Έντυπη Έκδοση

Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Το πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζει δυσκολίες. Με άλλα λόγια η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με άλλα χαμηλότερου επιτοκίου, μεγαλύτερης διάρκειας και αξίας προσκρούει στις διαφορετικές ανάγκες που έχει κάθε τράπεζα και στις διαφορετικές εκτιμήσεις για την πιθανή ζημιά.

Τα εμπόδια έχουν ως εξής:

1 Η λίστα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αλλάζει διαρκώς, ενώ καθυστερεί να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος, που είναι συμμετοχή 90% ή ανταλλαγή ομολόγων 135 δισ. ευρώ. Το IIF στην αρχή δημοσιοποίησε μία λίστα με 30 χρηματοοικονομικούς, ασφαλιστικούς ομίλους που αποδέχθηκαν την ανταλλαγή. Ακολούθησε άλλη λίστα με 28 συμμετέχοντες ενώ η τελευταία, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου (27 Ιουλίου), έχει 32 μέλη. Σε σχέση με την πρώτη δεν υπάρχει η Banco de Credito de Peru, ενώ έχουν προστεθεί οι τράπεζες Banco Santander με μικρή έκθεση στα ελληνικά ομόλογα 177 εκατ. ευρώ, η Royal Bank of Scotland (με έκθεση 1,2 δισ. ευρώ) και η βραζιλιάνικη Itau Unibanco.

Στη λίστα δεν υπάρχει ούτε η γαλλική Credit Agricole, η οποία με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ότι η επίπτωση θα είναι ζημιά 150 εκατ. ευρώ (τα 71 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη θυγατρική της, την Εμπορική Τράπεζα).

2 Η μη συμμετοχή της Αγροτικής Τράπεζας, ίσως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης και επιφυλάξεις σε ορισμένες τράπεζες να δηλώσουν συμμετοχή. Στην πράξη δύο ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα με διάρκεια μέχρι 10 χρόνια, αξίας 11,8 δισ., δεν φαίνεται να συμμετέχουν. Αρα δεν θα υποστούν τις ζημιές όταν άλλες τράπεζες όχι μόνο θα τις υποστούν, αλλά απειλούνται να εισέλθουν στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Ετσι, τράπεζες όπως η Erste Bank, η πορτογαλική BCP, η Marfin, που όλες μαζί διαθέτουν περίπου ομόλογα 5,7 δισ. ευρώ, δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή.

3 Το προεξοφλητικό επιτόκιο 9% που έχει θέσει ως παραδοχή το IIF για να ορίσει το ύψος της μείωσης της καθαράς παρούσας αξίας σε 21%, είναι υπό αναθεώρηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ