Έντυπη Έκδοση

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ * ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Τα πέντε, έξι για υπουργούς, έναντι 15 όλων των άλλων...

Μια «τρύπα στο νερό», καθαρά για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού, εν όψει μάλιστα των σεναρίων για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, έκανε χθες η κυβέρνηση με την υποβολή προσχεδίου αλλαγών στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που προσκόμισαν στη Βουλή οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας.

Ε. Βενιζέλος: Πρόχειρες, ατελείς και συνταγματικά ανεφάρμοστες οι προτάσεις Ε. Βενιζέλος: Πρόχειρες, ατελείς και συνταγματικά ανεφάρμοστες οι προτάσεις Ουσιαστικά προτείνεται οι αξιόποινες πράξεις υπουργών να παραγράφονται σε διάστημα έξι ετών από την τέλεσή τους, αντί των πέντε ετών που προβλέπεται στη διάταξη που ισχύει σήμερα. Κι αυτό ενώ για τα τελεσθέντα κακουργήματα των απλών πολιτών, βάσει του Ποινικού Κώδικα, ισχύει η δεκαπενταετία προκειμένου να παραγραφούν.

Αντικρούεται

Η πρόβλεψη αυτή όμως αναιρείται αφ' εαυτής καθώς προσκρούει στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 3 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που είναι ταυτόσημη και στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Σ' αυτήν προβλέπεται ότι «το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ώς τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του υπουργού». Και ως γνωστόν το Σύνταγμα κατισχύει παντός νόμου και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής της πριν από την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση το 2013.

Ν. Δένδιας: Το ΠΑΣΟΚ αναιρεί ακόμη και αυτά που έχει προτείνει Ν. Δένδιας: Το ΠΑΣΟΚ αναιρεί ακόμη και αυτά που έχει προτείνει Αλλωστε, η κυβέρνηση εφάρμοσε τη δεύτερη αυτή παράγραφο στην πράξη κλείνοντας εσπευσμένα φέτος τη Βουλή, ενάμιση μήνα προ των ευρωεκλογών, και εξαλείφοντας στην πράξη το τυχόν αξιόποινο των πράξεων όλων των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα υπουργών της.

Στο προσχέδιο που οι δύο υπουργοί απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής και το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 25 Αυγούστου, με την επανέναρξη των εργασιών του β' θερινού τμήματος, προβλέπεται ακόμη:

* Η παραπομπή των δικογραφιών που αποστέλλονται στη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα αποτελείται από έναν αρεοπαγίτη και δύο προέδρους Εφετών που θα ορίζονται με απόφαση του ανώτατου δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Θα γνωμοδοτεί δε εάν από τα προκύπτοντα στοιχεία πιθανολογείται βασίμως η ποινική ευθύνη υπουργού.

* Η γνωμοδότηση αυτή θα ανακοινώνεται εφεξής από τον πρόεδρο της Βουλής στην ολομέλεια ή στο τμήμα, ενώ προφανώς δεν θα γίνεται γνωστή εξ αρχής, τουλάχιστον επίσημα, η παραπομπή της δικογραφίας στο Κοινοβούλιο.

Ο Βενιζέλος

Το ΠΑΣΟΚ πάντως εξέφρασε ήδη την πρώτη του αντίδραση, διά του Ε. Βενιζέλου. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε τις προτάσεις «πρόχειρες, ατελείς, συνταγματικά ανεφάρμοστες και φυσικά βαθιά υποκριτικές μετά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες». Τόνισε επίσης ότι «είναι αστεία η επέκταση του χρόνου παραγραφής από τα πέντε στα έξι χρόνια, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως η Βουλή ασκεί την αρμοδιότητά της μέχρι το τέλος της β' συνόδου της περιόδου που ακολουθεί την τέλεση της κρίσιμης πράξης».

Διαφώνησε επίσης και με τον τρόπο επιλογής και τις αρμοδιότητες του γνωμοδοτικού συμβουλίου, δεδομένου ότι θα αποφαίνεται με μόνο στοιχείο το φάκελο που διαβιβάζεται αμελλητί στη Βουλή. Επανέλαβε, τέλος, την πρότασή του να συγκροτείται εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή που θα αναθέτει τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων σε τριμελές δικαστικό όργανο, εκλεγμένο με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 από την ολομέλεια. Η ολομέλεια πάντως θα έχει την αρμοδιότητα της τελικής απόφασης για παραπομπή ή μη.

Ο Δένδιας

«Η έλλειψη σοβαρότητας από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο είναι να αναιρούν ακόμα και εκείνα που αυτοί έχουν προτείνει, σε μια προσπάθεια στείρας αντιπολίτευσης», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εσωτερικών
Προς μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες
Νόμος Δένδια
Χρυσόγονος για κάμερες: Διαρκής επιτήρηση, στα πρότυπα του «Μεγάλου Αδελφού»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Τα πέντε, έξι για υπουργούς, έναντι 15 όλων των άλλων...
Νέα Δημοκρατία
Ολο και περισσότεροι «γαλάζιοι» βλέπουν ήττα - εφιάλτης η γρίπη
Πόθεν Έσχες
Πλούσιοι - φτωχοί, όλοι ανέλεγκτοι
Μαργαριτάρια και άνθρακες από τους βουλευτές
Και το... τζάκι και το... χάρισμα
Ολα.... άγια για βατοπεδινούς
Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
Θύελλα στη Βουλή για τα βαρέα και ανθυγιεινά
Κυπριακό
Να παραμείνουν στην Κύπρο όλοι οι έποικοι, θέλει ο Ταλάτ
Μιχάλης Καρχιμάκης
Ζητάει «πόθεν έσχες» 6 χρόνων, από τρεις
Μουσουλμάνος φωτογράφος
Τον κατηγορούν για κατασκοπία
ΠΑΣΟΚ
Χωρίς αναταράξεις η διαφοροποίηση Βενιζέλου
Συνασπισμός
Κωνσταντόπουλος κατά «νεοαρχηγισμών» στον ΣΥΝ
Υπόθεση Siemens
Δικαστική συνδρομή και από Ιταλία για Siemens
Άλλες ειδήσεις
«Τερατολογίες» και «τερατουργήματα»