Έντυπη Έκδοση

Ολο και περισσότεροι «γαλάζιοι» βλέπουν ήττα - εφιάλτης η γρίπη

Φοβούνται την ήττα που έρχεται και χτυπάνε καμπανάκια για όσα δεν έγιναν, παρά τις διακηρύξεις της Ν.Δ., ενώ ο πολιτικός χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, αφού οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον Μάρτιο.

Σάββας Τσιτουρίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Παναγιώτης Ψωμιάδης επισημαίνουν παθογένειες στον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό για τα όργανα που δεν συνεδριάζουν, για το Δημόσιο, που συνεχίζει τις σπατάλες, για το πρόβλημα που υπάρχει με τις μονάδες εντατικής, για συμπεριφορές. Η αγωνία στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι διάχυτη και όλο και περισσότερα στελέχη αρχίζουν να μιλούν σχεδόν ευθέως για το ενδεχόμενο της ήττας.

Την ίδια ώρα, η νέα γρίπη εξελίσσεται στον μεγαλύτερο εφιάλτη της κυβέρνησης. Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών, περισσότερο ακόμη από την οικονομία, τα μέτρα και τα σκάνδαλα. «Αν υπάρξει μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση και αρχίσουν να καταγράφονται σκηνές αλαλούμ στα νοσοκομεία, τελειώσαμε», είπε στην «Ε» υπουργός. «Ο κόσμος ήδη είναι δυσαρεστημένος μαζί μας. Αν δει ότι δεν μπορούμε να τον προστατέψουμε ούτε και από μια γρίπη, για την οποία υποστηρίζουμε εδώ και μήνες ότι έχουμε σχέδιο, θα μας γυρίσει την πλάτη ανεπιστρεπτί».

Διυπουργική σήμερα

Ο Κώστας Καραμανλής σήμερα στις 10 το πρωί επρόκειτο να συγκαλέσει στο Μαξίμου διυπουργική επιτροπή για τη νέα γρίπη με τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκη, Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλο και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο. Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για την επιστημονική μελέτη που έχει γίνει (π.χ. οι γονείς δεν θέλουν να καθυστερήσει η έναρξη της σχολικής χρονιάς). Στο επίκεντρο θα τεθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και συντονισμός που πρέπει να υπάρχει μεταξύ νοσοκομείων, στρατού και σχολείων, όπου οι μεγάλες συναθροίσεις ευνοούν την εξάπλωση της γρίπης. Σημαντικός μπορεί να είναι και ο ρόλος τον οποίο θα μπορούσε να παίξει η νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, που επίσης διαθέτει πληθώρα παιδικών κατασκηνώσεων. Επί τάπητος της διυπουργικής θα μπει το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός από την αντιμετώπιση της νέας γρίπης (αγορά εμβολίων, κ.λπ.).

Αιχμές για τις ανεπάρκειες που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (για το οποίο αρμόδιος είναι ο Δ. Αβραμόπουλος) και οι οποίες θα οξύνουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εξάπλωση της γρίπης άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προφανής ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης για κρεβάτια εντατικής και της προσφοράς που υπάρχει από τα δημόσια, αλλά και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία», δήλωσε (στη ΝΕΤ 105,8). «Το πρόβλημα προϋπήρχε, απλά είναι απολύτως προφανές ότι από τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα αυτό θα οξυνθεί».

Ο βουλευτής της Ν.Δ., αναφερόμενος στις δαπάνες του Δημοσίου, που, αντί να μειωθούν, αυξάνονται, είπε: «Η αξιοπιστία μας είναι μειωμένη όταν δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα οικονομικά της κεντρικής κυβέρνησης».

Βολές Τσιτουρίδη

Κόλαφος ήταν και οι δηλώσεις Τσιτουρίδη. Ο πρώην υπουργός αμφισβήτησε ευθέως τη στρατηγική του Μαξίμου να αναγάγει σε πρώτο θέμα την προεδρολογία. «Δεν θα ήθελα να συνεχίσουμε στην κυβερνώσα παράταξη να τρώμε το 50% του χρόνου μας στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Για τα κομματικά όργανα είπε ότι «δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε».

«Εχει επικρατήσει μια γενικευμένη κουλτούρα του "πάμε για να πάμε, φεύγουμε χωρίς να λέμε αυτά που πρέπει"», τόνισε. Ακόμη μίλησε για «αλλαγές σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού». «Να μας καταψηφίσουν για τις πολιτικές μας κι όχι γιατί αδρανήσαμε ή κρυβόμαστε ή φοβηθήκαμε το κόστος», δήλωσε (στο κανάλι 1 του Πειραιά).

Συμπεριφορές κατήγγειλε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης: «Το βασικότερο είναι ανασχηματισμός συμπεριφοράς και νοοτροπίας», δήλωσε. «Ορισμένοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της πολιτικής εσωστρέφειας και αλαζονείας, κάνουν οτιδήποτε για να χάσει η κυβέρνηση, την ώρα που είναι αναστρέψιμη η κατάσταση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εσωτερικών
Προς μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες
Νόμος Δένδια
Χρυσόγονος για κάμερες: Διαρκής επιτήρηση, στα πρότυπα του «Μεγάλου Αδελφού»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Τα πέντε, έξι για υπουργούς, έναντι 15 όλων των άλλων...
Νέα Δημοκρατία
Ολο και περισσότεροι «γαλάζιοι» βλέπουν ήττα - εφιάλτης η γρίπη
Πόθεν Έσχες
Πλούσιοι - φτωχοί, όλοι ανέλεγκτοι
Μαργαριτάρια και άνθρακες από τους βουλευτές
Και το... τζάκι και το... χάρισμα
Ολα.... άγια για βατοπεδινούς
Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
Θύελλα στη Βουλή για τα βαρέα και ανθυγιεινά
Κυπριακό
Να παραμείνουν στην Κύπρο όλοι οι έποικοι, θέλει ο Ταλάτ
Μιχάλης Καρχιμάκης
Ζητάει «πόθεν έσχες» 6 χρόνων, από τρεις
Μουσουλμάνος φωτογράφος
Τον κατηγορούν για κατασκοπία
ΠΑΣΟΚ
Χωρίς αναταράξεις η διαφοροποίηση Βενιζέλου
Συνασπισμός
Κωνσταντόπουλος κατά «νεοαρχηγισμών» στον ΣΥΝ
Υπόθεση Siemens
Δικαστική συνδρομή και από Ιταλία για Siemens
Άλλες ειδήσεις
«Τερατολογίες» και «τερατουργήματα»