Έντυπη Έκδοση

Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν

Τη στιγμή που στο Βερολίνο έχουν ξεκινήσει συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και των επικεφαλής οικονομικών συνδέσμων και ομοσπονδιών της χώρας, οι οποίοι αναμένεται στα μέσα Αυγούστου να επισκεφτούν την Ελλάδα, προκειμένου να διερευνήσουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις που προσφέρονται -μεταξύ άλλων- στην ενέργεια, τον τουρισμό, την τεχνολογία και τις μεταφορές, μια σειρά από επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι έτοιμες να φύγουν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν είναι λίγες οι πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες είναι «πολύ προβληματισμένες» με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν σπανίζουν και περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός επικράτειας για φορολογικούς λόγους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου χρηματοπιστωτικού ομίλου γαλλικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχοντας ζημιές και -σύμφωνα με πληροφορίες- συνδέει την παραμονή του στη χώρα με το αν θα αναλάβει ή όχι «δουλειές» ως σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι Γερμανοί. Οπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της συνόδου με θέμα «Επενδυτική και αναπτυξιακή επίθεση για την Ελλάδα», μικρή αντιπροσωπεία γερμανών επιχειρηματιών, υπό τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, θα επισκεφτεί την Ελλάδα τον Δεκαπενταύγουστο. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, αντίστοιχη επίσκεψη του Φίλιπ Ρέσλερ, συνοδεία μεγάλων ονομάτων του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, θα πραγματοποιηθεί και το φθινόπωρο.

Οπως τόνισε όμως ο γερμανός υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του στο κανάλι ZDF, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η αποσαφήνιση διαφόρων ζητημάτων, μεταξύ αυτών και η γραφειοκρατεία. Την επιφύλαξή τους ως προς την κατάσταση, που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών συνδέσμων.

Επίσης, στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε στις 21 Ιουλίου στο Βερολίνο από τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων, με θέμα τις «Νέες επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα» και καλεσμένο τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων (μεταξύ αυτών η Deutsche Telekom, η TUI και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), εξέφρασαν στον έλληνα υπουργό τα συσσωρευμένα παράπονά τους, κάνοντας σχόλια για τα κακώς κείμενα της Ελλάδας.

Ενδεικτικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Ελληνογερμανικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Κναπ. Οπως υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times», αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 150 γερμανικές επιχειρήσεις, όμως όλες ασχολούνται με την πώληση προϊόντων που παράγονται αλλού, «και αυτό είναι πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει χάσει τη μάχη προσέλκυσης επενδύσεων, από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, που είναι τώρα μέλη της Ε.Ε. Χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από την Ελλάδα να μειώσει τους μισθούς της σε επίπεδο Ανατολικής Ευρώπης και υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθούν κλάδοι, όπου το κόστος εργασίας δεν θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τις επενδύσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Επενδύσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ