Έντυπη Έκδοση

Κρίση χρέους αλά γαλλικά

Η ΧΩΡΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΤΙ ΚΟΙΝΟ μπορεί να έχουν η Γαλλία με την Κύπρο; Το ότι και οι δύο χώρες της ευρωζώνης, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, θεωρούνται πιθανά νέα μέτωπα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το δημόσιο χρέος, που αναμένεται να φθάσει το 86% του ΑΕΠ το 2012, αποτελεί έναν από τους πονοκεφάλους του Σαρκοζί. Το δημόσιο χρέος, που αναμένεται να φθάσει το 86% του ΑΕΠ το 2012, αποτελεί έναν από τους πονοκεφάλους του Σαρκοζί. Και αν στην περίπτωση της Κύπρου η κρίση φαντάζει διαχειρίσιμη, λόγω του σχετικά μικρού της οικονομικού μεγέθους, ένα «στραβοπάτημα» της Γαλλίας θα φούντωνε ακόμη περισσότερο τις φλόγες που εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να τυλίγουν την Ισπανία και την Ιταλία.

Δεν είναι άλλωστε μόνο η παραδοσιακή σχέση του γαλλογερμανικού άξονα που επέτρεψε τη συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί, η οποία προηγήθηκε της «ιστορικής» συμφωνίας της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα, αλλά και η «πρεμούρα» της Γαλλίας να δημιουργήσει προστατευτικό τείχος φοβούμενη ότι η κρίση μπορεί να φθάσει και στα δικά της σύνορα.

Οι αναλυτές των αγορών, που εδώ και μέρες έχουν αρχίσει να συζητούν για τη Γαλλία, θεωρούν ως προειδοποίηση το γεγονός ότι το γαλλικό χρηματιστήριο υποχωρούσε 8%-9% μέσα στον Ιούλιο, με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών έναντι μόλις 2% του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης. Τα γαλλικά spreads, η διαφορά στα επιτόκια μεταξύ των γαλλικών δεκαετών ομολόγων και των γερμανικών bunds, έφθασαν κάποια στιγμή πάνω από τις 70 μονάδες βάσης, με την απόδοση (επιτόκιο) του γαλλικού ομολόγου να φθάνει στο 3,44%.

Τα μεγάλα αγκάθια

Η Γαλλία θεωρείται ευάλωτη για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω της πολύ μεγάλης έκθεσης των γαλλικών τραπεζών στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας, των δύο χωρών που βρίσκονται άμεσα στη ζώνη πυρός, μετά την εξάπλωση της κρίσης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Οι γαλλικές τράπεζες έχουν επενδυμένα σε ιταλικά ομόλογα 389 δισ. δολάρια και σε ισπανικά 141 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (τέλος Δεκεμβρίου 2010).

Επιπλέον, η Γαλλία είναι εκτεθειμένη και στο ελληνικό δημόσιο χρέος (περί τα 15 δισ. ευρώ). Η συμμετοχή της μάλιστα στο δεύτερο πακέτο στήριξης θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Γαλλίας κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2014, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να ληφθούν «προληπτικά» μέτρα λιτότητας.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, το οποίο αναμένεται να φθάσει στο 86% του ΑΕΠ το 2012, είναι η δεύτερη πηγή ανησυχίας, με την κυβέρνηση να πιέζεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 5,7% φέτος, στο 4,6% το 2012 και στο 3% το 2013.

Η Γαλλία έχει το υψηλότερο έλλειμμα, χρέος και πρωταρχικό έλλειμμα -το ΔΝΤ το υπολογίζει σε 4% του ΑΕΠ φέτος, σε σχέση με 3,2% της Ολλανδίας και 2,1% της Γερμανίας- μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχουν την υψηλότερη διαβάθμιση ΑΑΑ. Το σύνολο των δημόσιων δαπανών τα τελευταία είκοσι χρόνια παραμένουν πάνω από το μέσο όρο. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι γαλλικές κρατικές δαπάνες θα φθάσουν στο 55,3% του ΑΕΠ φέτος, κατατάσσοντας τη Γαλλία στη δεύτερη θέση μετά τη Δανία (58,1%).

Η Γαλλία, με αξιολόγηση ΑΑΑ, είναι μεταξύ των «εγγυητριών» χωρών για τη διάσωση της Ελλάδας μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και των άλλων αδύναμων χωρών. Οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης (Moody's, Standard & Poor's, Fitch) έχουν διατηρήσει την αξιολόγηση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της Γαλλίας στο ΑΑΑ, τους οκτώ τελευταίους μήνες.

Ο οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε ωστόσο πριν από ένα μήνα ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει τη γαλλική αξιολόγηση ΑΑΑ μακροπρόθεσμα, αν η γαλλική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Η S&Ρ ανέφερε ακόμη ότι, προκειμένου να κρατήσει το ΑΑΑ, η Γαλλία πρέπει να πετύχει ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που διαδοχικές κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς δεν έχουν καταφέρει από το 1974. Αν η Γαλλία χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ -κάτι που ούτε για τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον εγγυημένο- τότε οι προσπάθειες για επιστροφή στην ομαλότητα στην ευρωζώνη θα πάνε στράφι...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Οικονομική κρίση
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ