιχάλης Καρχιμάκης
Ζητάει «πόθεν έσχες» 6 χρόνων, από τρεις
Μουσουλμάνος φωτογράφος
Τον κατηγορούν για κατασκοπία
ΠΑΣΟΚ
Χωρίς αναταράξεις η διαφοροποίηση Βενιζέλου
Συνασπισμός
Κωνσταντόπουλος κατά «νεοαρχηγισμών» στον ΣΥΝ
Υπόθεση Siemens
Δικαστική συνδρομή και από Ιταλία για Siemens
Άλλες ειδήσεις
«Τερατολογίες» και «τερατουργήματα»