Έντυπη Έκδοση

Ούτε στο Μαυροβούνιο «ευτύχησε» η ΔΕΗ

Νέα «πόρτα» έφαγε η ΔΕΗ στο Μαυροβούνιο. Παρά την καλύτερη κατά 32% προσφορά της για την εξαγορά της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού EPCG, η κυβέρνηση της χώρας, με πρόσχημα όρους που περιείχε η προσφορά, απέρριψε την πρόταση της ελληνικής εταιρείας, υπέρ της ιταλικής Α2Α.

Βεβαίως, είχε προηγηθεί επίσκεψη του Μπερλουσκόνι στο Μαυροβούνιο, με υποσχέσεις για ιταλικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα της χώρας, αλλά και εξαγορά του 15% των μετοχών της EPCG, από την Α2Α, τον περασμένο Μάιο.

Με όλα τα παραπάνω, η ιταλική πλευρά αποκτούσε πολύ πιο προωθημένη θέση από την ελληνική. Ετσι, μετά το άνοιγμα των προσφορών την περασμένη εβδομάδα, από όπου φάνηκε η καλύτερη οικονομική προσφορά της ΔΕΗ (11,10 ευρώ ανά μετοχή έναντι 8,4 ευρώ της Α2Α), προχθές η κυβέρνηση ζήτησε τελεσιγραφικά από τη ΔΕΗ, να άρει μέχρι τις 6.00 το απόγευμα χθες, όρους, όπως η άσκηση τιμολογιακής πολιτικής από την ίδια και δικαίωμα να μην εξαγοράσει τις μετοχές της EPCG που κατέχει η Α2Α.

Η ΔΕΗ απάντησε χθες ότι δεν μπορεί να άρει τον όρο για την άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής, και ότι η εξαγορά του 15% της EPCG, που κατέχει η Α2Α, είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Εν τέλει, και σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέρριψε την προσφορά της ΔΕΗ, προκρίνοντας αυτή της ιταλικής εταιρείας.

Πρόκειται για την τρίτη αποτυχία εξόδου της ΔΕΗ στη Ν.Α. Ευρώπη. Προηγήθηκε ο λιγνιτικός σταθμός Μπόμποφ Ντολ, στη Βουλγαρία, και Νεγκότινο στην ΠΓΔΜ. Και στις 3 περιπτώσεις η ΔΕΗ έδωσε το υψηλότερο τίμημα από τους ανταγωνιστές της αλλά βρέθηκε εκτός, λόγω της αρνητικής στάσης των κυβερνήσεων, αφού η ΔΕΗ δεν είχε επίσημη κυβερνητική στήριξη.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί, αναμένεται να ανοίξουν οι 2 προσφορές για την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου της Μεγαλόπολης.

Αυτές προέρχονται από τη ΜΕΤΚΑ και την Ansaldo σε συνεργασία με τη Damco. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε την Τρίτη να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να διαπραγματευτεί με τον μειοδότη, για διαμόρφωση τιμήματος στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
ΔΕΗ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Λιανικό εμπόριο
Η κρίση... λιάνισε τις πωλήσεις
Ιταλία
«Πόρκα μιζέρια» για έναν στους 7
Διαδίκτυο
Με 100.000 Mbps θα τρέχουν και τα χωριά σε 8 χρόνια
Ενέργεια
Αποκλίνουσες εκτιμήσεις ΠΑΣΟΚ - WWF για τον ενεργειακό σχεδιασμό
Χρηματιστήριο
Οι «αγορές» έχουν τη δική τους -ανοδική- λογική
Άλλες ειδήσεις
Σε... κενό αέρος οι αερομεταφορές
Ούτε στο Μαυροβούνιο «ευτύχησε» η ΔΕΗ
Απεργιακή «υπενθύμιση» από ΟΤΟΕ
Εξευμενίζουν τους αμπελουργούς με απόσταξη 20.000 τόννων
4μηνη καταδίκη για την «Αμάσα»
Δυναμικό μπάσιμο Τ.Τ. σε real estate και leasing
Ανέστειλε το μισό πρόστιμο της «G.Α. Ferries» για ΝΑΤ
Στα χέρια της MIG περνά και το υπόλοιπο 70% της Singular Logic