Έντυπη Έκδοση

Να παραμείνουν στην Κύπρο όλοι οι έποικοι, θέλει ο Ταλάτ

Με το βλέμμα στον β' γύρο των συνομιλιών, που αρχίζει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ πραγματοποίησαν χθες την 39η συνάντησή τους με συνέχιση της συζήτησης επί του θέματος των εποίκων, πάνω στο οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφορές.

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά επιμένει στην παραμονή στην Κύπρο όλων των Τούρκων εποίκων. Συζήτηση -κατά τον Ταλάτ- μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν δόθηκε η «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους.

Οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Αυγούστου, την τελευταία συνάντηση πριν από τις διακοπές και στην οποία θα παραστεί και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τώρα απουσιάζει στην Αυστραλία και μετά τη Λευκωσία θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη σύσκεψη της Ομάδας Κυπριακού του ΟΗΕ.

Εκτιμάται ότι στη σύσκεψη αυτή, αφού γίνει αξιολόγηση της πορείας των συνομιλιών των δύο ηγετών, θα επιταχυνεί η επίσπευση των διαπραγματεύσεων με την υποβολή «γεφυρωτικών εισηγήσεων», όπως τις χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ταλάτ σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα αρχίσει το «πάρε-δώσε» και ότι τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου θα υπάρξει λύση, ώστε μέχρι τον Απρίλιο του 2010 να γίνουν τα δημοψηφίσματα. Ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εστιάζει περισσότερο την προσοχή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας παρά στις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις.

Για Παναγούλη

Ο Αλέκος Παναγούλης ουδέποτε συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Πολύκαρκο Γιωρκάτζη, όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο στενός συνεργάτης του Μακαρίου Ανδρέας Αζίνας. Σχετικές ενυπόγραφες δηλώσεις έκαναν στον «Φιλελεύθερο» ο Στάθης Παναγούλης και ο Κύπριος δικηγόρος Ανδρέας Παναγιώτου, στενός φίλος του Αλ. Παναγούλη.

«Ο αδελφός μου Αλέξανδρος δεν συναντήθηκε ποτέ στη Ρώμη με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη», αναφέρει ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος σχολιάζει και ένα άλλο σημείο της αναφοράς του Αζίνα στην εκπομπή του ΡΙΚ: «Στην εν λόγω εκπομπή αναφέρατε ότι τις συναντήσεις του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη με τον Αλέξανδρο Παναγούλη παρακολουθούσε η χουντική ΚΥΠ, η οποία και σας ενημέρωσε για τις κινήσεις των δύο ανδρών στη Ρώμη. Διερωτώμαι, τι σχέσεις είχατε εσείς με τη χουντική ΚΥΠ και σας έδινε τέτοιες απόρρητες πληροφορίες;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εσωτερικών
Προς μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες
Νόμος Δένδια
Χρυσόγονος για κάμερες: Διαρκής επιτήρηση, στα πρότυπα του «Μεγάλου Αδελφού»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Τα πέντε, έξι για υπουργούς, έναντι 15 όλων των άλλων...
Νέα Δημοκρατία
Ολο και περισσότεροι «γαλάζιοι» βλέπουν ήττα - εφιάλτης η γρίπη
Πόθεν Έσχες
Πλούσιοι - φτωχοί, όλοι ανέλεγκτοι
Μαργαριτάρια και άνθρακες από τους βουλευτές
Και το... τζάκι και το... χάρισμα
Ολα.... άγια για βατοπεδινούς
Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
Θύελλα στη Βουλή για τα βαρέα και ανθυγιεινά
Κυπριακό
Να παραμείνουν στην Κύπρο όλοι οι έποικοι, θέλει ο Ταλάτ
Μιχάλης Καρχιμάκης
Ζητάει «πόθεν έσχες» 6 χρόνων, από τρεις
Μουσουλμάνος φωτογράφος
Τον κατηγορούν για κατασκοπία
ΠΑΣΟΚ
Χωρίς αναταράξεις η διαφοροποίηση Βενιζέλου
Συνασπισμός
Κωνσταντόπουλος κατά «νεοαρχηγισμών» στον ΣΥΝ
Υπόθεση Siemens
Δικαστική συνδρομή και από Ιταλία για Siemens
Άλλες ειδήσεις
«Τερατολογίες» και «τερατουργήματα»