Έντυπη Έκδοση

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Με 100.000 Mbps θα τρέχουν και τα χωριά σε 8 χρόνια

Πάνω από 2.000.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, θα καλύπτονται από γρήγορο Ιντερνετ ώς το 2017.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης οπτικών ινών του υπουργείου Μεταφορών αναμένεται να αυξήσει τις ταχύτητες του Ιντερνετ στα 100Gbps, από τα 24 Mbps που προσφέρονται σήμερα, ενώ παράλληλα θα μειώσει και τα κόστη των ευρυζωνικών πακέτων λόγω της αυξημένης χωρητικότητας της γραμμής. Η επιχείρηση θα συνδυαστεί με υποδομές ασύρματων δικτύων (WiFi και WiMax).

Τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ελληνική και ξένη αγορά, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Τα τρία υπο-έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να αναληφθούν από ισάριθμους ομίλους. Οι 54 περιοχές της Ελλάδας (52 νομοί και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα) θα χωριστούν σε τρεις ζώνες:

* Μισή Αθήνα και νότια Ελλάδα.

* Υπόλοιπη Αθήνα και κεντρική Ελλάδα.

* Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί ώς τον Σεπτέμβριο, με προοπτική να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ώς το τέλος του χρόνου. Για τη διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση με την Κομισιόν. Το σύνολο του έργου αναμένεται να παραδοθεί μέσα σε επτά χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης με τους αναδόχους. Η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι 100 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή 700 εκατομμύρια συνολικά, με τις ιδιωτικές επενδύσεις να φτάνουν το 1,4 εκατομμύριο ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή ή όχι του ΟΤΕ στο έργο. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τελικώς ο Οργανισμός «θα πάρει μέρος προκειμένου να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Λιανικό εμπόριο
Η κρίση... λιάνισε τις πωλήσεις
Ιταλία
«Πόρκα μιζέρια» για έναν στους 7
Διαδίκτυο
Με 100.000 Mbps θα τρέχουν και τα χωριά σε 8 χρόνια
Ενέργεια
Αποκλίνουσες εκτιμήσεις ΠΑΣΟΚ - WWF για τον ενεργειακό σχεδιασμό
Χρηματιστήριο
Οι «αγορές» έχουν τη δική τους -ανοδική- λογική
Άλλες ειδήσεις
Σε... κενό αέρος οι αερομεταφορές
Ούτε στο Μαυροβούνιο «ευτύχησε» η ΔΕΗ
Απεργιακή «υπενθύμιση» από ΟΤΟΕ
Εξευμενίζουν τους αμπελουργούς με απόσταξη 20.000 τόννων
4μηνη καταδίκη για την «Αμάσα»
Δυναμικό μπάσιμο Τ.Τ. σε real estate και leasing
Ανέστειλε το μισό πρόστιμο της «G.Α. Ferries» για ΝΑΤ
Στα χέρια της MIG περνά και το υπόλοιπο 70% της Singular Logic