Έντυπη Έκδοση

Η Lazard και πάλι παρούσα

Εναν ειδικό στις αναδιαρθρώσεις χρέους ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα το υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του οικονομικού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

Η Lazard (Lazard Freres - Αδελφοί Λαζάρ) δεν είναι άγνωστη στην αγορά, καθώς εδώ και έναν χρόνο τής έχει ανατεθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό ο ρόλος του συμβούλου.

Μάλιστα, αυτή η κίνηση του Γ. Παπανδρέου είχε πυροδοτήσει σειρά σεναρίων γύρω από την προοπτική μιας λύσης, όπως η επιλεκτική (ή η ελεγχόμενη) χρεοκοπία, προκαλώντας μάλιστα την έντονη παρέμβαση του αρχηγού της Ν.Δ. Ο θόρυβος είχε ξεκινήσει από την εξειδίκευση της Lazard, που στην επίσημη ιστοσελίδα της διαφήμιζε περισσότερες από 70 συμφωνίες διαχείρισης χρέους διεθνώς. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για ιδιωτικά συμβόλαια, που «τρέχει» η αμερικανογαλλικών συμφερόντων εταιρεία, που επί της ουσίας αποτελεί ειδικό βραχίονα του ομίλου Rothchild.

Τα τελευταία χρόνια παρείχε συμβουλές (σχετικές με τη διαχείριση του χρέους) στην κυβέρνηση της Αργεντινής, του Εκουαδόρ και της Ακτής Ελεφαντοστού. Παράγοντες του ΔΝΤ είχαν αναφέρει πέρυσι πως η Lazard εμπλεκόταν στην περίπτωση της Ουγγαρίας, χώρας που το διεθνές ταμείο είχε σπεύσει να «βοηθήσει». Ως βραχίονας του ευρύτερου ομίλου Rothchild, είναι από τους μετόχους της Federal Reserve της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει συμβουλευτικές δραστηριότητες (επιχειρήσεων, αλλά και κρατών) ύψους 300 δισ. δολ., ενώ μέχρι τώρα υπολογίζεται πως έχει αναλάβει πάνω από χίλιες συγχωνεύσεις, εξαγορές εταιρειών και αναδιαρθρώσεις χρέους. Αγνωστη στην Ελλάδα δεν είναι, καθώς επί υπουργίας Ελ. Βενιζέλου (στο ΥΕΘΑ) είχε οριστεί ανεξάρτητος εκτιμητής της γερμανικής πλευράς στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Η εταιρεία είχε εμπλακεί και στην ιδιωτικοποίηση της παλιάς Ολυμπιακής.

Ομως η παρουσία της γίνεται ενεργότερη, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να εξετάζει τρόπους επίλυσης του προβλήματος του χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (στις 14/5/2010), γινόταν λόγος για πακέτο προτάσεων της Lazard προς το Μαξίμου, όπου -μεταξύ άλλων- προτεινόταν «η δρομολόγηση διαδικασίας ομολογιούχων, με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών με μεγάλους κατόχους ελληνικών τίτλων για τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των λήξεών τους, με πλήρη διασφάλιση των κεφαλαίων τους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου, ο σύμβουλος της εταιρείας Ματιέ Πιγκάς, πρώην συνεργάτης του Λοράν Φαμπιούς και του Ντομινίκ Στρος-Καν, είναι πρόσωπο που τυγχάνει της αποδοχής του Μαξίμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ