Έντυπη Έκδοση

Οι «αγορές» έχουν τη δική τους -ανοδική- λογική

Κόντρα στην πραγματική οικονομία, που οδεύει από το κακό στο χειρότερο, κινούνται οι κεφαλαιαγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο τους 5 τελευταίους μήνες.

Ακόμη και η «Σοφοκλέους» που -προφανώς επειδή κερδίζει φέτος τα περισσότερα- έχει μείνει συγκριτικά πίσω στο τελευταίο ράλι των διεθνών αγορών, άρχισε πλέον να ανεβάζει ξανά στροφές και χθες με άλμα 3,35% βρέθηκε στις 2.353,09 μονάδες. Η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου με +4,23% αλλά και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων προϊδεάζουνγια «δυναμικότερη» συνέχεια το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους αναλυτές, εφόσον φυσικά το Χ.Α αποφασίσει να «συντονιστεί» με το διεθνές κλίμα και να κινηθεί προς υπέρβαση της φετινής κορυφής των 2.431 μονάδων.

Ολα δείχνουν πάντως ότι ο Ιούλιος θα ολοκληρωθεί με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο για τους επενδυτές παγκοσμίως, καθώς οι εύλογες ανησυχίες για ένα γερό πισωγύρισμα-διόρθωση του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο έχουν ήδη δώσει τη θέση τους στην υπεραισιοδοξία, που δημιουργεί η εν εξελίξει νέα ανοδική υπερβολή σε νέα υψηλά έτους.

Νέες κορυφές για το 2009

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική για τις προθέσεις των αγορών να διευρύνουν τα ήδη σημαντικά φετινά κέρδη τους στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες έκλεισαν χθες σε νέες κορυφές για το 2009.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones άγγιξε τις 92.50 μονάδες με μηνιαία κέρδη της τάξης του 10%, ο «βαρύτερος» S&Ρ 500 άγγιξε τις 1.000 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί κατά 8,3% μέσα στον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης των εταιρειών τεχνολογίας Nasdaq ξεπέρασε για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο το επίπεδο των 2.000 μονάδων, διευρύνοντας την απόδοση από τις αρχές του έτους στο 20%.

Ανάλογα εκρηκτική επίδοση κατέγραψε χθες τόσο το γερμανικό Χρηματιστήριο με τον DAX να αγγίζει ενδοσυνεδριακά τις 5.400 μονάδες με μηνιαία κέρδη άνω του 12%, όσο και οι αγορές του Λονδίνου και του Παρισιού. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Λιανικό εμπόριο
Η κρίση... λιάνισε τις πωλήσεις
Ιταλία
«Πόρκα μιζέρια» για έναν στους 7
Διαδίκτυο
Με 100.000 Mbps θα τρέχουν και τα χωριά σε 8 χρόνια
Ενέργεια
Αποκλίνουσες εκτιμήσεις ΠΑΣΟΚ - WWF για τον ενεργειακό σχεδιασμό
Χρηματιστήριο
Οι «αγορές» έχουν τη δική τους -ανοδική- λογική
Άλλες ειδήσεις
Σε... κενό αέρος οι αερομεταφορές
Ούτε στο Μαυροβούνιο «ευτύχησε» η ΔΕΗ
Απεργιακή «υπενθύμιση» από ΟΤΟΕ
Εξευμενίζουν τους αμπελουργούς με απόσταξη 20.000 τόννων
4μηνη καταδίκη για την «Αμάσα»
Δυναμικό μπάσιμο Τ.Τ. σε real estate και leasing
Ανέστειλε το μισό πρόστιμο της «G.Α. Ferries» για ΝΑΤ
Στα χέρια της MIG περνά και το υπόλοιπο 70% της Singular Logic